Leiderdorp presenteert strategie Bedrijventerrein De Waard

Deel dit artikel

Bedrijventerrein De Waard in Leiderdorp mag de komende tien jaar niet aan zijn lot worden overgelaten. Diverse politieke partijen komen daarom volgende maand met voorstellen om het gebied te verbeteren en daarmee ook de ondernemers te helpen.

Wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) heeft onlangs een zogeheten bedrijvenstrategie gepresenteerd voor de hele regio. Daarin staat onder meer op welke bedrijfsterreinen (extra) woningen komen, naast of in plaats van de gevestigde firma’s. Dat is bijvoorbeeld in Leiden het geval bij de Rooseveltstraat, het Wernink-terrein en langs de Zoeterwoudseweg.

De Waard ligt ingeklemd tussen Zeeheldenbuurt, het water van de Zijl, de Hoge en de Lage Rijndijk. Dat bedrijvencluster blijft nadrukkelijk buiten schot wat woningbouw betreft. In de ’strategie’ wordt voorgesteld voor om tot 2030 geen ingrijpende veranderingen voor De Waard te lanceren.

Investeringen

Tien jaar klinkt lang, vindt ook CDA-voorman Joost Bleijie, maar die periode geeft de zittende ondernemingen niet voldoende tijd en zekerheid om de nodige investeringen te doen en verbeteringen door te voeren. ,,En loop je dus toch de kans dat bedrijven wegtrekken’’, voorspelde hij tijdens een commissievergadering. ,,Laten we eens beginnen om die enige brug naar De Waard minder vaak open te doen.’’

Daarna bleek dat veel andere raadsleden plannen hebben voor De Waard. Zoals Walter van Peijpe (GroenLinks) die bedrijfsterreinen toch al als onherbergzame gebieden ziet. ,,Ik reed laatst op de A44 voorbij die nieuwe Boeg in Oegstgeest. Dat deed pijn in mijn ogen. En op de Roosevelstraat heb ik dat ook.’’

Op De Waard wil hij het niet zover laten komen en hij voelt zich daarin gesterkt door wijkvereniging Zeeheldenbuurt. Die pleitte onlangs voor verfraaiing aan weerszijden van de Admiraalsweg. Van Peijpe wil De Waard ’vergroenen, verduurzamen, water toevoegen en de straten opknappen.’ Het kwam hem op een korte sneer te staan van VVD-raadslid Juliette Gilissen. ,,De panden zijn niet van de gemeente, maar van de bedrijven. Ik weet niet of die op een beeldenpark of zoiets zitten te wachten.’’

Brug

Van Delft liet echter weten dat er zeker gekeken gaat worden naar maatregelen om De Waard te verbeteren. ,,En dan kan daarbij misschien ook de brug bij de Lage Rijndijk worden meegenomen.’’ Oppositiepartijen CDA en VVD zijn daar blij mee. Want zij pleitten sowieso voor een ’revitalisering.’

Van Peijpe ging samen met D66’er IJsbrand Olthof nog een stapje verder. Zij willen onderzocht hebben of het westelijke deel van De Waard niet toch met woningen kan worden verrijkt. Dat westelijke deel betreft het gebied waar onder meer de gemeentewerf zit, evenals kringloopwinkel het Warenhuis, de Wibar, de Voedselbank en de omvangrijke kavel grond van houthandel Jongeneel. ,,Die zal daar toch ook niet tot in de eeuwigheid blijven?’’

Het fantasietje van Van Peijpe en Olthof vond Van Delft dan weer wat te ver gaan. ,,Als je daar woningen bouwt, komen die voor een deel binnen de milieucontouren van sommige bedrijven te staan. Bovendien moet je, om woningbouw daar rendabel te maken, flink de lucht in bouwen. En het is maar de vraag of je dat daar wil.’’

Geef een reactie