Feest voor de verliezers

Feest voor de verliezers? Hoezo feest?! Het Nederlands voetbalelftal struikelde in de achtste finale. Ik vond dat geen feest waard en had het leuker gevonden als ze verder gekomen waren. Jij vast ook. En toch een column met de titel ‘feest voor de verliezers’? Klinkt gek hé! 

Als je bij voetbalvereniging Rijnsburgse Boys via de hoofdingang het terrein opkomt, zie je een groot sponsorbord. Daarop staat naast de naam van de sponsor ‘Van verliezen leer je meer dan winnen’. Het kan zijn dat de tekst bedoeld is om de tegenstanders bij aankomst al te troosten. Ha ha. Maar de Rijnsburgers zijn niet onoverwinnelijk, dus het zal ook als troost bedoeld zijn voor de eigen spelers. Dus is verliezen leuk? Nee, dat niet. Is het alleen maar erg? Dat zeker niet! In een verloren wedstrijd zitten volop kansen om van te leren en dus om jezelf te verbeteren. Hoe mooi is dat.

Vorige maand heb ik aan al onze medewerkers een mail gestuurd met de titel ‘Hoera, een fout’. Ook dat klinkt gek, zo’n kop. Dat meldde ik ook in de mail om te vervolgen dat in de kop wel een mooie waarheid zit: van fouten kunnen we leren namelijk. We hebben onze medewerkers opgeroepen fouten afdelingsgewijs te delen. Aan de ene kant om er van te leren, aan de andere kant om te voorkomen dat anderen dezelfde fout maakt. Fouten zijn namelijk kansen om iets te leren. Dat maakt dat zij en dus ook wij als kantoor verder komen in hoe we ons werk doen.

In deze tijd wordt veel meer dan vroeger van medewerkers verwacht dat ze zich blijven ontwikkelen. Techniek verandert razend snel, mensen werken langer en kunnen zwaar lichamelijke arbeid mogelijk niet volhouden tot aan hun pensionering. Hoe mooi is het dan dat werkenderwijs leren onderdeel wordt van de bedrijfscultuur. Leren van cursussen én van fouten.

Als ik dit schrijf moeten de Olympische spelen nog beginnen. Ik hoop op mooie prestaties van het Nederlandse team. En winnen ze niet, dan hebben ze in elkaar geval veel geleerd.

Peter de Boer
Accountant, Partner
Driebergen Accountants 
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *