Geen afbouw van DZB Leiden tot na nieuw regeerakkoord

Deel dit artikel

De Leidse gemeenteraad heeft een voorstel aangenomen om de afbouw van sociaal werkbedrijf DZB uit te stellen. De raad vraagt het college om eerst de politieke ontwikkelingen in Den Haag af te wachten voordat onomkeerbare stappen worden gezet in de afbouw van DZB.

Indiener van het voorstel Sebastiaan van der Veer (duo-raadslid CDA Leiden): ‘We moeten niet het kind met het badwater weggooien. Voordat we een deel van dit prachtige bedrijf gaan afbouwen, moeten we 100% zeker weten dat het echt niet anders kan. Het zou toch heel jammer zijn als wij in Leiden zijn begonnen aan de afbouw van DZB, terwijl een nieuw kabinet een paar maanden later misschien met extra geld komt?’

Elke dag werken honderden Leidenaren bij DZB, bijvoorbeeld in de catering, de schoonmaak, in het groen of het maken van chocoladeproducten. De voorgestelde ingrepen zijn fors. In eerdere kabinetten is besloten de kraan grotendeels dicht te draaien, waardoor sociale werkbedrijven onvermijdelijk in de problemen komen.

‘Gelukkig ligt er nu een voorstel van CDA en SP in de Tweede Kamer om sociaal werkbedrijven nieuw leven in te blazen. Ook is er een motie in de Tweede Kamer aangenomen voor extra geld. Kortom: alle redenen om in Leiden even een pas op de plaats te maken’, aldus Sebastiaan van der Veer namens het CDA Leiden.

Het voorstel van het CDA werd in de Leidse gemeenteraad mede ingediend door D66, SP, ChristenUnie en de PvdA.

Geef een reactie