Wie heeft de macht in de regio anno 2020?


Deel dit artikel

Ondernemen en besturen in coronatijd. Voor veel ondernemers en bestuurders is 2020 een jaar om snel te vergeten. Bloeiende bedrijfstakken als het toerisme en de horeca kregen forse klappen te verwerken. Talloze ondernemers moesten een beroep doen op de overheid om te overleven, de helft van de Leidse bedrijven bleek uit cijfers van het CBS in oktober. Zo wordt duidelijk hoezeer ondernemers de overheid en vice versa nodig hebben in tijden van crises. Tegelijkertijd werd aangetoond hoe belangrijk creativiteit én volhardendheid zijn. Bij de bestuurders die hun rechte rug moesten tonen én hulp moesten bieden. Bij ondernemers die met creatieve ideeën hun zaak overeind moesten hielden of nu eens konden laten zien hoe belangrijk hun werkzaamheden zijn voor de hele samenleving. Het is dus niet verrassend dat op de lijst van 2020 veel coronabestuurders én biotechreuzen, op zoek naar dat belangrijke vaccin, staan. 

TEKST ROZA VAN DER VEER

Ondernemers Top 3
Eerst de ondernemers en hoe kan het anders. Dé hoofdrolspeler op het gebied van het bedwingen van de coronapandemie staat natuurlijk op de eerste plaats. En dan hebben we het over Bart van Zijll Langhout, hoofd Janssen Campus Nederland en voorzitter van het crisisteam Johnson & Johnson in Nederland. Janssen is een van de bedrijven die meedoet aan de race voor een nieuw vaccin tegen Covid-19. Inmiddels zijn de proeven hervat en worden de eerste vaccins alvast in productie genomen. De hoop is nog steeds dat begin 2021 de eerste veilige vaccins beschikbaar zijn die door Janssen op non-profitbasis beschikbaar worden gesteld. Van Zijll Langhout uit Wassenaar staat aan het hoofd van de Janssen campus. Dat zijn vier bedrijven in Nederland waarvan er drie in Leiden zijn gevestigd zoals het nu in het nieuws zijnde Janssen Vaccins and Prevention. Daarnaast is hij voorzitter van de Stichting Leiden Bio Science Park, lid van het dagelijks bestuur van de Economic Board Zuid-Holland en lid van de Adviesraad Health Holland. Een ondernemer die ooit promoveerde aan de Leidse Universiteit en in coronatijden vooraan staat in de strijd tegen het coronavirus. Dat is een eerste plaats vanuit het niets meer dan waard. 

Op de tweede plek staat Yvonne van der Hulst, het Lissese bouwbedrijf dat vooroploopt in verduurzaming van de bouw. Ze zet haar zegetocht voort want ze is genomineerd tot Bouwvrouw van het jaar en voor de Europees Sociaal Fonds (ESF) Award. Een ondernemer met oog voor de toekomst op meerdere fronten: klimaat én mens. Ze zakt wel een plekje want in coronatijden spelen ook andere criteria opeens een rol.

Cor Heemskerk van Heemskerk Fresh & Easy is weer een paar plekjes gestegen. De groentesnijder uit Rijnsburg valt natuurlijk in de categorie vitale bedrijven waar zelfs tijdens de lockdown hard werd doorgewerkt. Het bedrijf breidt flink uit aan de Vinkenweg waardoor de productieruimte wordt verdubbeld en de omzet kan worden uitgebreid van 200 naar 350 miljoen euro. Hier wordt straks op acht voetbalvelden zeven dagen in de week, 24 uur per dag, gewerkt aan vers voedsel voor verschillende supermarkten. Het bedrijf steunt diverse maatschappelijke organisaties en werkt aan duurzaamheid. Groenteafval gaat bijvoorbeeld als veevoer naar een boer in de omgeving. Bij Heemskerk staan ze niet stil en dus stijgt het bedrijf weer.

Top tien
En dan de nummers vier tot en met tien. Op nummer vier Onno van de Stolpe van Galapagos. Weer een ondernemer uit het biotechwereldje. Het bedrijf van van de Stolpe kreeg begin dit jaar te maken met tegenslag omdat het reumamiddel filgotinib vertraging opliep in de VS. De beurskoers duikelde naar beneden maar steeg al snel weer omdat zowel de Europese Unie en Japan het middel wel goedkeurden. Van de Stolpe gaat een nieuwe poging wagen in de VS in 2022. 

Op de vijfde plek Diek Parlevliet van het Katwijkse Parlevliet & Van de Plas. Een grote werkgever in de visserijwereld die zich blijft inzetten voor een goede afhandeling van de Brexit. Uiteindelijk wordt in Brits water veel van de vis gevangen die we in Nederland op ons bord krijgen. Overigens werd het bedrijf eind vorig jaar negende bij de eerste Seafood Stewardship Index van de World Benchmarking Alliance waarbij wordt gekeken naar duurzaamheid van de dertig grootste visserijondernemingen. Het bedrijf wil dit jaar nog hoger scoren en dat voornemen scoort. 

Op de zesde plek Franco Ongaro van Estec. Het ruimtevaartbedrijf hield dit jaar een online open dag en liet zo zien dat niet alles stil hoeft te liggen in coronatijden. Een aanjager voor de lokale economie nu toerisme het moeilijk heeft en innovatie hard nodig is. Natuurlijk is het gemakkelijk als je subsidies voor een tijdje zijn gegarandeerd maar Estec onder Ongaro geeft blijk oog voor de omgeving te hebben. Space Campus bijvoorbeeld lijkt begin volgend jaar echt van start te gaan. Ongaro werd dit jaar koninklijk onderscheiden. Hij is voortaan Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Op de volgende plek een minder internationaal gerichte ondernemer maar wel iemand die zijn nek uitsteekt. Frans Schohaus, directeur Van der Valk Hotel Leiden, kwam vorig jaar in het nieuws met zijn plan om de Haagsche Schouw in te ruilen voor een andere plek. Daar is nog niet zoveel van terecht gekomen maar Schohaus bood in de het heetst van de coronacrisis wel aan om LUMC-personeel onder te brengen. Ook werd daar het Stimuleringsfonds Leiden bekend gemaakt en Frans zit nog steeds in het Hoteloverleg Leiden. Kortom, een hotelier die niet bij de pakken neer gaat zitten. 

Op plek acht een bekende namelijk Menno Smitsloo van de Smitsloo Groep. Het bedrijf mag sinds kort het predicaat hofleverancier voeren, in de vastgoedwereld een unicum. Smitsloo nam dertig jaar geleden Padox over die vervolgens de hele Veerpolder in Warmond heeft ontwikkeld. Padox bestaat honderd jaar en houdt zich bezig met verduurzaming van onder meer bestaande panden. Het Schuttersveld waar Smitsloo zelf kantoor houdt, is daar een voorbeeld van.

Op de negende plek komen we Bart Siemerink, de directeur van Keukenhof, tegen. Siemerink mocht de afgelopen jaren de bezoekersaantallen permanent zien stijgen maar in 2020 bleef de Keukenhofdeur op slot. Alleen online kon je over de hele wereld de kleurige bloembollen zien maar dat was natuurlijk een slap aftreksel van een live bezoek aan de bloementuin. Siemerink moet gebaald hebben maar hij houdt de moed erin. Eind oktober gingen er weer miljoenen bollen de grond in en nu maar hopen dat de bezoekers weer komen. 

Tot slot op plek tien Quint Menken van Menken Salades. Dat bedrijf blijft groeien. Vorig jaar werd het tweede bedrijfs-gebouw in Voorhout aan de Oosthoutlaan in gebruik genomen, dit jaar werd de buurman Rimboe Sauzen overgenomen. Ook werd de prijs voor de Beste Food Fabrikant in de wacht gesleept. Een bedrijf dat in de toptien thuishoort.

Nieuwkomers
Marco Beijersbergen staat voor het eerst in onze lijst. De directeur van het Warmondse Cosine zag in de nacht van 5 september een slimme camera de ruimte in gaan. ESA lanceerde een satelliet die de dikte van het ijs en het smeltwater op de poolkappen meet. De slimme Cosine-camera ziet het verschil tussen wolken en water waardoor foto’s van wolken gelijk worden weggegooid. Dat scheelt energie. Mooie prestatie van een bedrijf dat zich ook inzet voor de onder meer het detecteren van zieke bloembollen en in de voedselindustrie. 

Terug van weggeweest is een oude bekende: Jan Kempers van bierbrouwer Heineken. Kempers zet zich al jaren in voor een duurzame productie. Groene cirkels, statiegeld op alcoholvrij bier, gebruik van veel zonne-energie en aanvoer van grondstoffen over het water door elektrische binnenvaartschepen en beter openbaar vervoer. Alles om straks nul emissie te krijgen. En dat is in tijden van een klimaatcrisis toch zeker een plekje waard. Alleen waar blijft het statiegeld op blikjes? En hoe verloopt de komende reorganisatie. Benieuwd of Heineken zijn heroverde plekje houdt.

Een andere nieuwkomer is Sijmen de Vries van Pharming Leiden. Nog een biotechbedrijf dat dit jaar de kolommen van kranten haalde. Pharming is bezig om de ontstekingsremmer Ruconest, bestemd voor onder meer de behandeling van erfelijk angio-oedeem, in te zetten bij met Covid-19 besmette patiënten. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Daarnaast mag het bedrijf een nieuwe productiefaciliteit gaan gebruiken om een grondstof voor Ruconest te maken, bestemd voor de Amerikaanse markt.

Roger Maessen van Maessen Tenten uit Voorhout houdt zich met heel andere zaken bezig. Dit bedrijf verhuurt tenten voor onder meer evenementen. Dat was dus even schrikken toen de coronacrisis een streep zette door praktisch alle evenementen. Maessen richtte zich gelijk op een andere markt: horeca en restaurants die hun terrassen overdekten om hun omzet op peil te houden, scholen die hun pleinen overdekten en zelfs testlocaties. Dat is ondernemen: niet bij de pakken neerzitten maar met nieuwe ideeën komen voor je bedrijf.

En dan horecaman Anton Verschelling van het Leidse restaurant In den Doofpot. Dit restaurant scoorde hoog in de ranglijst van Lekker, net zoals Latour in Noordwijk en Plantage 87 in Oude Wetering. De horeca heeft het lastig maar Verschelling zat niet bij de pakken neer. Al tijdens de eerste lockdown haalde hij het nieuws met zijn visie op de komende anderhalve meter samenleving. Dit restaurant had eerder al plannen voor etentjes op elektrische rondvaartboten en een foodtruck. Een horecaman die meer doet dan gasten verwennen. 

Nog een nieuwkomer is Haasnoot Bruggen uit Katwijk. Het bedrijf vierde het zestigjarige bestaan en in die zes decennia werden honderden bruggen in heel 

Nederland gebouwd. Directeur Hyuk Brands begon in 1991 als manusje van alles bij het toen nog Rijnsburgse bedrijf. Nu zet hij in op de productie van recyclebare bruggen. Ook worden volgend jaar de hallen met eigen stroom verwarmd terwijl de productie allang met zonne-energie plaatsheeft. Een bedrijf dat laat zien de klimaatproblemen serieus te nemen door wat te doen. 

Een andere ondernemer is Dennis van der Werff, directeur van Van der Werff Infra, Alphen aan den Rijn. Werkzaam in een woonwijk in Hazerswoude tot en met het Rijksmuseum. 

Hekkensluiter is Mark Los van De Kler Boekhandels. Het wordt bijna een traditie om een boekhandelaar op deze laatste plek te hebben want Nadine Mussert en Willemien Wagner uit respectievelijk Noordwijk en Sassenheim gingen Los voor. Los is bezig met het opzetten van een nieuw boekenimperium met recent de opening van de tiende vestiging. En dan te bedenken dat het ooit allemaal begon in Leiden.

Stijgers
Naast nieuwkomers zijn er ook de stijgers die niet in de top tien staan. Dat zijn er dit jaar niet veel maar de opvallendste is wellicht Simon Pennings, bollenteler uit Noordwijkerhout. Simon kaartte vorig jaar de toenemende overlast van toeristen aan. Dit jaar kwam hij met een oplossing namelijk de opening van een bezoekerscentrum aan de Delfweg: het Tulip Experience Amsterdam, compleet met pluktuin tussen de bollenvelden. Simon had pech want de deuren moesten door de lockdown dicht blijven. Bijzonder is dat Simon, die de toeristen nu graag had verwelkomd, toch meewerkte aan de oproep om de bollenvelden te mijden. Hij reed voor het oog van de NOS-camera’s een rondje met de kopmachine over de kleurige tulpenvelden.

Zakkers
Minder leuk zijn natuurlijk de zakkers. Een aantal passeerden al de revue zoals bouwvrouw Yvonne Van der Hulst, Estec directeur Franco Ongaro en en de baas van Keukenhof Bart Siemerink

Ook Stephan en Marianne Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin hebben last van de coronacrisis. Stokkermans zette zich met succes in voor de Noordwijkse horeca. Het Noordwijkse college steekt de helpende hand uit onder meer door het schrappen van precariorechten. Ook werkte hij mee aan de lancering van de gloednieuwe whenowhere app waarvan vooral de lokale middenstand én horeca van moet profiteren. Ook Harry de Bruin van de eeuwig verlengde Soldaat van Oranje zakt wat. De musical moest meerdere keren worden stilgelegd en verkeert in zwaar weer. Begin november werd de voorstelling opnieuw op ‘pauze’ gezet. 

Machiel van der Schoot van SERA zakt, ook al zette het bedrijf zich in bij de Climathon Leiden maar ook voor digitale platforms voor verenigingen en een lokale thuisbezorgd. Samen met broedplaats PLNT van Bastiaan de Roo houdt SERA de actuele ontwikkelingen goed bij. 

Bram Mol en Charles de Boer zakken eveneens. Vorig jaar kregen ze toestemming voor hun ambitieuze nieuwbouwplannen maar of daar nu nog vraag naar is? Het is in ieder geval stil rond deze ambitieuze hoteleigenaren. 

Hetzelfde geldt voor Monique en Jack Veltman die al jaren bezig zijn met het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum. Vorig jaar nog ondernemers van het jaar en actief in het Platform Recreatie en Toerisme (PReT) maar dit jaar lijkt het vooral wachten op het einde van de coronacrisis.

Gesneuveld
Deze ondernemers staan nog wel in de lijst maar met nieuwkomers sneuvelen er ook namen. Peter Lammertink bijvoorbeeld want die is gestopt als directeur van Heembouw in Roelofarendsveen. Jeroen Maters, ooit initiatiefnemer bij het Stadslab, staat er niet meer in. 

Het idee van een Singelpark is uitgevoerd en was een topplan. Het Stadslab denkt nu onder meer na over het voormalige pand van de V&D op de Aalmarkt. 

Cabaretier Jochem Myjer is eruit want hij heeft een sabbatical. Hard nodig, zo bleek uit een recente documentaire. Myjer blijft in het nieuws onder meer met zijn nieuwe luisterboek en een tweede prentenboek over de Gorgels. 

Ook Joost Kling van de Dutch Food Concepts is eruit. Het stroopwafeltje tijdens de vliegreis is even minder populair. 

Bouwers Paul Brandjes en Ab van der Wiel gaan gestaag door maar laten weinig echt nieuws zien. Hetzelfde geldt voor de sympathieke hotelier Ab de Bruin van Van der Valk Hotel Sassenheim. Ook Willemien Wagner van de Sassenheimse boekhandel moet haar plek afstaan aan een andere boekhandel. 

Bestuurders Top 3
En dan de bestuurders. Onze tipgevers waren dit jaar unaniem. De Leidse burgemeester Henri Lenferink hoort dit jaar op de eerste plek. Als voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden speelde hij dit jaar een cruciale rol in de bestrijding van Covid-19. Weliswaar miste hij een illegaal feest in het piepkleine Van der Werfpark maar Lenferink hield het hoofd koel en pleitte voor voorlichting aan studenten in plaats van een avondklok. Hij aarzelde ondertussen niet om studentenclubs, horeca en andere overtreders van de coronaregels aan te pakken. Hij maakte voorts de saaiste Leidens Ontzet van de afgelopen decennia mee maar zag het feest zonder incidenten verlopen. Een lichtpuntje was het bezoek aan Triëst voor de slotceremonie van European City of Science. Leiden is in 2022 aan de beurt. Er staat een festival op de rol zodat wetenschap ook buiten de kennisinstituten komt. Geen luxe in tijden met viruswaanzin. Natuurlijk is er ook kritiek op deze burgervader die het einde van zijn loopbaan nadert en waarvan wordt gefluisterd dat hij graag een halve termijn erbij wil. Ook vindt niet iedereen dat hij genoeg doet voor Leidse ondernemers maar was het niet Lenferink die zich sterk heeft gemaakt voor het Bio Science Park. Dat betaalt zich nu uit. 

Op de tweede plek gelijk een nieuwkomer. Oegstgeestenaar Jaap van Dissel van het RIVM speelde de afgelopen maanden een sleutelrol. Hij was en is een belangrijke adviseur van het kabinet en legde keer op keer uit waarom en welke maatregelen nodig zijn. Alleen de harde feiten telden, een verademing in een tijd waarin ook veel onzin wordt verkondigd. Van Dissel is overigens ook nog steeds hoogleraar infectieziekten aan het LUMC. Dat academische ziekenhuis komt na Van Dissel op deze ranglijst. 

Sinds 1 juli is Douwe Biesma daar bestuursvoorzitter maar het zijn de wetenschappers van het LUMC die in 2020 de toon zetten. Zo bereidt hoogleraar moleculaire virologie Eric Snijder zich al voor het Sars-Covid 3 en 4 en heeft een tweede laboratorium ingericht met één miljoen euro uit crowdfunding. Martin Schalij, hoofd cardiologie en volgend jaar in de raad van bestuur, was een van de coördinatoren van de coronazorg. Kortom, Biesma staat op de lijst maar eigenlijk moeten hier heel veel meer namen moeten staan. 

Op de vierde plek nog een coronafighter. De altijd vriendelijke Sjaak de Gouw van de GGD Hollands Midden worstelde dit jaar met het opzetten van een enorme testcapaciteit én het regelen van bron- en contactonderzoek. Een majeure klus die inmiddels goed lijkt te zijn geslaagd. De Gouw, spreekbuis voor GGD Nederland, bleef optimistisch en gaf iedereen het gevoel dat het wel goed kwam. 

Op plek 5 iemand die een heel andere crisis moet aanpakken. Jaap Smit, de vriendelijke commissaris van de koning van Zuid-Holland uit Oegstgeest. Hij lijkt een beetje klaar met gemeentelijke fusies want overal benoemt hij ‘vaste’ burgemeesters. In het uit elkaar drijvende Voorschoten en Wassenaar zette hij twee VVD’ers neer die elkaars taal spreken en de scheiding na 2021 netjes moeten regelen. Nog belangrijker is dat Smit zich bezighoudt met het stikstofbeleid in Zuid-Holland. Hij is zogeheten Rijksheer en moet het dossier vlottrekken. Een megaklus dus Jaap verdient alle support. Hij zakt wel maar ja, wat wil je, met alle coronareuzen in de regio.

Dan op plek 6 een voormalige nummer 1: Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center uit Leiden. Hij kreeg weer voor elkaar dat alle landelijke media én koning Willem-Alexander naar Leiden kwamen voor de expositie Topstukken. Ook won zijn nieuwbouw eind oktober 2019 vorig jaar de Rijnlandse Architectuurprijs. De jury was unaniem over de ‘opvallende verschijning, de kathedrale sfeer in het openbaar toegankelijke hal en het gebruik van materialen in exterieur en interieur. Het ontwerp maakt stil van bewondering’. Tja, wat moet je daar nog aan toevoegen. Behalve dan dat het publiek koos voor het Nucleus Building op het Bio Science Park.

Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden zakt eveneens. Stolker, die dit jaar zijn handen vol had om de omslag naar digitaal onderwijs goed te maken, neemt tijdens de Dies Natalis in 2021 na acht jaar afscheid om met emeritaat te gaan. Professor Annetje Ottow wordt voorzitter in het college van bestuur en de eerste vrouwelijke voorzitter van de Leidse Universiteit. Professor Hester Bijl wordt rector magnificus in het college van bestuur van de Universiteit Leiden. Het tweetal mag de onder Stolker in gang gezette groei van de universiteit in Den Haag doorzetten waar ze dromen van een Campusboulevard. Den Haag ziet de komst van een Central Innovation District helemaal zitten. Hopelijk gaat het beter dan de campusplannen in Leiden. Rond de campus op het Doelencomplex is het al tijden stil en een tweede plan voor een campus ‘Lawpark’ rond het Van der Werfpark is nog maar net gelanceerd. Werk genoeg dus voor Ottow en Bijl. 

Eveneens gezakt is Liesbeth Spies, de burgermoeder van Alphen aan den Rijn. Daar hebben we dit jaar niet zo veel van gezien behalve wat commotie rond een nevenfunctie. Ook gedeputeerde Floor Vermeulen zakt weg. Hij lobbyt nog steeds actief voor infrastructuur maar veel succes is er niet na het mislukken van het Duinpolderproject. Het is ook maar niet duidelijk wat hij wil doen voor de noordkant van de Duin- en Bollenstreek maar we strepen hem nog niet weg. 

En dan Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing, op de tiende plek. Leiden Marketing zag het toerisme als een plumpudding inzakken, precies in het jaar van grote verwachtingen rond de herdenking van 400 jaar Pilgrim Fathers. Corona was ook spelbreker bij de verkiezing van Beste Binnenstad 2020 waar Leiden finalist was maar de echte verkiezing werd uitgesteld tot 2021. Allemaal niet echt de schuld van Bulthuis dus hij blijft nipt in de top tien.

Nieuwkomers
Hoogste nieuwkomer is Amito Haarhuis, directeur Museum Boerhaave, op plek 13. Beter getimed kon de tentoonstelling Besmet niet zijn. Weliswaar moest de opening worden uitgesteld maar daarna kon het museum met deze, relatief kleine, expositie uitpakken. Boerhaave vervult zijn rol in een wereld waarbij facebookkennis moet concurreren met wetenschappelijk bewijs. Hij moest zich wel verweren tegen actievoerders die Boerhaave verweten zelf ‘besmet’ te zijn door de relatie met Shell.

 Op de 14e plaats staat Ida Haisma, van het Bio Science Park Leiden. Als er een plek is in Leiden die booming is dan is dat het dit bedrijventerrein. Op plek 17 de eerste Leidse wethouder Yvonne van Delft. Van Delft leverde een huzarenstukje met de Strategie Bedrijventerreinen waarmee ze botst met collega-wethouder Fleur Spijker die ruimte nodig heeft voor woningbouw. Ze kwam ook met de oproep voor een stagepact en het plan voor een Leids Fonds om ‘uit de crisis te investeren’. Alleen jammer dat haar collega-wethouder Dirkse daar anders over denkt en al bezuinigingen heeft aangekondigd.

Op de 19e plek Martijn van Pelt, de nieuwe voorzitter van VNO NCW West, die de vertrokken Jan Versteegh moet opvolgen. Ook hij had last van coronacrisis want heel zichtbaar is hij nog niet. Wel speelde hij een rol bij de Strategie Bedrijventerreinen, zit in het crisisberaad 071Economie en probeert, samen met MBO Rijnland, een ICT-opleiding van de grond te krijgen. Eveneens nieuw is Esther Peters, directeur Space Campus Noordwijk. Daar gaat naar verluidt begin 2021 de eerste paal in de grond. Peters heeft nog werk te doen. 

Ook de Katwijkse wethouder Gerard Mostert haalde onze lijst op plek 21. Alom geprezen voor zijn betrouwbaarheid, plukt hij de vruchten van het werk van zijn inderhaast vertrokken voorganger Klaas Jan van der Bent. Unmanned Valley krijgt vorm en de bouw op Valkenburg gaat beginnen. En dat is in, economisch moeilijke, tijden goed nieuws. En zoals je als politicus opdraait voor de fouten van je voorganger, mag je ook het krediet opstrijken. Hij staat zelfs een plaats voor Ashley North, wethouder Leiden, die zich bezighoudt met mobiliteit. North gaat voor fietsen in de stad boven auto’s. Alleen waarom moet die altijd volle Morspoortgarage weg terwijl andere parkeergarages nog steeds leeg staan. 

Rik Kamps, notaris en voorzitter van de 3 oktober Vereeniging, staat op plek 23. Hij stond voor de klus om een coronaproof Leidens Ontzet te regelen. Dat verliep zonder incidenten dus knap gedaan. Tot slot als hekkensluiter de Noordwijkse wethouder Roberto ter Hark. Hij houdt zich bezig met de status Noordwijk als kuuroord. In het voorjaar werd het bidbook klaargemaakt. Hij presenteerde plannen aan de ESPA in Huis ter Duin voor een kruidenwandelpad en herinrichting van een de strandopgang ter hoogte van de Hoofdstraat met zitplekken en ligbedden. Ook is er het plan om met QR-codes bezoekers op de hoogte te brengen van Noordwijkse producten, een conceptstore met typisch Noordwijkse producten, muziek in de winkelstraten en de aanleg van een blotevoetenwandeling. Niks meer van gehoord sinds 4 februari maar er wordt vast hard gewerkt achter de schermen nu het predicaat binnen is. Ter Hark deed verder een fikse greep in de goedgevulde Noordwijkse spaarpot om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Ook ondernemers mogen hiervan meeprofiteren. 

Zakkers
Meta Knol zakte van 9 naar 11. Lakenhal-directeur Knol is tot 1 december directeur van Leiden European City of Science. Een eervolle klus maar of dat nu ten goede komt aan het Leidse museum? Knol kwam voorts in nieuws met het stopzetten van grote dure exposities. Dat leverde lof en kritiek op want de Lakenhal heeft veel geld van de gemeente Leiden gekregen. Knol is wel wat gewend want ook haar verbouwing van de Lakenhal riep gemengde gevoelens op. Zo werd dit jaar de gevel aan de Lammermarkt nog ‘afgebrand’ door de nationale mopperkont Maarten van Rossem die met zijn broer en zus een tripje door Leiden maakten. Lomp, monsterlijk en een onbegrijpelijke klont, noemde hij het in zijn ogen ‘lelijkste gebouw’ van Leiden. Toch niet leuk om te horen voor Knol.

Veel meer zakte Paul Dirkse, wethouder van Leiden, die maar blijft modderen met sportaccommodaties als IJshal Leiden en zwembad De Vliet. Nu mag hij ook de financiële gevolgen van de coronacrisis op lossen. Hoe? Hij denkt aan minder openingstijden van fietsgarages, verhogen van toeristenbelasting (het ging al niet goed met deze sector) en het sluiten van buitenbad van De Zijl. Leiden ondergaat de ergste crisis in zeventig jaar en het is zaak om uit die dip te komen, aldus Dirkse. Hij wil ondernemers een steuntje in de rug geven. Maar hoe blijft nog onduidelijk.

Gesneuveld
Veel nieuwkomers betekenen veel afvallers. Soms logisch zoals de vertrekkers Jan Versteegh, Laura van Klink, Eric Carree van de VOA, Harry Flore van het Bio Science Park en Jon Hermans uit Noordwijk. Anderen lieten dit jaar te weinig zien zoals gedeputeerde Adri Bom-Lemstra en ja, er zijn maar 25 plekken.

