AGF Siere, groothandel in groente, fruit en aardappelen

Groente- en fruitwinkels, markthandelaren, hotels en restaurants kunnen sinds 1908 terecht bij AGF Siere, groothandel in groente, fruit en aardappelen in Leiden. Han Bregman kwam er ongeveer 45 jaar geleden in dienst en werd ruim 25 jaar geleden, in 1995, mede-eigenaar. Hoe ontwikkelde zijn onderneming zich sindsdien? Een interview.

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?
“Mijn vader had een groothandel in aardappelen en fruit. Als kleine jongen ging ik al met hem mee naar de veiling, waar klanten hun groente en fruit inkochten. Mijn vader kwakkelde met zijn gezondheid, daarom ging ik hem al snel na de lagere school helpen, zonder veel opleiding verder. Zo ging dat in die tijd. De mavo heb ik niet afgemaakt, wel heb ik mijn middenstandsdiploma gehaald.” 

“Toen mijn vader ziek werd en ik te jong was om de zaak voort te zetten, ben ik op 18-jarige leeftijd bij AGF Siere begonnen, destijds geleid door Henk Siere. Mijn vader deed zaken met Siere en daar kende ik het bedrijf van. In 1995, toen de derde generatie Siere ermee stopte, hebben we met vier medewerkers en mijn huidige compagnon AGF Siere overgenomen. Ik ben nu alleen nog met hem over. Ik heb nooit anders gedaan dan de in- en verkoop van groente en fruit, uitgezonderd de eerste anderhalf jaar toen ik op de vrachtwagen zat.”

Wat is AGF Siere voor een bedrijf?
“Van de talrijke groentegrossiers in Leiden zijn er nog maar een paar over. In de loop van de jaren is Siere een begrip geworden in de branche. Siere heeft een goede naam. We hebben een breed assortiment en bedienen met een vaste kern van een kleine veertig mensen (verkopers, inkopers, chauffeurs, orderpickers) alle segmenten. Inkopen doen we bij zo’n vijftig leveranciers, onder andere rechtstreeks bij tuinders maar ook bij The Greenery. Onze honderden klanten (winkels, hotels, restaurants, verenigingen, bedrijfskantines) zitten grofweg tussen het Westland, Amsterdam en Utrecht.  We onderscheiden ons door flexibiliteit en een snelle doorstroming van producten. Zo voorkomen we bederf en houden we de kwaliteit op peil. Alles is mogelijk bij ons. We leveren grotere aantallen maar ook per stuk als dat gewenst is. Twee kroppen sla bestellen kan ook. Alles wordt geregeld. Dat is de reden waarom we het al zo lang volhouden.”

Zo onderscheiden jullie je dus in de markt?
“Ja, en verder zijn we elke dag open, doordeweeks van ’s morgens vroeg tot laat in de middag. ’s Middags en ’s avonds maken we de bestellingen klaar voor de volgende ochtend. Op zaterdag zijn we alleen ’s morgens geopend, maar via de webshop kunnen klanten zeven dagen per week bestellen. Koks in restaurants doen dat bijvoorbeeld. Zij kunnen tot tien uur ’s avonds hun bestellingen doorgeven, de volgende dag hebben zij hun producten dan in huis. We bezorgen zelf, met eigen vrachtwagens en bestelwagens, maar klanten kunnen hun bestellingen ook bij ons ophalen. We liggen mooi centraal in de Rooseveltstraat in Leiden dichtbij de Sligro. Klanten combineren de Sligro vaak met een bezoek aan ons.”

Hebben jullie veel last van de coronacrisis?
“Corona is heftig, opeens stond alles stil. Zo heftig als dit heb ik niet eerder meegemaakt. Groentespeciaalzaken hebben het het afgelopen jaar beter gedaan, in tegenstelling tot de horeca. Die probeert de weggevallen omzet wel op te vangen met take-away-producten, maar daarmee wordt maar een deel teruggehaald. Met name in de tweede lockdown, in de periode van september tot maart waarin het sowieso al stiller is, merkten we de gevolgen van corona. De vraag is minder. We hebben teruggeschakeld, want je moet je handel wel kwijt kunnen. Contracten met leveranciers hebben we, waar dat kon, opgeschort. We kijken nu meer per dag wat we nodig hebben. Ook maken we minder gebruik van oproepkrachten. Je moet je aanpassen en handelen naar de omstandigheden. Daardoor blijven we overeind.”

Kwaliteit is belangrijk voor AGF Siere. Hoe zorg je dat je mensen die kwaliteit leveren?
“We hebben een vaste kern mensen die al langere tijd bij ons werken. Zij hebben veel ervaring en weten wat de klanten willen. Als we nieuwe mensen aannemen, leiden we ze zelf op. Je kunt niet zeven dagen per week overal bij zijn. Daarom is het belangrijk dat medewerkers binnen bepaalde grenzen hun vrijheid en eigen verantwoordelijkheid hebben. Je moet ze niet constant op hun vingers kijken. Zo blijft hun werk interessant. Vertrouwen is belangrijk. Met een goed team om je heen, kun je af en toe weg en alles loslaten. De zaak draait dan gewoon door.”  

Tot slot: hoe blijf je op de hoogte van wat er speelt in de branche?
“Geen jaar is hetzelfde en het is nooit saai. Dan weer zijn het bepaalde kruiden, bijvoorbeeld basilicum en mint, die in zijn. We hebben ook jaren gehad dat mensen druiven met pit wilden, nu bestellen ze alleen nog pitloze druiven. Op dit moment gaan gold-kiwi’s en avocado’s hard. Door vakbladen te lezen en op internet sites te volgen van bijvoorbeeld Distrifood en andere brancheorganisaties, weet je wat er gebeurt in de markt. En verder spreek je natuurlijk met importeurs, leveranciers en klanten. De in- en verkoop van de handel doe ik met veel plezier, net als continu nadenken over hoe we door moeten gaan. Dat alles, gecombineerd met de contacten met mensen, maakt dat ik mijn werk nog steeds met veel passie doe.”

AGF Siere
Rooseveltstraat 27
2321 BL Leiden
T 071 576 92 11
E [email protected] 
I www.siere.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *