Duurzaamheid bij BPD

Op het gebied van duurzaamheid wil gebiedsontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) niet alleen vooroplopen, maar ook een aanjagende rol spelen. Mensen moeten zich thuis voelen in de wijk waar ze wonen en daarom zet BPD in op duurzaamheid op allerlei terreinen, op het gebied van energie maar ook qua inrichting. Theo van der Plas, gebiedsontwikkelaar bij BPD, vertelt over zes duurzame projecten in de Rijn-, Duin- en Bollenstreek.

Oegstgeest aan de Rijn
Een waterstadje aan de Oude Rijn, zo wordt de nieuwbouwwijk van Oegstgeest aan de Rijn bij Valkenburg en Leiden ook wel genoemd. In de wijk komen onder andere watervilla’s, botenhuizen, vrijstaande villa’s, twee-onder-een-kapwoningen en herenhuizen. 

Een van de deelplannen is Buitenplaats Rijnweijde, een lommerrijke, rustige woonbuurt. De woningen aan de groene en deels autovrije lanen zijn voorzien van bodemwarmtepompen, warmteterugwininstallaties en triple A-isolatie. Ook veel andere woningen in Oegstgeest aan de Rijn hebben zonnepanelen en warmtepompen.

De Horn in Rijnsburg
In het verlengde van de eeuwenoude Vliet die door het centrum van Rijnsburg loopt, verrijst nieuwbouwwijk De Horn met diverse soorten huizen en appartementencomplexen in oud-Hollandse stijl met gevels en bruggetjes. De ontwikkeling van 46 appartementen in fase 3, het Landhuis aan het Merovechpark en de Vliet, is in volle gang. De tweede fase, bestaande uit 59 huizen van uiteenlopende grootte en 24 huurappartementen, nadert zijn voltooiing. De eerste fase, met 45 woningen, is al in een eerder stadium afgerond. Een archeologisch park en de fundamenten van een 17e-eeuwse molen laten zien dat BPD ook oog heeft voor de historie van het gebied.    

Offem Zuid in Noordwijk
Offem Zuid is een nieuwe wijk in Noordwijk waar onder andere eengezinswoningen,    herenhuizen, vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en appartementen komen. BPD werkt hierbij samen met Van Rhijn Bouw uit Katwijk. De woningen worden in drie fases gebouwd. De appartementen in fase drie zijn gasloos. Elk appartement krijgt een eigen luchtwarmte-pomp om de kamers te verwarmen.  De woningen in fase 2 (49 woningen) hebben nog wel gas, maar er zijn voorzieningen getroffen om deze in de toekomst gemakkelijk van het gasnet af te kunnen koppelen. Zo is er bijvoorbeeld overal vloerverwarming. 

Sancta Maria in Noordwijk
Oog voor de historie van het gebied waar wordt gebouwd. Dat is een van de pijlers onder de filosofie van BPD. Dat geldt in het bijzonder voor Landgoed Sancta Maria in Noordwijk, voorheen een tehuis voor zusters in art deco-stijl, waar circa 235 villa’s, herenhuizen en appartementen worden gebouwd, deels in het oude zusterhuis. Kenmerkend voor het project is het vele groen. Bij de bouw en de inrichting van Landgoed Sancta Maria wordt rekening gehouden met de klimaatverandering. 

Vossepolder in Hillegom
De ruim zestig nieuwe woningen (van appartementen tot villa’s) in de groene wijk Vossepolder langs de Ringvaart in Hillegom kenmerken zich door hun energie-zuinigheid en duurzaamheid. De huizen hebben zonnepanelen, warmtepompen, vloerverwarming, een regenton voor het besproeien van de tuin, een bloembak die als buffer fungeert voor regenwater en een groen dak op de berging als bescherming tegen opwarming door de zon. De huizen zijn gasloos en optimaal geïsoleerd. En de materialen in de woningen zijn herbruikbaar. Verder wordt de omgeving groen en klimaatbestendig ingericht.  

Villapark Burggooi in Alphen aan den Rijn
Villapark Burggooi is een nieuwbouwwijk met honderden huizen aan de rand van Alphen aan den Rijn die in fases wordt gebouwd. De eerste huizen zijn aan het begin van deze eeuw neergezet. De derde en laatste fase (De Kloostertuinen), met statige herenhuizen, luxe twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande villa’s, wordt dit jaar gerealiseerd. Duurzaamheid is een van de kenmerken in fase 3, wat onder andere blijkt uit het feit dat de wijk groen en waterrijk is. De huizen zijn met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,4 of lager zeer energiezuinig. Alle woningen worden voorzien van zonnepanelen en zijn niet meer aangesloten op het gasnet, conform de wetgeving dat nieuwbouwprojecten die na 1 juli 2018 zijn aangevraagd gasloos zijn. Hierdoor wordt minder CO2 uitgestoten. In plaats van gas is gekozen voor bodemwarmtepompen. Bij het ontwerp en de aanleg van de tuinen is rekening gehouden met eventuele bodemverzakking en periodes van grote droogte en overvloedige regenval.

Vier duurzaamheidspijlers
Op het gebied van duurzaamheid hanteert BPD vier pijlers: energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en gezond wonen en leven. Met dit als uitgangspunt ontwikkelt BPD woonwijken, waarbij geldt dat de lat hoger wordt gelegd dan wettelijk vereist is. Concreet betekent dit dat de woonwijken zich ontwikkelen van energieneutraal naar energieleverend. Hierbij wordt gebruikgemaakt van innovatieve technieken zoals zonnepanelen en warmtepompen en op termijn ook zonneweiden. In verband met de klimaatverandering (slagregens, lange periodes van droogte) wordt gestreefd naar biodiversiteit: veel groen in de straten, goede afvoer van regenwater en berging van overvloedig water.

In het kader van de circulaire economie wordt gewerkt met materiaalpaspoorten waarin de CO2-uitstoot van de gebruikte materialen wordt bijgehouden. Ook inzamelen en hergebruiken van materiaal is een belangrijk uitgangspunt in dit verband. Het bevorderen van een goede gezondheid uit zich in de aanleg van parken, openbaar groen, wandel- en fietspaden in de wijken. Ook de aanwezigheid van sportfaciliteiten, stimuleren van elektrisch vervoer en de bouw van levensloopbestendige woningen horen hierbij. 

BPD Ontwikkeling Zuid-West
Poortweg 2
2612 PA Delft
T 015 268 08 08
I www.bpd.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *