Groen, groener, groenst

Wie mij volgt op LinkedIn heeft het misschien wel gezien: in het tweede kwartaal van dit jaar hebben we zonnepanelen op het dak van ons kantoorpand geplaatst. Sindsdien schijnt de zon volop en wekken we een deel van de energie die we gebruiken zelf op. Eerder vervingen we in het pand de lampen door LED-verlichting. Met deze maatregelen zijn we klaar voor 2023: vanaf dat jaar moet elk kantoorgebouw met een oppervlakte van minimaal 100 vierkante meter energielabel C of hoger hebben.

Wie mij volgt op LinkedIn heeft het misschien wel gezien: in het tweede kwartaal van dit jaar hebben we zonnepanelen op het dak van ons kantoorpand geplaatst. Sindsdien schijnt de zon volop en wekken we een deel van de energie die we gebruiken zelf op. Eerder vervingen we in het pand de lampen door LED-verlichting. Met deze maatregelen zijn we klaar voor 2023: vanaf dat jaar moet elk kantoorgebouw met een oppervlakte van minimaal 100 vierkante meter energielabel C of hoger hebben.

Recent onderzoek bracht aan het licht dat van de 68.000 kantoorpanden waarvoor deze wetgeving van toepassing is, ruim 80% een dergelijk label niet heeft! Dat is een aanzienlijk percentage, en dat met nog maar 15 maanden te gaan voordat de wet van kracht wordt. 

Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Bovendien riskeert de eigenaar bij het ontbreken van een label een boete van € 20.000. Zonde geld! Dat bedrag kun je beter gebruiken om te investeren in energiebesparende maatregelen. 

Mijn advies: kom in actie! Vraag om te beginnen of een energieadviseur uw kantoorpand komt inspecteren. Hij kan aangeven welke maatregelen er nodig zijn om de juiste energiebesparende maatregelen te nemen. Verken vervolgens welke financiële regelingen er zijn. Voor investeringen geldt sowieso de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Mogelijk zijn er ook nog subsidies van toepassing, waardoor de netto investering lager uitpakt. Ga daarna aan de slag en vraag een energielabel aan. 

Het mooie van investeringen in energiebesparende maatregelen: ze betalen zich zelf in financiële zin terug door een lagere energierekening. Daarnaast wordt de wereld daarmee ook een stukje groener en daarmee mooier voor onze kinderen. Groen, groener, groenst: doe je mee?

Peter de Boer
Accountant, Partner
Driebergen Accountants 
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *