Bouw woningen op voormalig vliegveld Valkenburg stap dichterbij

Deel dit artikel

De gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf tekenden woensdag 2 september jl. een samenwerkingsovereenkomst voor de gebiedsontwikkeling van voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. De gemeenteraad van Katwijk gaf onlangs al groen licht voor de samenwerking. Dit is een doorbraak in een lange periode van voorbereiding en onderhandeling.
Beide partijen zijn blij met deze belangrijke stap en wensen zo snel mogelijk te starten met de ontwikkeling. De realisatie van de nieuwe wijk komt nu echt dichterbij. In de overeenkomst staat onder andere beschreven hoe het bouwprogramma en de planning eruitzien. De ambities zijn hoog. 5.600 diverse woningen die in een tijdsbestek van ongeveer 15 jaar worden gebouwd: sociale huurwoningen, betaalbare en duurdere koopwoningen en vrije kavels.

Vanaf de start van de woningbouw, naar verwachting in 2022, worden 300 tot 500 woningen per jaar gebouwd. De wijk wordt energie-neutraal, krijgt een bevaarbaar krekenlandschap en een goed netwerk van wandel- en fietspaden naar naastgelegen natuurgebieden. Er komen ook maatschappelijke en commerciële voorzieningen in de nieuwe wijk zoals basisscholen, kinderopvang, gezondheidscentra en winkels passend bij het dorpse karakter zoals een kapper of een bloemist.

Geïnteresseerden voor een woning moeten nog even geduld hebben. Eind september neemt de gemeenteraad van Katwijk een besluit over het stedenbouwkundig raamwerk voor het noordelijk deel met de eerste 3.500 woningen. Dat raamwerk is de basis voor het bestemmingsplan dat dit jaar nog in procedure wordt gebracht. Met het definitieve bestemmingsplan start het Rijksvastgoedbedrijf vanaf medio volgend jaar met de verkoop van grond aan projectontwikkelaars.

Geef een reactie