Volgend jaar directiewissel bij Van Rhijn Bouw in Katwijk

overgangsjaar” De huidige drie directieleden van Van Rhijn Bouw, de broers Jan en Hans van Rhijn en Jan van Duijn, beginnen in 2020 aan hun laatste jaar. In januari 2021 maken zij plaats voor de nieuwe generatie: de broers Jaap en André van Rhijn en Helmut Schwaneberg. Hoog tijd voor een voorstelrondje.

“Het jaar 2020 wordt een transitiejaar,” zeggen de toekomstige directieleden. “In de loop van het jaar dragen de huidige directieleden hun taken geleidelijk aan ons over, zodat iedereen – klanten, collega-bedrijven en medewerkers – eraan kunnen wennen. Sowieso is het een geleidelijke overgang, want alle drie lopen we alweer geruime tijd mee en de huidige 3 directieleden blijven nog actief binnen Van Rhijn Projectontwikkeling. 

Het toeval wil dat 2021 ook een jubileumjaar is; dat jaar viert Van Rhijn Bouw het 50-jarig bestaan. Lachend zeggen de drie: “De bedoeling is dat wij  de komende 25 jaar gaan volmaken. Een eventuele volgende generatie mag dan de honderd volmaken.”  

Ontwikkelende bouwer
De komende jaren blijft Van Rhijn Bouw – zoals ook nu al – de ontwikkelende bouwer met bovendien een onderhouds- en renovatietak. “Ons streven is om een stabiele onderneming te blijven met de nadruk op efficiency, innovatie, duurzaamheid en een hoge klanttevredenheid. Ook de ontwikkeling van onze medewerkers vinden we belangrijk. We kunnen het niet allemaal zelf verzinnen. De kracht van je organisatie zit bij de mensen. Hun ideeën moet je ophalen. Dat bevordert het enthousiasme, waardoor je als bouwer meerwaarde biedt. Dat komt uiteindelijk de kwaliteit van je product en de klanttevredenheid ten goede.” 

Uitdagingen
De komende jaren liggen er genoeg uitdagingen. Projecten bestaan niet meer zoals een aantal jaar geleden uit tussen de 10 en 40 huizen, veel vaker gaat het om aantallen tussen de 50 en 150. Prefab bouwen (“Het gaat straks vooral om assembleren alsof het lego is”) en ontwerpen en presenteren in BIM zijn de speerpunten waar we als bedrijf vol op inzetten. Openheid, transparantie, kwaliteit en nauwe samenwerking met de partners, is wat het bedrijf hierbij nastreeft, ten einde zich te onderscheiden in de markt van (nieuwbouw)woningen, utiliteitsbouw en renovatie en onderhoud.

André van Rhijn (29)
Werkzaam bij Van Rhijn Bouw: sinds 2016
Huidige functie: assistent-controller
Vanaf 2021 verantwoordelijk voor: financiën, IT, HR en overige stafafdelingen

“Mij is altijd gezegd: doe wat je leuk vindt. Ik heb voor een financiële richting gekozen. Na mijn studie aan de IVA heb ik drie jaar bij een accountant als assistent-accountant gewerkt. Een jaar of vijf geleden hebben we als familie bij elkaar gezeten met als insteek: vind je het een idee om bij Van Rhijn Bouw te gaan werken? Toen begon het toch wel te kriebelen. Het gevoel voor het familiebedrijf was er altijd al, ook omdat de bouw een mooie branche is, maar daarna ben ik er bewuster over gaan nadenken en met anderen in gesprek gegaan over deze stap.”

Helmut Schwaneberg (35)
Werkzaam bij Van Rhijn Bouw: van 2002 tot 2008 en daarna weer sinds 2012
Huidige functie: projectvoorbereider
Vanaf 2021 verantwoordelijk voor: productie en renovatie & onderhoud

“Ik ben begonnen als timmerman, dus door weer en wind de handen uit de mouwen steken. In de avonduren heb ik mijn aannemersdiploma gehaald. Daarna heb ik vier jaar bij een collega bouwbedrijf gewerkt, waar ik opgeleid ben tot calculator. Toen ik in 2012 de gelegenheid kreeg om terug te komen als projectvoorbereider, heb ik die kans gegrepen. De productiekant ligt mij wel. Samen in een team stenen stapelen, is prachtig om te doen. Ook innovatie vind ik mooi. Ik houd me onder andere bezig met de implementatie van BIM.”

Jaap van Rhijn (35)
Werkzaam bij Van Rhijn Bouw: sinds 2011
Huidige functie: projectontwikkelaar
Vanaf 2021 verantwoordelijk voor: commercie en projectontwikkeling

“Ik wilde in eerste instantie in de automotive-sector aan de slag, maar dat bleek minder leuk dan ik dacht. Daarom ben een hbo-studie Bouw-management & vastgoed gaan doen. Met name de ontwikkeltak vind ik leuk. Na een periode van vier jaar bij een woningcorporatie kwam hier een plek vrij op de projectontwikkelafdeling. In eerste instantie kwam ik hier nog niet met het idee om het bedrijf over te nemen, maar daarna is er toch wel een belletje gaan rinkelen.”

Van Rhijn Bouw
Valkenburgseweg 62
2223 KE Katwijk
T 071 401 60 41
I www.vanrhijnbouw.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *