Liever een ‘PL’ dan een ‘DL’

Je kunt voor veel doeleinden geld lenen. Natuurlijk een hypotheek voor een woning, maar ook voor mindere bedragen zoals een auto, wasmachine of een verbouwing. Betreft het een gericht doel dan ligt een persoonlijke lening voor de hand.

‘PL’ is vast
Met een persoonlijke lening spreek je een vaste periode af waarin het bedrag in termijnen wordt terugbetaald tegen een vastgesteld rentepercentage. Na de periode ben je leningvrij. De gemiddelde ‘PL’ heeft een looptijd van drie of vijf jaar.

Flexibele lening
Een andere mogelijkheid is het doorlopend krediet. Met de kredietverstrekker wordt een maximum kredietbedrag afgesproken. Het wordt gezien als een flexibele vorm van lenen. Tot het maximale limietbedrag mag je gebruik maken van het bedrag en wat afgelost is mag weer opgenomen worden. In feite is er geen einddatum van deze vorm van lenen uitgezonderd de leeftijd van de lener. Bij een leeftijd van 70 jaar wordt de lening beëindigd of afgebouwd.

Gewijzigde regels
Recentelijk zijn de richtlijnen voor lenen aangepast in een nieuwe Gedragscode die kredietverstrekkers hanteren als richtlijn. Gerenommeerde kredietverstrekkers houden zich aan de richtlijn om reden van verantwoord geld lenen en om overkreditering tegen te gaan. Op basis van de nieuwe richtlijnen zijn bepaalde banken en kredietverstrekkers gestopt met het aanbieden van deze vorm van lenen. Onder andere ABN-AMRO, Interbank en Findio verstrekken sinds enkele jaren geen doorlopend krediet meer. Er zijn ook kredietverstrekkers die een maximale kredietperiode hebben ingelast.

Verplichte monitoring
Kredietinstellingen mogen nu maximaal 15 jaar een doorlopend krediet aanbieden. Verder dienen ze periodiek te controleren of de hoogte van het krediet nog passend is. Het aantal doorlopende kredieten neemt in volume af. Veel mensen kiezen voor de goedkopere persoonlijke leningen. Een doorlopend krediet oversluiten naar een andere vorm kan natuurlijk ook. De rentetarieven zijn de laatste jaren verlaagd.

De maximale rentevergoeding die kredietverstrekkers kunnen vragen zijn vanwege de corona wettelijk verlaagd tot maximaal 10 procent. Voorheen was de maximale vergoeding gesteld op 14 procent. De verlaging is ingesteld in augustus 2020 en geldt voor nieuwe leningen. De regeling is inmiddels verlengd tot 1 september 2021. Het rentepercentage bij de persoonlijke lening is afhankelijk van de looptijd maar bedraagt gemiddeld zo’n 5 to 10 procent. Bij een doorlopend krediet is er geen vast rentepercentage.Geef een reactie