Naturalis bestaat 200 jaar


Deel dit artikel

Museum Naturalis bestaat tweehonderd jaar en dat wil het museum vieren. Voor tweehonderd dagen zijn er 25 topstukken te zien in hun nieuwe tentoonstelling. ‘Het zijn stukken die normaal nooit de depots uitkomen,’ vertelt Caroline Breunesse, Hoofd Tentoonstellingen. ‘Deze bijzondere objecten moeten normaal altijd in het donker blijven. Maar nu omdat Naturalis tweehonderd jaar bestaat vonden we het een mooie gelegenheid om ze te laten zien.’

In de nieuwe tentoonstellingen ‘Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis’ zijn bijvoorbeeld meerdere uitgestorven dieren te zien zoals de Kaapse leeuw, de quigga en de dodo. Ook is het oudste herbarium ter wereld een boek met een verzameling gedroogde planten, een van de topstukken. ‘Het is ontzettend moeilijk om 25 topstukken uit te kiezen. Naturalis heeft in totaal 42 miljoen objecten en eigenlijk is alles belangrijk. Elk vliegje en elk vogeltje heeft zijn plek in de collectie,’ licht Bruenesse toe.

‘Maar naast uitgestorven dieren hebben we ook voorwerpen met een mooi verhaal.’ Een van de topstukken waar Bruenesse het over heeft is een lade met insecten die door een entomoloog (een insectenexpert) is verzameld in de tweede wereldoorlog, toen hij gevangen zat in kamp Westerbork. ‘Het laat zien hoe onze wetenschappers en onderzoekers altijd doorgaan met verzamelen, zelfs in dit soort omstandigheden.’

De tentoonstelling wordt officieel geopend door de koning. Toepasselijk volgens de Algemeen Directeur van Naturalis, Edwin van Huis. Aangezien Koning Willem I zijn collectie tweehonderd geleden aan Naturalis schonk. ‘We vonden dat het daar mooi rond mee was,’ vertelt directeur van Huis. ‘Willem I heeft toen der tijd een bijzondere collectie opgebouwd, en die collectie is de basis van wat Naturalis nu is.’

Gala van Biodiversiteit
Naast de officiële opening komen ook diverse sprekers naar Naturalis. Onder andere astronaut Andre kuipers, Kirsten Schuijt van het WWF en Koos Biesmijer van Naturalis zijn aanwezig bij  het Gala van de biodiversiteit. Hier spreken zij over de laatste stand van zaken binnen hun wetenschappelijk onderzoeksgebied. Het gala is volledig te volgen via een livestream van Naturalis

Boeken
Ter gelegenheid van het jubileum heeft het museum twee boeken uitgebracht. In het boek ‘Van onschatbare waarde -200 jaar Naturalis’ worden van 200 topstukken hun unieke verhaal en de hoogtepunten beschreven. Ruim zeventig expert hebben meegewerkt aan het boek. Freek Vonk heeft samen met Menno Schilthuizen het boek ‘Wie wat bewaart’ geschreven. Hierin schrijven de twee auteurs over de geschiedenis van Naturalis.

Geef een reactie