Bedrijventerrein De Boeg in Oegstgeest

“We zijn hartstikke blij met deze plek”

Langs de A44 ter hoogte van Oegstgeest is een van de eerste gasloze bedrijventerreinen van Nederland verrezen: De Boeg, een afkorting van Bedrijventerrein Oegstgeest. In 2018 startte de bouw op het 11 hectare grote terrein, anno 2021 zijn zeven van de acht kavels bebouwd, inclusief een bedrijfsverzamelgebouw met 21 lokale ondernemers.

“Het is allemaal best snel gegaan,” zegt Arjen Pels Rijcken, bestuurder van Consortium A44 BV, de gedelegeerd ontwikkelaar van De Boeg en met zijn bedrijf Art & facts zelf binnenkort ook aanwezig op het bedrijventerrein aan de rand van Oegstgeest. Jarenlang stonden op dezelfde plek langs de A44 gebouwen van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB). Begin deze eeuw werden de defensiegebouwen gesloopt en de grond gesaneerd. In 2017 kocht een consortium van vijf regionale bedrijven de grond via de gemeente Oegstgeest van het Rijk. In samenwerking met de Rabobank werd de infrastructuur gefinancierd en aangelegd. Nog geen vier jaar later is het resultaat een innovatief nieuw bedrijventerrein met veel aandacht voor duurzaamheid en een aantal echte boegbeelden van bedrijven. Arjen Pels Rijcken, met een knipoog: “Ik weet dat een voormalig burgemeester van Oegstgeest niet blij is dat ik dit zeg: maar omdat het een eigen, lees zakelijk, initiatief was van een aantal regionale bedrijven, hebben we De Boeg in zo’n relatief korte tijd weten te realiseren.” 

Eén geheel

“Wij waren in september 2019 een van de eerste bewoners van De Boeg,” zegt Jan-Hendrik Plasmeijer van verlichtingsspecialist Lumenlight niet zonder trots. “Daarvoor huurden we opslagruimte in Sassenheim en hadden we kantoor aan huis in Oegstgeest, maar dat begon te wringen. We leveren onze diensten aan klanten in de Duin- en Bollenstreek en in Leiden en omgeving, dus deze plek is een logische keus, die bovendien ook goed past in ons budget. De Boeg is een fijn bedrijventerrein met allemaal dezelfde hekken en met mooie perkjes en bomen. Het is daardoor echt één geheel met een mooie uitstraling. We zijn hartstikke blij met deze plek.”

“Als leverancier van ledverlichting 

hebben we iets met duurzaamheid,” gaat Jan-Hendrik Plasmeijer verder. “Het is dus mooi dat we op een gasloos terrein zitten. Zelf hebben we over de hele oppervlakte zonnepanelen en een warmtepomp op het dak. In de winter levert het systeem warmte, in de zomer koeling. Meteen sinds de start op De Boeg draaien we energieneutraal. En het is vlakbij huis. Ik kan er op de fiets naartoe als ik geen afspraken heb.”

2180 zonnepanelen

Het grootste perceel op De Boeg is van De Bosrand, waar behalve het tuincentrum ook het logistiek centrum voor de vijf vestigingen van De Bosrand is gevestigd. “In Wassenaar, van oudsher onze hoofdvestiging, ook aan de A44 gelegen, zijn we uit ons jasje gegroeid,” zegt Kim van Haaster, een van de directieleden van De Bosrand. “Dagelijks rijden we heen en weer tussen de bloemenveiling in Aalsmeer en onze vestigingen. Oegstgeest ligt hier mooi tussenin. Zo zijn we hier terechtgekomen. Vanaf dag één praten we mee over het nieuwe bedrijventerrein en trekken we de kar, samen met onder anderen Arjen Pels Rijcken, Brenda Keizer (van Keizer Transport), Joep Noordman (Noordman Hout) en de inmiddels overleden Joost van der Luit (van het gelijknamige transportbedrijf Van der Luyt naast De Boeg, red.). Toen De Boeg een detailhandelsbestemming kreeg, besloten we om hier ook een nieuw tuincentrum te openen.”

Dat het bedrijventerrein een duurzaam karakter heeft, was ook een reden om zich in Oegstgeest te vestigen. Kim: “Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. We hebben 2180 zonnepanelen en een warmtepomp op ons dak. En we hebben een ondergrondse watertank waarin we water opvangen, dat we hergebruiken om de planten water te geven.” Afrondend zegt Kim: “We zijn heel erg tevreden met deze plek. In deze regio is de grond schaars, dus het is mooi dat we hier terecht konden. Ook mooi is de combinatie met de Praxis-vestiging.”

Goede combinatie

De vestiging van Praxis zit naast De Bosrand en is 3000 m2 groot. Op Valentijnsdag 2020 gingen de deuren open. “We zijn hartstikke blij met deze plek,” zegt winkelmanager Willem Voogel. “In wat voor velen een rotjaar was hebben wij iets moois neergezet. Meteen vanaf het begin was het een enorm succes, waarbij we het geluk hadden dat wij een groot deel van het jaar open mochten blijven ondanks corona. We zochten naar een locatie met een groot verzorgingsgebied en klanten die iets te besteden hebben. Hier in Oegstgeest bleek dat het geval. Mooi is dat ook we een goede combinatie vormen met De Bosrand. Het assortiment in het tuincentrum en dat van ons versterkt elkaar en vult elkaar goed aan. Ook dat speelde mee bij onze overwegingen om hier een vestiging te openen.” 

Het duurzame karakter van het gasloze bedrijventerrein past goed bij het streven van Praxis om bij alles wat het doet zo duurzaam mogelijk te zijn. Willem Voogel: “Omdat wij de energie nog niet kunnen terugleveren aan het net, hebben we nog geen zonnepanelen op het dak, maar daar willen we wel naartoe. We hebben wel een warmtepomp met een zogeheten vierseizoenensysteem, dat ’s winters warmte afgeeft en in de zomer koeling. Mooi is ook dat de lichten ’s morgens bij binnenkomst – met behulp van een tag – langzaam oplichten en bij vertrek weer geleidelijk uitgaan, alsof het gebouw rustig ontwaakt en in slaap valt. Tot nu toe valt het niet tegen als je de kosten van gas en elektriciteit tegen elkaar wegstreept.”

Mooi centraal

Schoonmaakbedrijf Groenoord Cleaning Service is sinds oktober 2019 gevestigd in een van de bedrijfsunits in het bedrijfsverzamelgebouw op De Boeg. Dankzij een overname van een schoonmaakbedrijf in Haarlemmermeer in 2020 ligt het bedrijf nu mooi centraal in zijn verzorgingsgebied, dat zich uitstrekt van Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Haarlemmermeer tot Leiden en Alphen aan den Rijn. “We zitten dichtbij de A44, binnen de kortste keren zijn we dus bij onze klanten,” zegt Daan Plasmeijer van Groenoord Cleaning Service. “Hiervoor zaten we in Leiden en hadden we opslag in diverse garageboxen. Nu hebben we behalve een mooi kantoor ook de beschikking over 60 m2 opslagruimte, waardoor we alles bij elkaar hebben. Dat is ideaal.”

Het feit dat De Boeg een gasloos bedrijventerrein is, was geen reden om daar naartoe te verhuizen, maar het is wel een mooie bijkomstigheid, zegt Daan. “We lopen graag voorop. We maken bijvoorbeeld gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en ons dak ligt helemaal vol met zonnepanelen. Met een mooi resultaat: we leveren meer terug dan we gebruiken en krijgen geld terug. Ook wat duurzaamheid betreft passen De Boeg en ons bedrijf dus goed bij elkaar.”   

165 heipalen

Het Leidse familiebedrijf Noordman Hout is een van de laatste bedrijven dat zijn intrek neemt op De Boeg. In oktober 2020 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe pand, bestaande uit een houtopslagloods met zagerij en kantoren. Het toeval wil dat voor het nieuwe pand precies 165 heipalen nodig waren, even veel als het aantal jaren dat het familiebedrijf oud is, waar de vijfde generatie Noordman, Joep Noordman, directeur-eigenaar is. Later dit jaar verhuist hij met zijn onderneming van Leiden naar Oegstgeest, naar een perceel dat drie keer zo groot is als in Leiden, en met ruimte om uit te breiden.

Een opvallende stap, want sinds de oprichting in 1856 is Noordman Hout gevestigd op het terrein tussen de Oude Rijn en de Haagweg in Leiden. Omdat op deze plek woningen en appartementen komen, zocht het Leidse familiebedrijf een nieuwe locatie. Dat wordt dus De Boeg in Oegstgeest. Overigens gaat Noordman niet helemaal weg uit Leiden, benadrukt Joep Noordman. In de Leidse Rooseveltstraat houdt het bedrijf zijn afhaallocatie.

RijnlandRoute

Joep Noordman vertelt: “We zitten klem in Leiden. We zijn overgroeid door de stad. Overal zijn woningen gekomen. Ook de verkeerssituatie maakt het er niet makkelijker op. Daarom zijn we in 2005 op zoek gegaan naar een nieuw pand met voldoende ruimte. Rond 2012-2013 zouden we naar Amsterdam-Westerpoort gaan. Maar omdat de crisis ertussen kwam, is dat niet van de grond gekomen. In 2013 kwam het MEOB-terrein in Oegstgeest in beeld. Daar hadden we een goed gevoel bij, ook omdat we daar midden in ons verzorgingsgebied zitten. Als straks de RijnlandRoute klaar is, zitten we overal dichtbij.” 

Praxis
De vestiging van Praxis in Oegstgeest is een van de ongeveer 200 Praxis-bouwmarkten in Nederland. In februari 2020 ging de Praxis op bedrijventerrein De Boeg open. De winkel voor beginnende en gevorderde doe-het-zelvers is sterk in laminaat, verf en gereedschap. Ook bouwmaterialen en accessoires voor de woning en de tuin zijn ruim voorradig of kunnen ter plekke online worden besteld. Hoewel de Praxis-vestiging in Oegstgeest niet het grootste pand is op De Boeg, blijft het moeiteloos overeind vergeleken met buurman De Bosrand, die het grootste bedrijfspand heeft. Dit dankt de Praxis-vestiging aan zijn opvallende architectuur en de lichte kleuren op het gebouw.

Meer informatie:
www.praxis.nl 

Tuincentrum De Bosrand
De Bosrand heeft tuincentra in Wassenaar, Alphen aan den Rijn, Woerden en Rijsbergen en sinds het voorjaar van 2020 ook in Oegstgeest. Daar zit ook het distributiecentrum van waaruit de vestigingen worden bevoorraad en waar binnen afzienbare tijd ook de logistiek rond de nog te openen webshop gaat plaatsvinden. De Bosrand heeft verder twee eigen kwekerijen en twee groothandelsvestigingen. Sinds de oprichting in 1980 door de Wassenaarse familie Van Haaster groeit het bedrijf hard. Het klantenbestand, dat door zo’n 500 medewerkers wordt bediend, bestaat uit particulieren, maar ook hoveniers, kleinere tuincentra, bloemen- en plantenwinkels, horeca en andere zakelijke klanten kunnen er terecht. Het assortiment van De Bosrand is imposant met maar liefst 32.000 artikelen.

Meer informatie: 
www.tcdebosrand.nl 

Groenoord Cleaning Service
Schoonmaakbedrijf Groenoord Cleaning Service vierde in oktober 2020 zijn 25-jarig jubileum. In datzelfde jaar nam het bedrijf een collega-bedrijf uit Haarlemmermeer over, waardoor het personeelsbestand groeide tot circa 25 medewerkers. Groenoord Cleaning Service is actief in de regio rond Haarlemmermeer en in het gebied rond Leiden en Alphen aan den Rijn. Dankzij een innovatief kwaliteitsmeetsysteem zijn klanten verzekerd van een goed eindresultaat. Groenoord Cleaning Service levert zijn diensten aan onder andere kantoren, verpleeghuizen, scholen en verenigingen van eigenaren. Het bedrijf werd in 1995 opgericht in de wijk Groenoord in Leiden. Sinds oktober 2019 is Groenoord Cleaning Service gevestigd op De Boeg in Oegstgeest. 

Meer informatie: 
www.groenoordcleaningservice.nl

Lumenlight
Lumenlight is gespecialiseerd in het verduurzamen van verlichting bij bedrijven, zorginstellingen en (semi-) overheidsorganisaties. Voorafgaand hieraan kan het bedrijf een energiescan doen, waardoor bedrijven en organisaties inzicht krijgen in hun energieverbruik, de mogelijkheden tot besparing en de investeringskosten. Voorbeelden van producten die Lumenlight levert, zijn ledlampen, dim-systemen en sensoren, waardoor de lampen alleen branden als er mensen aanwezig zijn. Dit levert forse besparingen op en een snelle terugverdientijd. Lumenlight telt vijf medewerkers en werd in 2009, inmiddels twaalf jaar geleden, opgericht en is sindsdien gevestigd in Oegstgeest. 

Meer informatie:
www.lumenlight.nl

Art & facts
Oegstgeestenaar Arjen Pels Rijcken is mede-eigenaar van het bedrijf Art & facts, dat gespecialiseerd is in de opslag en het beheer van museumcollecties en archieven. Zijn bedrijf ontwikkelde onder andere het depot van Eye Filmmuseum in Amsterdam. Museumstukken die door musea worden afgestoten, kunnen door Art & facts te koop worden aangeboden aan particulieren via de webshop MuseumDepotShop. Het bedrijf heeft ook de webshop Collectioneurs.nl, een platform van en voor verzamelaars. Verder kan Art & facts ook museumspecialisten leveren, zoals curators, tentoonstellingsmakers en restauratoren. Op De Boeg zal het bedrijf gaan beschikken over beveiligde en geklimatiseerde depots voor cultureel erfgoed. Er komt ook ruimte voor het stallen van klassieke auto’s (Classic Car Care Oegstgeest).

Meer informatie: 
www.artandfacts.nl

Noordman Hout
Noordman Hout is een groothandel in hout- en bouwproducten. Het Leidse familiebedrijf heeft een rijke historie en levert al 165 jaar aan onder meer aannemers, timmerfabrieken, klusbedrijven en ZZP’ers. Het begon in 1856 met houtzaagmolen d’Heesterboom. Deze molen karakteriseert nog steeds de filosofie van de onderneming: alles draait om hout! Noordman onderscheidt zich door een breed assortiment en de mogelijkheid om het hout zelf te bewerken in eigen werkplaatsen. Mede dankzij eigen transportmiddelen kan het bedrijf bestellingen snel leveren. Noordman Hout is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een totaalleverancier van hout, maar het levert ook plaatmateriaal, isolatiemateriaal, gips, deuren en andere producten die verwant zijn aan hout.

Meer informatie: 
www.noordmanhout.nl


Geef een reactie