(Uit)wonen of niet

Op 15 september jl. was het weer zover: Prinsjesdag. Vol spanning luisterden we naar wat de Koning te vertellen had. Over de toestand van het land in de wereld waarin Covid-19 de boventoon voert. En natuurlijk ook over de publicatie van het belastingplan voor 2021.

Conform traditie was al lang en breed uitgelekt wat we van het belastingplan mogen verwachten. Beetje minder inkomstenbelasting, beetje minder vennootschapsbelasting voor het MKB, heel veel ideeën voor de toekomst en een forse ingreep in de overdrachtsbelasting. 

Meer specifiek:

●Besloten vennootschappen gaan altijd 8% overdrachtsbelasting betalen. Of het nu woningen (was 2%) of bedrijfspanden (was 6%) betreft, doet niet ter zake. 

●Particulieren gaan 0% betalen als het een eerste eigen woning is en ze jonger dan 35 jaar zijn. Verhuizen ze naar een andere eigen woning of zijn ze ouder dan 35 jaar, dan betalen ze 2% overdrachtsbelasting. Kopen ze een woning om mee te beleggen (en dus niet om zelf in te gaan wonen) dan betalen ze ook 8% overdrachtsbelasting over de waarde van de woning. 

Dit allemaal om de vastgelopen vastgoedmarkt vlot te trekken, de kinderen een kans te geven op eigen benen te staan en vastgoedbeleggers te laten betalen voor de (in de ogen van de overheid) te hoge rendementen die ze behalen. Dus nu maar hopen dat de kinderen ruimte gaan maken en die 2% voordeel niet kwijt zijn aan een hogere aankoopprijs. 

Belangrijk aandachtspunt is hoe je die vrijgekomen ruimte van de kinderen gaat gebruiken. Na lang procederen is namelijk duidelijk geworden dat het tijdelijk verhuren van (een deel) van je eigen woning (al dan niet via Airbnb) ‘gewoon’ tegen het progressieve tarief voor de inkomstenbelasting wordt belast. Van volledig onbelast verhuren is dus géén sprake. Deze inkomstenbelasting kan de netto huuropbrengst tot wel 35% verlagen. Omdat de Belastingdienst deze mening al langer was toegedaan, geldt dat ook huurinkomsten uit de eigen woning uit 2019 nog kunnen worden belast. Door de uitspraak wordt uit gaan wonen in financieel opzicht minder interessant.

Harald Verbeek
Partner
ABIN Accountants en Adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *