Stoppen met alcohol is makkelijker dan minderen

De jaarlijkse Dry January, de maand dat een toenemend aantal mensen geen borrel neemt, zit er weer op. Als argument hoor je vaak van hen: “om mezelf te bewijzen dat ik ervan af kan blijven”, of “om mijn lichaam en vooral de lever zich even te laten herstellen”. 

Dat eerste argument klopt, want als het je – zeker wanneer je een stevige drinker bent – op een normale wijze lukt om een hele maand werkelijk geen druppel alcohol te nuttigen, ben je een kanjer. Het tweede is onzin, want binnen een maand herstelt de lever zich volgens de geleerden niet, laat staan je mindset. Immers, die hele maand weet je dat de fles aan het einde van de rit weer voor je klaarstaat en dat je dan weer in het oude patroon vervalt. Of dat je dan als beloning nog meer gaat drinken, om het gemis weer goed te maken. Overigens beduvelen we onszelf als we het bij de risico’s door het gebruik van alcohol alleen maar over de lever hebben, zoals levercirrose of erger, leverkanker. Maar diezelfde rotziekte bedreigt ook de mond, de keelholte, de alvleesklier, de maag, de darmen en de hersenen. Dit nog los van schade aan het hart of gewoon de kans op impotentie. Vind u het nog leuk om deze column te lezen? Wat diezelfde hersenen betreft, schrok ik ervan hoe professor Erik Scherder halverwege Dry January op televisie toonde hoe de witte verbindingsbanen daarvan worden ontregeld wanneer we alleen al één glas per dag consumeren. Die hersenen, waaronder alle aansturingsfuncties, gaan dan al gauw stagneren doordat de signaaloverdracht wordt belemmerd. Een en ander met uiteindelijk hersenbeschadiging tot gevolg.

Is er nog hoop dat het lukt te stoppen op een wijze dat het leven dan toch nog leuk blijft? Zelf ben ik niet beter dan een ander, ik was een regelmatige drinker. Vanuit het werk bij allerhande gelegenheden, maar ook sociaal, met vrienden. Het lijkt verduveld lastig om niet mee te doen als de hele wereld om je heen aan het bier, de wijn of de bubbels staat. Voor zover ik weet, had ik er namelijk ook geen gezondheidsproblemen door. Ik was nooit aangeschoten. Voor en na een borrel ging ik altijd met de taxi of soms gewoon per fiets, al moet je ook daarmee uitkijken. Toch had ik er voor mezelf al lang genoeg van. Minderen met drank heeft geen nut, want dan treiter je jezelf. Het tweede, derde glas, of meer nemen, maakt dan al gauw niet meer uit. In plaats van AA’s vond en vind ik dat op eigen kracht stoppen de grootste kans van slagen heeft. Daarom heb ik mezelf geestelijk, zonder therapieën, erop voorbereid het juiste moment te kiezen om in één keer volledig te stoppen. Cold Turkey dus. Dat gebeurde nu alweer ruim een jaar geleden. Op een maandagochtend – al dronk ik overdag nooit – goot ik een melkglas vol met van die smerige tequila, bracht een toast uit op mezelf onder de woorden: “proost Menno, dit is je laatste borrel”, en dronk het glas in één teug leeg. Daarna heb ik bijna alleen maar voordelen van het stoppen ervaren: ik heb een beter geheugen, ben alerter, heb een betere spierontwikkeling tijdens het sporten, blijf makkelijker op gewicht, heb een betere en kortere nachtrust, geen jicht meer en de hoop op minder risico’s op bovengenoemde verkeerde kwalen, etc.

Je wilt echter niet weten hoe je omgeving ermee omgaat. De meeste reacties zijn waarderend. Sommige vrienden reageerden in het begin met onbegrip en/of reacties waaruit bleek dat er werd verwacht dat je het toch niet volhoudt. Bijvoorbeeld zo van: “Doe je de volgende keer wel weer normaal?” of “Wanneer we elkaar weer zien, neem je toch wel één glaasje wijn?”. Ik beantwoordde zoiets nogal eens met: “Ik heb tot mijn 200ste genoeg gezopen”. Ik begreep hen wel, want keek zelf ook weleens raar tegen iemand die niet dronk aan. Diezelfde vrienden zijn nu blij voor me en zien dat ik me niet anders gedraag als vroeger. We springen nog steeds van jongenskeet tot serieuze gesprekken over. Jaloerse mensen herhalen dat je moet blijven drinken. Ik toast dan graag naar hen met Heineken 0.0. Kortom, Dry January betekent zowel geen stoppen als minderen, maar kan beter vervangen worden door Dry forever. 

Menno Smitsloo
Reacties: [email protected]
Twitter: @MENNOSMITSLOO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *