Sterkste Schakel van Rijnland 2021 heeft ánder programma tot Finale

“Over het algemeen slaan de Genomineerden van 2021 zich goed door het afgelopen jaar heen. Daar geven wij bij het aangepaste programma tot aan de Finale graag aandacht aan.” Ook de organisatie van de Sterkste Schakel van Rijnland 2021 moet zich al maanden telkens aanpassen aan nieuwe maatregelen: “Kan de jury wel bij iedereen op bezoek? Wat doen wij met de speeddates? Hoe gaat de jury overleggen? En – last but not least – hoe ziet de Finale op vrijdag 16 april eruit?”

‘Click-and-collect’, avondklok, lock down, anderhalve meter, winkelroutes, etc etc etc, sommige ondernemers merken er weinig van, anderen weten niet meer hoe ze hun zaak draaiend moeten houden. Maar je bent niet voor niets een Genomineerde voor de Sterkste Schakel . 

Nuchter doorbouwen
Twee genomineerden uit de sector Bouw, Installatie en Techniek hebben een goed jaar achter de rug. Piet Sloos van Sloos Groep uit Leiden is er nuchter over: 

“Wij zullen komend jaar wel wat minder bestratingswerk en tegelverkoop hebben aan particulieren. Daar hadden wij afgelopen jaar extra veel van. Maar dat maakt op het totaal van ons bedrijf uiteindelijk weinig uit. Wij hebben sinds 1956 wel vaker ups en downs gehad.” Ook Gadron Multiservice Riooltechniek heeft een ‘gewoon’ jaar achter de rug. Sergio Gadron: “Als je grote groei tenminste gewoon wilt noemen. Ik merk dat na drie jaar hard werken mijn naamsbekendheid als een olievlek groeit. Dat leidt tot zoveel werk dat ik dit jaar een tweede volledig uitgeruste bus voor storingen kan inzetten. En ik heb plek voor een vaste medewerker erbij! Een vakman mag zich nu bij mij melden.”

Detailhandel neemt grote stappen
Mag het in de bouw ‘rustig’ toegaan, de detailhandel werd afgelopen jaar flink uitgedaagd. Zij hebben maximaal gebruik gemaakt van wat er – gezien de omstandigheden – wél mogelijk was. “Wij hebben schappen uit onze winkel weggehaald om de ruimte groter te maken,” vertelt Maarten van den Berg van Aad van den Berg modeschoenen, “en wij hebben nóg meer ingezet op onze webshop.” Nog vóórdat het kabinet ‘click-and-collect’ bedacht ging Van den Berg de schoenen al thuis bezorgen: “Wij komen wel naar jou toe. Wanneer je vóór 16.00 bestelt brengen wij het zelf de volgende dag. Daar zijn wij in december meteen mee begonnen!” Ook Bouckaert Slaapcomfort zit niet stil. Miriam en Rob komen op verzoek bij je langs: “Wij stellen eerst door de telefoon een aantal vragen en laden dan een passende selectie van matrassen, toppers en stoffen in.” Dat combineerden zij met een donatie actie voor de herbouw van De Schelft. “Het liep zo goed, dat wij € 1.600 konden doneren!”

Hilly Lijten van de Poelier Hillegom mag niet klagen, zegt ze: “Door onze extra inzet op online reclame hebben wij een nieuwe, jongere klantengroep aangeboord. Wij zien nieuwe gezichten in de zaak en hopen die vast te houden.” Tegelijkertijd probeert ze veel nieuwe dingen: “Nieuwe recepten en nieuwe acties.” Dat lukt niet allemaal – “onze Valentijnsactie is een beetje in de sneeuw gevallen” – maar er is wel nieuw leven in de zaak.

‘Mensen blijven rijden’
Bij de vier zaken van BikeTotaal Van Hulst is het beeld iets gemengder. Pierre Sikking: “Ons reparatiewerk is ‘essentieel’, dat konden wij blijven doen. Maar de verkoop ging alleen nog maar via het web. Die fietsen zijn wij thuis gaan bezorgen. Tussen topverkopen in het voorjaar en omzetdaling in de laatste weken is het jaar toch prima geëindigd. Wij moeten alleen nog zien of wij straks weer alles kunnen leveren, want de fabricage heeft een tijd stilgelegen.” Uiteindelijk, zegt hij, gaat het erom in alle omstandigheden je klanten te kunnen blijven helpen. “Dat is best gelukt.”

“Mensen blijven rijden, dit jaar alleen wat minder,” vertelt Maartje van der Geest van Toyota van der Geest, “dat zien wij nu in de werkplaats. Als de kilometers niet gemaakt worden dan gaan wij natuurlijk minder onderhoud doen. Onze klanten zijn trouw, dus dat komt later wel weer goed.” En voor de verkoop? “Dan rijden wij met de auto waar de koper belangstelling voor hem naar hem toe.”

Op naar de eindstreep!
De Sterkste Schakel eindigt hoe dan ook met een feestelijke Grande Finale. “Daar maken wij net als vorig jaar een Grande Parade door heel Rijnland van. Op vrijdag 16 april reiken wij de sectorwinnaars op hun bedrijf op feestelijke wijze de prijzen uit.”

Volg de Sterkste Schakel op Facebook: @SterksteSchakelvanRijnland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *