Huishoudboekje Noordwijk blijft positief

Deel dit artikel

De begroting van de gemeente Noordwijk blijft de komende jaren in de plus. Dat is niet alleen te danken aan een corona-Rijkssteun van 1,8 miljoen. Ook zijn de parkeerinkomsten enorm meegevallen. Volgend jaar denkt Noordwijk 330.000 euro over te houden, in 2022 is dat 18.000 euro en in de jaren erna moet het overschot weer oplopen tot respectievelijk 800.000 euro en 1,4 miljoen euro.

Wethouder Roberto ter Hark presenteerde onlangs de resultaten. Volgend jaar houdt Noordwijk 330.000 euro over en ze hebben 1,2 miljoen euro om te investeren in allerlei zaken. Zo wordt er een paar ton gestoken in meer groen in Noordwijkerhout en De Zilk. Ook geeft de gemeente 250.000 euro uit om illegale bewoning tegen te gaan en zijn er plannen voor het realiseren van een fietsenstalling op de Boulevard, met oplaadpalen voor elektrische fietsen. Het college wil ook Museum Oud Noordwijk helpen met zijn plannen; de gemeenteraad krijgt hierover nog een voorstel voorgeschoteld; dan wordt ook duidelijk hoeveel dit de gemeente gaat kosten.

De 4,2 miljoen aan gemiste inkomsten van de precariorechten vanaf 2022 moet grotendeels worden opgehoest door de woningeigenaren. De OZB stijgt in 2022 namelijk met 34,6% al probeert het college dat percentage nog wel wat omlaag te krijgen. Maar omdat de belasting op kabels en leidingen zelf niet meer betaald hoeft te worden, scheelt dat iedere inwoner ook weer in de kosten. ‘Gemiddeld stijgen de lasten niet met meer dan 1,6% inflatie’, aldus de wethouder. Toch haalt de gemeente aan extra belastinginkomsten volgend jaar 2,6 miljoen euro aan inkomsten binnen van onder meer hondenbelasting, afvalstoffenheffing en toeristenbelasting.

Geef een reactie