Perspectief


Deel dit artikel

Zo, daar gaan we weer. Strengere maatregelen moeten ons uit de klauwen van de tweede coronagolf houden. De touwtjes worden nog strakker aangetrokken, er wordt wéér minder toegestaan en sociale contacten worden verder beperkt. Hoe langer deze crisis duurt, hoe groter ook de tegenstrijdigheid tussen voor- en tegenstanders wordt. In maart ‘gehoorzaamde’ heel Nederland keurig, maar twee weken geleden dachten veel mensen van: ‘Niet weer, hè?!’ Dit uitte zich in een groter percentage ‘ongehoorzaamheid’.

Waar komt die ongehoorzaamheid nu eigenlijk vandaan? Is het een kwestie van niet willen, of ligt er iets anders aan ten grondslag? Tegelijk met de groter wordende groep mensen die zich minder streng aan de voorgeschreven regels houden, zie je de ontwikkeling van de discussie over de juiste interpretatie van regels en cijfers groter worden.

Kortom, het perspectief waarmee we naar de situatie kijken, verandert. In maart wisten we nog niet wat er op ons af zou komen. Nu weten we dat wel. En vanuit dat perspectief kijken we ineens heel anders naar de situatie.

Waar de overheid de richtlijnen baseert op ‘historische gegevens’, willen bedrijven en organisaties juist vooruitkijken. Maar hoe kijk je vooruit, terwijl je niet eens weet hoe volgende week er uitziet. 

Afgelopen zomer, toen de eerste maatregelen versoepeld werden, voer ik door de Leidse wateren. De heerlijke zomeravonden gaven Leiden een gezellig aanblik. Niet alleen de zomerzon was hiervoor verantwoordelijk, maar ook de uit noodzaak uitgebreide terrassen van de Leidse binnenstad droegen bij aan de goede sfeer. Bijna Venetiaans, één groot terras doorkruist met water. 

De stad bruiste, midden in een pandemie. Best gek, als ik er nu over nadenk. Ik vraag me dan ook af, waarom dat eigenlijk niet altijd zo is… Dat een stad vanaf het water er anders uitziet, weet ik, maar dat dit in een andere tijdgeest echt een ander inzicht geeft, doet mij beseffen dat: “Wanneer je vanuit een ander perspectief kijkt, je een andere visie ontwikkelt. En juist die visie leidt weer tot perspectief voor de toekomst!”

Maarten van Vliet
Partner bij IM Xclusive

 

Geef een reactie