LIJST ONDERNEMERS

1 (-) Bart van Zijll Langhout, Hoofd Janssen Campus, Leiden.

2 (1) Yvonne van der Hulst, Van der Hulst Bouwbedrijf bv, Lisse.

3 (14) Cor Heemskerk, Heemskerk Fresh & Easy, Rijnsburg.

4 (9) Onno van de Stolpe, Galapagos, Leiden.

5 (4) Diek Parlevliet, Parlevliet & Van de Plas, Katwijk.

6 (2) Franco Ongaro, Estec, Noordwijk.

7 (7) Frans Schohaus, directeur Van der Valk Hotel Leiden.

8 (8) Menno Smitsloo, Smitsloo Groep, Oegstgeest.

9 (3) Bart Siemerink, directeur Keukenhof, Lisse.

10 (17) Quint Menken, Menken Salades, Sassenheim.

11 (5) Stephan en Marianne Stokkermans, Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk. 

12 (10) Harry de Bruin, Theaterhangaar, Katwijk.

13 (11) Machiel van der Schoot, SERA Software, Alphen aan den Rijn

14 (-) Marco Beijersbergen,  Cosine, Warmond

15 (6) Bram Mol en Charles de Boer, Hotels van Oranje, Noordwijk.

16 (-) Jan Kempers, programmamanager duurzaamheid Heineken, Zoeterwoude. 

17 (-) Sijmen de Vries, voorzitter raad van bestuur en managementteam Pharming Leiden

18 (-) Roger Maessen, Maessen Tenten, Voorhout

19 (24) Simon Pennings, WAM Pennings, Noordwijkerhout.

20 (15) Monique en Jack Veldman, Archeon, Alphen aan den Rijn.

21(21) Ali Niknam, TransIP, Leiden.

22 (-) Anton Verschelling, In den Doofpot, Leiden

23 (-) Huyk Brands, Haasnoot Bruggen, Katwijk

24 (-) Dennis van der Werff, Van de Werff Infra, Alphen aan de Rijn

25 (-) Mark Los, De Klerk Boekhandels, Leiden

LIJST BESTUURDERS

1 (6) Henri Lenferink, burgemeester Leiden.

2 (-) Jaap van Dissel, directeur RIVM en 

hoogleraar LUMC, Oegstgeest.

3 (-) Douwe Biesma, bestuursvoorzitter LUMC, Leiden

4 (-) Sjaak de Gouw, GGD Hollands Midden, Leiden.

5 (3) Jaap Smit, commissaris van de koning Zuid-Holland.

6 (1) Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center, Leiden.

7 (4) Carel Stolker, rector magnificus universiteit, Leiden.

8 (2) Liesbeth Spies, burgemeester Alphen aan den Rijn. 

9 (5) Floor Vermeulen, gedeputeerde Zuid-Holland. 

10 (7) Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing.

11 (9) Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal, Leiden.

12 (11) Gerda van den Berg, directeur-bestuurder Woningbouwvereniging De Sleutels, Leiden.

13 (-) Amito Haarhuis, Museum Boerhaave Leiden.

14 (-) Ida Haisma, Bio Science Park Leiden.

15 (15) Onno Zwart, directeur Greenport 

Ontwikkelingsmaatschappij Bollenstreek. 

16 (14) Paul Dirkse, wethouder Leiden.

17 (-) Yvonne van Delft, wethouder Leiden.

18 (18) Bastiaan de Roo, directeur PLNT, Leiden.

19 (-) Martijn van Pelt, Voorzitter VNO NCW West, Leiden.

20 (-) Esther Peters, Space Campus Noordwijk.

21 (-) Gerard Mostert, wethouder Katwijk.

22 (-) Ashley North, wethouder Leiden.

23 (-) Rik Kamps, notaris en voorzitter 3 oktober Vereeniging.

24 (25) Willem Heemskerk, voorzitter Stichting Bloemencorso Bollenstreek en voorzitter Bedrijfsleven Duin- en Bollenstreek.

25 (-) Roberto ter Hark, wethouder Noordwijk.

Geef een reactie