Vierde generatie Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen aan zet

Willem, Martin sr., (Willem-) Peter en Martin jr. Dat zijn de vier generaties Ouwehand die van het Katwijkse Ouwehand Bouw in ruim 75 jaar tijd een middelgroot bouw- en ontwikkelbedrijf hebben gemaakt met vestigingen in Katwijk en Gorinchem. De 150 medewerkers bouwen zo’n 600 woningen en bedrijfspanden per jaar in heel westelijk Nederland, van Noord-Holland tot Noord-Brabant.

“In een periode van vijf jaar, ingaand op 1 januari 2020, draag ik mijn aandelen geleidelijk over aan mijn zoon Martin,” zegt de huidige eigenaar Peter Ouwehand, die al sinds 2015 wordt geassisteerd door zijn zoon. “Hij is nu aan zet, al ben ik nog niet weg.” Dit betekent dat rond de tachtigste verjaardag de vierde generatie Ouwehand alleen aan het roer staat van het familiebedrijf. “Voorlopig doen we het samen.”

Samen en betrouwbaar
De omzet van het bouwbedrijf bedraagt inmiddels 100 miljoen euro per jaar en het streven is om de komende jaren op verantwoorde wijze verder te groeien. 

De basis hiervoor wordt gelegd met vier woorden: samen, vernieuwend, betrouwbaar en plezier. Peter en Martin Ouwehand leggen uit wat dit in de praktijk betekent.

“Met ‘samen’ en ‘betrouwbaar’ bedoelen we dat we willen samenwerken met vaste partners. We zetten in op partnerships en langdurige samenwerkingsverbanden. Dat is fijn voor onze partners en voor onze organisatie en het zorgt voor continuïteit, kwaliteit en uiteindelijk lagere kosten. Zo zorgen we voor een financieel gezonde bedrijfsvoering en een betrouwbaar product.”

Plezier
“Ook plezier in het werk vinden we belangrijk,” vervolgen Peter en Martin. “Dat is de reden waarom we afgelopen jaar een tevredenheidsonderzoek hebben gehouden, met als eindresultaat een rapportcijfer van 7,8 dat onze mensen hebben gegeven. Het werkplezier stimuleren we op verschillende manieren. Zo willen we minimaal één keer per jaar een bijzonder project doen, waardoor medewerkers extra uitgedaagd worden. Verder hebben we onze Ouwehand Bouw Academie, waarmee we net afgestudeerde mbo’ers en hbo’ers een leerwerktraject aanbieden. Gedurende een jaar maken ze kennis met een drietal afdelingen binnen ons bedrijf. Zo blijft de aanwas van nieuwe talenten en nieuwe ideeën op peil en bieden we mensen op een laagdrempelige manier een mooie carrièrestart met een ontdekkingsreis om te ervaren waar ze zich thuis voelen.”    

Wat tenslotte ook als een rode draad door het bedrijf heenloopt, is vernieuwing. “Dat komt tot uiting in meerdere dingen,” leggen Peter en Martin uit. “Zo monitoren we bijvoorbeeld continu onze manier van werken. Waar nodig verbeteren we die, maar de vernieuwing zit ook in innovatieve werkmethodieken en toepassingen in duurzaamheid. We volgen de ontwikkelingen en regelgeving op het gebied van duurzaam en circulair bouwen op de voet en hebben hiervoor een innovatiemanager in huis om de aandacht hiervoor structureel te stimuleren.” 

Primeur
Peter en Martin afsluitend: “Tevens verbouwen wij bestaande woningen en gebouwen om tot duurzame panden, waarmee we inspelen op de ontwikkeling van nul-op-de-meter. Tenslotte lopen we in de nieuwbouw graag voorop bij de trend van prefabricage en robotisering. Een voorbeeld: deze maand bouwen we in Rijnsburg voor het eerst een woning met een gevel zonder spouwmuur die al in de fabriek geheel van metselwerk is voorzien. Dat is een primeur voor Ouwehand Bouw en voor Nederland.”

Ouwehand Bouw Groep
Voorschoterweg 29
2235 SE Katwijk
T 071 402 02 74
I www.ouwehandbouw.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *