Geld lenen? Nu goedkoper dan ooit

Het lenen van geld wordt steeds weer een beetje goedkoper. Zo hebben zowel Interbank als BNP Paribas hun rentes voor persoonlijke leningen in 2020 verlaagd. Eind 2019 deden andere banken dit al. De rente voor persoonlijke leningen ligt nu veelal onder de 4%, wat geld lenen nu een stuk aantrekkelijker maakt.

Hoge lening afsluiten voor minder dan 4% rente
De lagere rente van 4% geldt niet voor persoonlijke leningen van een klein bedrag, maar alleen voor de wat hogere persoonlijke leningen. Sterker nog: van een persoonlijke lening van ‘maar’ €5.000 is de rente de laatste tijd zelfs gestegen naar boven de 6%. Alleen wanneer je meer dan €25.000 leent, kun je profiteren van de 4% rente.

Wil je geld lenen, maar weet je niet wat je precies kunt lenen en wat het kost per maand? Ga aan de slag met het berekenen van een lening en kom erachter!

Meer rente voor lagere bedragen
Wil je minder dan €25.000 lenen, dan betaal je dus veel meer dan de laagste rente van 4%. Bij Freo kun je een persoonlijke lening van €5.000 krijgen voor 6,5% rente. Dat is echter niet het laagste rentepercentage: bij BNP Paribas is dit percentage bijvoorbeeld lager, maar daar ligt het bedrag van de persoonlijke lening weer hoger. Wat opvalt, is dat voor doorlopend krediet soms een lagere rente wordt gehanteerd dan voor persoonlijke leningen. Dat komt mede doordat doorlopend krediet niet vaak meer wordt gebruikt. Zo hebben een aantal banken al besloten te stoppen met het verstrekken van doorlopend krediet. Maar bij sommige banken die nog wel doorlopend krediet aanbieden, zijn de rentes voor lagere bedragen lager dan die voor de persoonlijke lening.

Vergelijking met hypotheek- en kapitaalmarktrente
Als we kijken naar de ontwikkelingen van de laatste jaren, dan zien we dat ook de hypotheek- en kapitaalmarktrente zijn verlaagd. De verlaging van de rente van persoonlijke leningen ligt daar dus mee in lijn. Niet alleen de hypotheek- en kapitaalmarktrente zijn gedaald, ook de leenrente daalt nog steeds. De maximale leenrente is zelfs fors aan het dalen. Dat komt door de keuze van de overheid om per 1 augustus dit jaar in te stellen dat er niet meer dan 10% mag worden gerekend voor het lenen van geld, en de maximale leenrente staat op dit moment nog op 14%. Dit is echter een tijdelijke verlaging om mensen die in geldproblemen zitten door de corona crisis te helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *