Corona met dramatische gevolgen, maar ook een geboortegolf rond kerst

Zo viel er rond dit Covid-19 virus gelukkig toch nog wel wat te lachen. Terwijl minister-president Mark Rutte vrijdagavond 13 maart voor TV verklaarde wat volgens hem nog absoluut wel was toegestaan. Werd dit de dag daarop volledig tegengesproken.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg moest toen namelijk, met een gelaatsuitdrukking alsof ‘ie het virus zelf had, om vijf over half zes meedelen dat per direct om zes uur alle cafés, restaurants, sportscholen, seksclubs, rechtbanken en andere ontmoetingsplekken tot in ieder geval 6 april dicht gingen. Uit paniek ontstonden lange rijen voor de coffeeshops, om nog een voorraadje te bemachtigen. Die afhaalpunten mogen nu overigens wel weer open, want anders stemt er straks niemand meer op Groen Links. De horeca moest binnen twintig minuten haar klanten de straat op sturen. Borden werden abrupt onder de neuzen van onthutste klanten weggerukt. In Zoetermeer kreeg een restauranthouder die zijn vaste klanten niet op deze wijze de straat op wilde schoppen als eerste een boete van 10.000 euro. Bij de seksclubs konden de klanten door die beperkte tijd kiezen tussen ‘het karwei afmaken’ en dan halsoverkop in ondergoed met de kleding onder de arm naar buiten, of direct opstappen. En Rutte? Die was natuurlijk weer in geen velden of wegen te bekennen, zoals wel vaker, als zijn handelen niet te verdedigen valt. Dit onder het motto: ‘Als je er niet bent, dan hoef je geen moeilijke vragen van journalisten te beantwoorden ook.’ We lopen met onze maatregelen helaas nog steeds achter de ons omliggende landen aan. Zo mogen in Oostenrijk niet meer dan vijf mensen bij elkaar komen. Des te onbegrijpelijker dat we hier eerst met honderd zijn gestart. In diverse landen gingen direct ook de winkels en kantoren dicht en mogen alleen de supermarkten en apotheken nog open. Zo voorkom je dat hordes thuiszittende mensen uit verveling maar wat gaan winkelen. Diefstal is vergemakkelijkt, doordat is aangekondigd dat de politie uitsluitend nog tot aanhoudingen over gaat wanneer de daders op heterdaad worden betrapt. Ook is er onhandig, en dus niet duidelijk, gecommuniceerd dat je met klachten niet naar de huisarts of het ziekenhuis moet gaan, maar Het Centraal Onderzoekscentrum dient te waarschuwen. Dit met tot gevolg dat er in het zuiden van het land coronaslachtoffers het ziekenhuis bezochten om zich te laten controleren, waardoor alleen al in één ziekenhuis 28 artsen en verpleegkundigen zijn besmet. Verschillende ziekenhuizen werden gesloten. Beter ware het om het nog leegstaande Slotervaartziekenhuis voorlopig als centrale opvang van de coronapatiënten te gebruiken. Dat is efficiënter en geeft minder nevenrisico’s rond deze pandemie, waardoor de ouderen onder ons het meest worden getroffen. Maandagavond, een dag na de ministerieel aangekondigde omslag in aanpak, sprak Rutte op geruststellende toon opnieuw het volk toe met onder andere de vrolijk makende tekst dat de meesten van ons de ziekte wel zullen krijgen. Uit de berichten op What’s app bleek dat velen daardoor gerustgesteld zijn, aangezien datgene wat Rutte belooft, toch al nooit werd nagekomen.

Economisch is het oprukkende virus voor vele ondernemers natuurlijk al een groot drama, met ongetwijfeld in de nabije toekomst helaas ook de nodige faillissementen tot gevolg. Dit ondanks dat minister Wopke Hoekstra van Financiën zo mooi beweert voldoende kapitaal achter de hand te hebben om hen overeind te houden. Ik heb er geen vertrouwen in dat zijn mensen er administratief op tijd in slagen om die hulp tijdig te bieden. Getuige het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, het CBR, dat er ondanks – of juist dankzij – de huidige leidinggevende, Alexander Pechtold, het nog steeds niet voor elkaar heeft de rijbewijzen van mensen die ouder zijn dan 75 jaar op tijd te verlengen. Met als gevolg, ook daardoor kwetsbare ouderen in de stress.

Velen van ons zitten thuis vast in een zelfopgelegde quarantaine. Het is namelijk verstandig met niet te veel collega’s een werkvloer te delen. Kantoorwerk kan meestal thuis plaatsvinden, inclusief de benodigde communicatie via het net. Het is wel een test voor relaties. Iemand schreef op internet: ‘Geen voetbal meer, dus voor de verandering eens met mijn vrouw gepraat. Blijkt ze vier jaar geleden ontslagen te zijn bij V&D.’ Hopelijk komen zij nu weer helemaal tot elkaar. Weken op elkaars lip zitten zal helaas ook echtscheidingen tot gevolg hebben. Een vaccin lijkt per komende zomer mogelijk al in aantocht. Laten we daarom ook van het mooiste uitgaan. Zo is het over 9 maanden precies kerst.

Menno Smitsloo

Reacties via: [email protected]
Op Twitter te volgen met: @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *