Miljoenentekort voor gemeente Leiden

De gemeente Leiden komt per jaar miljoenen euro’s tekort. Leiden moet in het beste geval ergens 3,3 miljoen euro per jaar ergens vandaan toveren. Dat blijkt uit een brief van wethouder Paul Dirkse. Vooral tekorten op het Sociaal Domein, een lagere uitkering van het Rijk en de coronacrisis drukken de gemeente de rode cijfers in.

Sociaal domein en gemeentefonds
Gemeenten krijgen al jaren te weinig geld voor het sociaal domein, onder meer jeugdzorg en WMO. Door aan te nemen dat de gemeente geld van het rijk krijgt en incidentele stortingen in de pot voor het sociaal domein komt de stad bijna vijf miljoen euro per jaar tekort.

Daarnaast valt de uitkering uit het Gemeentefonds tegen. Dit leidt eveneens tot een fors nadeel. In de jaren 2020-2023 ontvangt de gemeente per jaar 1,8 tot 3,8 miljoen euro minder. Vanaf 2024 zijn de vaste inkomsten uit het Gemeentefonds per jaar 1,2 euro miljoen lager.

Bijsturing van 3,3 miljoen euro
Om de begroting sluitend te maken (wat verplicht is) moet Leiden opzoek naar 3,3 miljoen euro. ‘Als college kiezen wij ervoor om niet de lasten te verhogen,’ zegt verantwoordelijk wethouder Paul Dirkse. Hoe de stad dan aan het geld komt, laat Dirkse aan de gemeenteraad. ‘Het college wil met de gemeenteraad het gesprek aan hoe we tot dat bedrag gaan komen.’ De gemeenteraad gaat op 16 juli en 17 september in debat over het onderwerp.

Geef een reactie