Onderzoek naar zandverplaatsing aan Noordwijkse kust

Deel dit artikel

Palen met sensoren. Een speciale container. Een laserscanner. ‘Scanex 2020’ neemt het Noordwijkse strand onder de loep. Een innovatief veldonderzoek naar zandverplaatsing op het strand.

In aantocht
De speciale container staat er vanaf vrijdag 7 februari 2020. De palen met de sensoren volgen medio februari. Het is allemaal onderdeel van ‘Scanex 2020’, zoals de veldcampagne van de Technische Universiteit Delft en verschillende nationale en internationale partners heet.

Inzicht verwerven 
Het doel van de campagne is het meten van zandverplaatsing op het strand. Hiervoor worden verschillende instrumenten ingezet die het strand in kaart brengen. Door gedurende twee maanden metingen te doen kunnen onderzoekers achterhalen hoe wind en golven zand verplaatsen. Dit helpt de onderzoekers te begrijpen hoe deze processen werken en te voorspellen hoe de Nederlandse kust in de toekomst zal veranderen. Naast natuurlijke processen zijn onderzoekers ook geïnteresseerd in de invloed van de mens op het strand en de duinen.

Effect van strandhuisjes
In Nederland staan langs de kust veel strandtenten en -huisjes. Het is onduidelijk hoe groot het effect is van deze gebouwen op de verplaatsing van zand door de wind. De laserscanner op Grand Hotel Huis ter Duin biedt onderzoekers de unieke kans om heel nauwkeurig te meten hoe het zand zich rond een gebouw verplaatst. Daarom staat er in februari en maart op het strand een container die het effect van een gebouw moet nabootsen. Door levensecht de invloed van een gebouw te testen, kunnen de onderzoekers het effect van al bestaande gebouwen beter begrijpen, zegt dr. Sander Vos, die vanuit TU Delft het veldonderzoek coördineert.

Geef een reactie