Het ambacht: 120 jaar Van Waay Interieurs

Ondanks corona is 2020 een gedenkwaardig jaar voor Van Waay Interieurs in Benthuizen. Het familiebedrijf onder leiding van Corné van Waaij – de vierde generatie – viert zijn 120-jarig bestaan en zit twintig jaar in de flink gemoderniseerde vestiging in het dorp onder de rook van Zoetermeer.

1900: de oprichting
Overgrootvader Ary van Waaij, zoon van een kleermaker, opende in 1900 een winkel in manufacturen. Met garen, band, elastiek en andere textielproducten ging hij met de hondenkar van deur tot deur langs de huizen in de provincie Zuid-Holland. Van meubelen, gordijnen en vloerbedekking was in die eerste jaren nog geen sprake. Dat kwam pas toen de tweede generatie Van Waaij, Cornelis, de zaak overnam.

De winkel was in die tijd gevestigd in de Dorpsstraat in Benthuizen en werd gerund door de vrouw van Cornelis, Christina van Waaij, met wie hij in 1936 trouwde. Cornelis ging net als zijn vader langs de deuren, niet meer met de hondenkar maar per auto. De zaken liepen goed. Een jaar na hun trouwen, in 1937, openden Cornelis en Christina een grote showroom in de Dorpsstraat, waarmee de basis werd gelegd voor het huidige Van Waay Interieurs. Het werd een succes: als mensen gingen trouwen was Van Waay hét adres voor de inrichting van de woning. 

1962: de derde generatie
In 1962 kwamen de twee zonen van Cornelis in de zaak: Wim en Aad. Er was een duidelijke taakverdeling: Aad en zijn vader, die voorlopig nog bleef meewerken, waren onderweg naar klanten, terwijl Wim de gang van zaken in de showroom in goede banen leidde. Het bleef crescendo gaan met de zaak. In 1980 lieten de beide broers een nieuwe winkel bouwen tegenover het oude pand in de Dorpsstraat. In het nieuwe filiaal werden eigentijdse meubels verkocht onder de naam Europa Meubel Benthuizen. In de oude winkel konden klanten terecht voor het klassieke assortiment. Deze winkel kreeg de aanduiding Classic Home. Een zwarte bladzijde in het bestaan van Van Waay was het overlijden van Wim van Waaij op 47-jarige leeftijd, na een ernstige ziekte. Na zijn overlijden, in 1987, ging Aad alleen verder met de zaak, samen met een goed team van tien medewerkers.

2000: de verhuizing
Maar Van Waay groeide door. Dit leidde in 2000 tot de bouw van het huidige pand van 5000 m2 op een bedrijventerrein aan de rand van Benthuizen. Deze verving de twee winkels in het centrum van het dorp. De showroom bestond uit drie delen: klassiek, modern en slapen. Zes jaar na de  ingebruikname van het nieuwe pand, in 2006, werd de showroom uitgebreid met nog eens 1000 m2 tot 6000 m2. Deze extra ruimte is gereserveerd voor externe partijen. Tegenwoordig is dat Sissinghurst Outdoor, aanbieder van exclusieve buitenmeubelen. 

2003: de vierde generatie
In 2003 zette Corné van Waaij, de vierde generatie en zoon van Aad, zijn eerste schreden in het familiebedrijf. Acht jaar later, in 2011, nam hij de dagelijkse leiding over van zijn vader. Sindsdien is het accent verschoven. De tweedeling klassiek/modern werd losgelaten en er kwamen design-meubelen van A-merken en aanverwante producten (voor raam-, vloer- en wandbekleding) voor in de plaats. De verkopers van weleer hebben plaatsgemaakt voor een team van interieurvormgevers die klanten met gevisualiseerde woonplannen adviseren over de inrichting van hun huis. De winkel – met gratis parkeergelegenheid en goed bereikbaar vanuit de hele Randstad – is getransformeerd in een experience center met meerdere woonconcepten van vooraanstaande A-merken.

Corné van Waaij: “We hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd. In 2014 kwam er op de begane grond een nieuwe vloer met beton-look. In 2016 hebben we een cateringruimte gecreëerd waar we koffie met wat lekkers serveren en van waaruit we op zaterdag rondgaan met hapjes. In 2018 hebben we de bovenverdieping gemoderniseerd. En tenslotte werd dit in 2019 gevolgd door de aanpassing van het laatste deel beneden dat nog gedaan moest worden. Allemaal met als doel: onze klanten inspireren en blij      maken. Alles wat we doen staat hier ten dienste van. Vandaar dat we geen webshop hebben, maar wel een zeer uitgebreide website die inspireert en die is bedoeld om klanten te verleiden naar onze showroom te komen, zodat zij zelf kunnen ervaren hoe zij hun woning kunnen inrichten met design-merken.” 

Van Waay Interieurs
Verbreepark 27
2731 BR Benthuizen
T (079) 331 12 00
E [email protected]
I www.vanwaayinterieurs.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *