Nieuw Rhijngeest Zuid in Oegstgeest een stap dichterbij

Het bestemmingsplan voor het gebied Nieuw Rhijngeest Zuid is onlangs door de raad aangenomen. Burgemeester van Oegstgeest, Emile Jaensch, feliciteert het college na afloop: ‘Na vijftien jaar heeft de raad er eindelijk een klap op gegeven.’

Met zestien stemmen voor en drie stemmen tegen door oppositiepartijen Hart voor Oegstgeest (HvO) en Lokaal kan het college nu aan de slag met het gebied. D66-raadslid Arne-Jan Vos weet wel waarom dit alles zo lang heeft geduurd: ‘De besluitvorming op dit stuk had eerder gekund, maar wij wilden als raad meer echte sociale woningbouw. Geen studentenhuizen die meetellen als sociale woningbouw, maar echte sociale woningen. Ik ben blij dat we dat hebben bereikt als raad, een stukje Oegstgeest wat wij zo ontzettend hard nodig hebben.’

In Nieuw-Rhijngeest Zuid aan de rand van het Bio Science Park (op het terrein achter Corpus) had de gemeente eerst het plan om maximaal 400 woningen te bouwen. Nu komen er 800 woningen, waarvan 300 studentenappartementen en 500 woningen van verschillende prijsklassen. Progressief Oegstgeest (PrO)-raadslid Nico Janssen vindt dit een historisch besluit: ‘Er zullen veel woningen in Oegstgeest hierdoor bij komen.’

Onvrede
Ondanks de vreugde in de raad, heerst er ook bij twee partijen onvrede. De oppositie HvO en Lokaal zijn het vooral niet eens over de hoeveelheid woningen in het gebied. ‘Het Manhattan aan de Rijn’, stelt HvO. Lokaal vindt dat het onderwerp vooral een tijdrovend toneelstukje is geworden en noemt het een schande: ‘Dit is niet een Oegstgeester manier van bouwen.’

Buurtbewoners zijn vooral niet te spreken over de grote hoeveelheid woningen op dit ‘kleine stukje Oegstgeest’. Een buurtbewoner uit de naastgelegen villawijk, Friso de Jong, maakt zich sinds vorig jaar al zorgen om de hoeveelheid woningen: ‘Hier gaat een wijk gebouwd worden met een bevolkingsdichtheid die zelfs in Amsterdam niet voor komt.’ Volgens de Jong kan de bebouwingsdichtheid ook worden vergeleken met de naastgelegen wijk Oegstgeest aan de Rijn: ‘Er komen net zoveel mensen op dat kleine stukje grond achter ons wonen, ruim 2000 mensen. Wij maken ons zorgen hoe je dat op een goede manier hier kan bouwen.’

Geschiedenis
Het onderwerp Nieuw-Rhijngeest is niet nieuw, in 2008 waren er al plannen om woningen te bouwen tussen de A44 en de Rijn aan de zuidkant van Park Landskroon. Het plan werd toen vanwege de economische crisis al uitgesteld. Maar toen de grondeigenaar, de Universiteit Leiden, uiteindelijk met een concreet plan kwam, was de gemeenteraad niet enthousiast en wees het voorstel volledig af.

In het plan stonden twee woontorens van veertig meter gepland naast Corpus. Ook de bouw van de studentenwoningen waarmee de gemeente aan de verplichting voor sociale woningbouw wilde voldoen, kon niet rekenen op steun vanuit de raad.

Nu het bestemmingsplan definitief is vastgesteld, lijkt de eerste stap van het realiseren van 800 nieuwe woningen in Oegstgeest gezet.

Geef een reactie