Tom Sauer is bij DZB Leiden projectleider social return. Hij is tussenpersoon voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en bedrijven die bij een gemeentelijke opdracht zich verplichten om een deel van de opdrachtsom te besteden aan het inzetten van deze mensen. Een interview.
TEKST HENK HOGEWONING
“Per jaar plaatsen we tussen de tachtig en honderdtwintig mensen via social return bij werkgevers die opdrachten hebben gekregen in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude,” zegt Tom Sauer. “Daarvan vinden er uiteindelijk ongeveer twintig tot dertig een betaalde baan. Best een mooi aantal.”
De meesten komen terecht in de bouw of de infrastructurele sector, veelal als bouwhulp, verkeersregelaar of terreinmedewerker. Ook kunnen ze helpen bij het bouwrijp maken van terreinen of het renoveren van een school. Sommigen vinden ook werk in de groensector, maar dat aantal wordt snel minder, signaleert Sauer. “Het aantal mensen met groene vingers neemt af.”
Geen schaap met vijf poten
De voorbeelden van bedrijven bij wie mensen via social return aan de slag gaan, zijn legio. “Een mooi voorbeeld is de bouw van een nieuwe school waarvoor verschillende specialisaties nodig zijn en die binnen een redelijke termijn moet worden uitgevoerd,” legt Tom Sauer uit. “Bij dit soort projecten wordt doorgaans vijf procent van de opdrachtsom besteed aan het in dienst nemen van mannen en vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij projecten waar minder medewerkers nodig zijn, bedraagt dit percentage 2.”
Social return is een contractuele verplichting bij gemeentelijke aanbestedingen. “Maar zo zie ik het persoonlijk liever niet,” zegt Tom Sauer. “Ik zie het meer als een mogelijkheid voor de sector om gemotiveerde mensen aan zich te binden. We leveren geen schapen met vijf poten, maar met de juiste begeleiding kunnen zij veel voor een bedrijf betekenen. Je kunt dat een verplichting noemen, maar ik noem dat menselijk.” Sauer geeft een mooi voorbeeld van hoe juiste begeleiding werkt. “We hadden een statushouder uit Syrië, met technische kennis en gemotiveerd om te werken. Na acht maanden naar ieders tevredenheid gefunctioneerd te hebben, kwam hij opeens niet meer opdagen. We zijn er achteraangegaan en wat bleek: er was een probleem met zijn tijdelijke verblijfsvergunning en uit schaamte durfde hij dat niet aan zijn uitvoerder te melden. We zijn er direct achteraan gegaan en een week later was hij weer op de bouwplaats. Als je zo’n situatie op zijn beloop laat, loop je de kans dat zo iemand uitvalt.”
Mes snijdt aan drie kanten
Bij social return snijdt het mes aan drie kanten. Werkgevers krijgen de beschikking over personeel en dat is in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt geen overbodige luxe. Voor gemeente Leiden is het een voordeel omdat zij geen uitkering hoeft uit te keren. Het bedrijf neemt immers de arbeidskosten voor zijn rekening. “Maar het grootste voordeel is dat de werkzoekende relevante werkervaring opdoet, werkritme krijgt en ook meer waarde krijgt op de arbeidsmarkt,” zegt Tom Sauer. “Wij helpen daarbij zo nodig in de vorm van scholing en begeleiding. Uiteindelijk is het bedoeld als opstap naar een baan met perspectief.”
“Het leuke is dat allerlei bedrijven gebruik maken van social return, van klein tot groot en van landelijke bouwers tot familiebedrijven,” zegt Sauer aan het einde van het gesprek. “Dertig procent van mijn tijd zit ik bij werkgevers om te praten over contracten en de begeleiding van de medewerkers. Ook adviseer ik ze. En dat kan dan bijvoorbeeld ook gaan over diensten die we als DZB aanbieden, bijvoorbeeld het schoonmaken van armaturen van lantaarnpalen of het bezorgen van grote partijen mailings in wijken waar de mensen op de hoogte moeten worden gesteld van werkzaamheden.
Hoe pas je social return toe?
“Ik heb drie tips voor werkgevers die hun social return-verplichting willen invullen,” zegt Tom Sauer, projectleider social return bij DZB Leiden. “In de eerste plaats: denk van tevoren na over wat deze mensen zouden kunnen doen in je bedrijf. Tip twee is: kijk ook of subcontractors mee kunnen doen. Vaak hebben ook zij beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het aannemen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt past daarbij. De derde tip die ik geef is: denk goed na over de juiste begeleiding. Beschouw de werknemer als een leerling en maak goede afspraken met de uitvoerder en de medewerkers op de werkvloer over wie hem of haar begeleidt en op welke momenten. De meeste uitval ontstaat door een gebrek aan begeleiding.”
Voor meer informatie:
DZB Leiden
Le Pooleweg 11
2314 XT Leiden
I www.dzb.nl
E [email protected]
T 071 – 581 84 36