Nieuw bedrijfspand voor Oomen Verhuizers

Oomen Verhuizers laat het grootste verhuis- en opslagbedrijf van de regio bouwen. Het nieuwe bedrijfspand verrijst op bedrijventerrein ’t Heen in Katwijk langs de N206. Dit voorjaar startte de bouw. Als alles volgens planning verloopt, wordt het 24 meter hoge gebouw op 1 november dit jaar in gebruik genomen.

In het markante gebouw is ruimte voor zo’n 250 opslagboxen en opslagcontainers, met op de bovenste verdieping plek voor een kantoor, van waar men straks een weids uitzicht heeft over Katwijk en omgeving. Na een periode van proefdraaien is het de bedoeling om het pand met nog eens 20 meter uit te breiden, waardoor er 250 extra opslagboxen en containers in het gebouw passen. Deze zijn er in verschillende maten: zelfs een auto kan erin worden gereden en opgeslagen.

Automatisch
Bijzonder aan het nieuwe bedrijfsgebouw is dat de opslagboxen met een volautomatische kraan uiterst precies en zorgvuldig omhoog en naar beneden worden gebracht. Het systeem is afgeleid van grote zeecontainerhavens, zoals de haven van Rotterdam, met dit verschil dat de huurders zelf de boxen naar beneden kunnen laten komen met behulp van een app en een pincode waarmee een toegangsdeur kan worden geopend. Bij aankomst van de klant staat de container direct klaar, achter de deur en pal naast de auto. 

De eigenaren van het verhuis- en opslagbedrijf, Emile, Stephanie en Frans Oomen, zijn trots op het concept en de uitstraling van het pand. Frans vertelt: “We hebben nu drie opslaglocaties, in Leiden, Sassenheim en Katwijk, maar het is veel efficiënter en goedkoper om de opslag op één plek te centraliseren. Nu rijden we continu heen en weer en ook het manoeuvreren met de containers kost tijd en ruimte. Dat is duur en inefficiënt.” 

“We zochten al langer naar een plek voor een nieuw gebouw,” gaat Frans Oomen verder. “We hebben onder andere gezocht in Amsterdam en Nieuw-Vennep maar uiteindelijk hebben we dicht bij huis bij ons in de straat een geschikte locatie gevonden. Omdat de grond duur is in de Randstad, hebben we ervoor gekozen om de hoogte in te gaan. We wilden een gebouw zonder lucht ertussen en zonder trappenhuizen en tussenlagen; een gebouw waarin de boxen op elkaar gestapeld kunnen worden en opgeroepen om klaar te worden gezet of thuis te worden bezorgd. Dat is veel efficiënter maar ook uitdagend, want het is een heel nieuw concept. Het is een groot avontuur maar we zijn overtuigd van het concept en hebben er vertrouwen in dat het goed werkt.”   

Explosieve groei
Het nieuwe pand is nodig omdat Oomen Verhuizers sinds de oprichting in 2015 explosief groeit, met 40 tot 50 procent per jaar. In 2019 werd het verhuisbedrijf bekroond met de FD Gazellen Award, een prijs van Het Financieele Dagblad voor ondernemingen die over een periode van drie jaar minimaal 20 procent omzetgroei realiseren.

 Frans Oomen: “De markt voor opslagcapaciteit groeit hard. Niet alleen particulieren die verhuizen en hun inboedel tijdelijk opslaan, hebben behoefte aan opslag, ook zzp’ers en andere bedrijven zoeken opslagruimte voor hun spullen, maar dan wel een ruimte waar ze op ieder moment van de dag gemakkelijk en goedkoop toegang toe hebben. Wij bieden dat en kunnen de opslagbox desgewenst ook bij de klant brengen. Op dit moment hebben we drie locaties met plek voor 150 opslagboxen. Die locaties zitten helemaal vol. En er komen steeds nieuwe aanvragen binnen. Als we het gebouw in gebruik nemen dit najaar, is dit dus al bijna vol. Vandaar dat we alweer vooruit denken en willen uitbreiden.” 

Reactie bouwpartners
Sinds half maart wordt er druk gebouwd in ’t Heen langs de N206 door diverse bedrijven onder leiding van hoofdaannemer Ouwehand Bouw. “De samenwerking met de verschillende partijen is heel goed,” zegt Frans Oomen. Vier van hen geven op deze pagina’s hun reactie.

Chris Warmenhoven, architect/directeur bij STOL architecten in Lisse
“Het is een uitdaging wanneer een opdrachtgever je vraagt om het hoogste bedrijfsgebouw van ’t Heen te ontwerpen en tegelijkertijd aangeeft dat er bijna geen ramen en slechts een paar overheaddeuren nodig zijn. Feitelijk ging het om een grote 3D-legpuzzel van gestapelde containers, waar alleen nog een functionele schil omheen moest. Het kantoor en de westhoek van het gebouw waren eigenlijk de enige elementen om esthetisch mee aan de slag te kunnen. Het eindresultaat is iets waar we trots op zijn: strakke kaders en gevelbeplatingen, die soms met een knipoog naar de inhoud van deze mystery box verwijzen. Dit alles geeft het gebouw zijn eigentijdse uitstraling. Tegelijkertijd is het ook functioneel: door de bedrijfsvloer gedeeltelijk te verdiepen was er nog een extra laag containers mogelijk. Dat leverde ongeveer 15 procent meer opslagcapaciteit op. Ook de geplande uitbreiding van de hal hebben we meteen in het ontwerp meegenomen, zodat straks het volautomatische proces niet verstoord wordt. Dat is, vinden wij, meedenken op hoog niveau!”

Peter Ouwehand, directeur van Ouwehand Bouw in Katwijk
“Bouwtechnisch gezien is het niet meer dan een groot gebouw met veel staal, beton en heipalen. Wat het gebouw van 30 bij 40 meter bijzonder maakt, is de slimme robottechniek in het pand en de voor bedrijventerrein ’t Heen extreme hoogte: 24 meter, wat te vergelijken is met een wooncomplex van acht lagen. In Katwijk zijn alleen de kerktorens en enkele appartementengebouwen hoger. Ook bijzonder is het concept met de opslag van honderden containers die je langere tijd kunt laten staan, maar het is ook mogelijk om dagelijks spullen uit de opslagbox of container te halen. Dit gebeurt met behulp van een robotkraan. We bouwen vaker voor verhuisbedrijven, en nu dus ook voor Oomen, een leuk bedrijf en bovendien een van de snelst groeiende bedrijven in onze regio. Het is mooi om met zo’n onderneming samen te werken.”    

Marcel van den Hul, eigenaar van Van den Hul Staalbouw in Apeldoorn
“We werken regelmatig voor Ouwehand Bouw Gorinchem, zo zijn we nu bij Ouwehand Bouw in Katwijk terechtgekomen. Medio 2019 al startte de calculatie, maar nu zit er schot in de zaak. Eind juni zijn we begonnen met het plaatsen van de 24 meter hoge kolommen, gevolgd door het aanbrengen van de beplating en het maken van de stalen constructie, zoals de trappen en het hekwerk. De bedoeling is dat we het gebouw zo snel mogelijk dicht krijgen, waarna we aan de afwerking kunnen beginnen. Dit is een behoorlijk grote klus voor ons. Normaal bouwen we tot een meter of acht, nu is het drie keer zo hoog. Dat is toch heel anders, ook omdat het een niet alledaagse constructie is. Het is complexer en bij werken op hoogte hebben we te maken met andere facetten, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Bovendien is het dichtbij de kust, waar het vaker hard waait. Ook daar moet je rekening mee houden.” 

Jarno van der Graft, medewerker verkoop bij Lieftink Geveltechniek in Alphen aan den Rijn
“Wij verzorgen in opdracht van Ouwehand Bouw, met wie we vaker samenwerken, de vliesgevel, de kozijnen en de grote toegangsdeuren, die uitgerust worden met motorsloten. Met enkele personen doen we het hele traject: de engineering, de werkvoorbereiding, de assemblage, het transport en de montage. Nadat we in mei de opdracht hadden gekregen, is het project snel gaan lopen. Na de bouwvak gaan de profielen door de coatingstraat en beginnen we met de productie in onze werkplaats.  In september staat de montage op locatie gepland. Het project is een van de vele projecten die we doen in opdracht van particulieren, woningbouwverenigingen en bedrijven. Bijzonder hier is, los van het mooie aanzicht, dat we ter bescherming van het gebouw een aparte coating gebruiken die bestand is tegen de zoute invloed van de zee.”

www.oomenverhuizers.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *