We stemmen helaas weer alleen maar op gebakken lucht

Het is toch irritant dat er op 17 maart anders gestemd gaat worden dan wanneer we die rot corona niet hadden gehad. Vooral Mark Rutte (VVD) en Hugo de Jonge (CDA) zijn door hun regelmatige persconferenties inmiddels verworden tot boegbeeld van politiek Nederland. Ondanks al die ondemocratische maatregelen die zij op tv uitspreken, lijkt het net alsof zij als de leiders de situatie volledig onder controle hebben. Niets is echter minder waar, zoals bij herhaling blijkt. Toch zullen hun partijen hierdoor heel veel onterechte extra stemmen trekken, in weerwil van de daadwerkelijke tot stand gebrachte prestaties, die sterk afwijken van de beloften waarom velen vier jaar geleden op hen stemden. Een vertekend beeld dus met onterechte gevolgen voor de nabije toekomst. Daarom heb ik onze minister-president maar persoonlijk gebeld: 

“Beste Mark, vind je het niet goedkoop dat je het afgelopen half jaar steeds hebt gezegd dat je, gezien de aandacht die Covid-19 vraagt, geen verkiezingscampagne voor de VVD voert? Je doet toch niet anders, door iedere dag met je koppie op het scherm te verschijnen. Laten we nou eerlijk zijn, voordat die coronapleuris uitbrak, stond je in de peilingen op een verlies van 20 Kamerzetels, terwijl jullie nu juist het dubbele daarvan zullen binnenhalen. Dat komt niet door de prestaties, immers, de VVD rukt steeds meer richting links op en is sowieso geen partij meer voor de ondernemers. Jouw kracht is tevens jouw zwakte. Je weet namelijk, ondanks de kamerminderheid van de coalitie, toch steeds voldoende draagvlak te creëren, door steun vanuit de oppositie binnen te halen. Daartoe moet je dan wel de oorspronkelijke standpunten van de VVD verloochenen. Maar ook de burger draai je een rad voor de ogen, door rond de Covid-19 dan het een en dan het ander te beweren. Ondertussen maken jullie er vanuit het kabinet een zooitje van en presteren we internationaal zo’n beetje het slechtst in de aanpak van de corona-bestrijding. Te weinig vaccins ingekocht en een waardeloze logistiek. Had dat toch aan het leger, wat gelukkig niets te doen heeft, overgelaten of huur organisatieadvies-bureaus in. Verder liep en loopt het helemaal spaak omdat jullie de pandemie niet landelijk aanpakken. Die arme burgemeesters weten soms ook niet meer wat ze moeten doen.” 

Mark antwoordde: “Mag ik nu even? Het is niet terecht dat er alleen naar mij wordt gekeken, laten we eerlijk zijn. Ik kan al ruim tien jaar de kooltjes uit het vuur halen, waardoor ook de andere coalitiepartijen rustig in het zadel konden blijven zitten. Het raakt mij dan ook dat de lijsttrekkers van die partijen, waaronder ook CDA-collega minister Hoekstra – nu om stemmen te winnen – mij plots een mes in de rug steken, door te verkondigen dat de VVD het land achterop heeft geholpen. Ook D66’er Sigrid Kaag doet daar dus gretig aan mee. Mag ik dat matennaaien noemen? Pleur toch op. Ben ik de CDA-coryfeeën Grapperhaus, Bijleveld en Hoekstra afgevallen, toen zij, terwijl zij ’s lands voorbeelden horen te zijn, grof de fout in gingen met een knuffelbruiloft, kerkbezoek, of met anderen een binnenijsbaan opgaan. Hoezo hypocriet? En je hebt het over de ondernemers. Neem nou CDA-staatssecretaris Mona Keijzer. Zij, maar ook haar CDA-collega’s, roepen al vanaf het begin van de ellende ertoe op dat de eigenaren van commerciële bedrijfsruimten, zoals winkels, hun huurders financieel tegemoet moeten komen. Alsof die niet al genoeg schade ondervinden. Want Menno, we weten allebei dat niet iedere verhuurder het zich nog te lang kan veroorloven, omdat zij gedwongen door de omstandigheden toch al genoeg hebben ingeleverd. En waar je mij verwijt met de wind mee te waaien, zou ik maar eens naar coalitiegenoot D66 kijken. Alles moet anders, alleen zeggen ze niet hoe dan wel. Links of rechts, wij hebben tenminste een standpunt, en zo is het.”

Er is een spreekwoord dat zegt: Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt. Veel moet vaak in de politiek wijken om maar zo lang mogelijk op het pluche te blijven zitten. Het is toch schandalig dat de Kamerleden afgelopen jaar opgeteld 5 maanden met reces gingen, juist nu het landsbelang erom spant. Toen een besluit over verlenging van de avondklok moest worden genomen, was de Tweede Kamer bijna leeg en was er niet één fractievoorzitter aanwezig. Ik kan jullie als kiezer slechts adviseren niet naar de windowdressing in de vorm van de toneelstukjes van de ministers met gebarentolk te kijken. Stem op de partij waarvan je de beloftes vertrouwt.

Menno Smitsloo
Reacties: [email protected]
Twitter: @mennosmitsloo

Geef een reactie