Zo snel als Afghanistan en Nederland te veroveren zijn

Een kleine minderheid – de Taliban- heeft binnen enkele dagen de macht in Afghanistan gegrepen. De bevolking bood nagenoeg geen verweer. Dit terwijl het land met 38 miljoen inwoners over een leger van 300.000 man en de meest geavanceerde wapens en luchtmacht beschikte. 

Die wapens en nog eens voor tientallen miljarden aan ondoordacht door de Verenigde Staten achtergelaten oorlogsmaterieel zijn nu in het bezit van de Taliban. Vrij naïef dacht de NAVO, tegen een prijs van duizenden doden en exorbitant kapitaal, het land een democratische toekomst te hebben geboden. Hierbij werd het onkruid dat altijd boven komt, de Taliban, helaas onderschat. Deze extremistische terreurorganisatie bestaat uit slechts enige tienduizenden strijders, heeft totaal geen aanhang onder de bevolking, maar wist die wel als een dief in de nacht haar wil op te leggen. Een griezelige situatie met afgrijselijke gevolgen, zoals het herinvoeren van de vreselijke sharia-rechtspraak en het terugdraaien van alle liberale verworvenheden. Binnen korte tijd zullen vele mensen, die in de ogen van de Taliban Westers georiënteerd zijn, worden vermoord. Als eerste zullen tolken, etnische minderheden, atheïsten en LHBT’ers aan de beurt komen, maar verder uiteraard ook iedereen die tot het Afghaanse leger behoort. De behandeling van vrouwen in de Middeleeuwen was heilig vergeleken bij de schofterige wijze waarop de Taliban hen behandelt. 

En wat doen wij hier in het Westen? Wij lieten ons zand in de ogen strooien. Na Nine Eleven, dachten we dat vooral Amerika het gevaar had bezworen, door de macht in het land over te nemen, en Osama Bin Laden te doden. De terreur was daarmee echter niet beteugeld en ging ondergronds gewoon door vanuit allerhande eenheden, of ze nu Taliban of Al Qaida heetten. Daar sloten wij de ogen voor en dus ook voor de miljoenen Afghanen die al jaren terug op de vlucht sloegen. Tot dit voorjaar aan toe stationeerden wij er in de provincie Uruzgan Kamp Holland met militairen en een volledige medische equipe. De Verenigde Staten verklaarden in april dit jaar dat zij hun troepen zouden terugtrekken. Diverse Europese landen gingen daar al eerder toe over en zorgden er ook voor dat hun mensen tijdig werden teruggehaald. Nederland kwam te laat in actie. Daarbij herhaalde de geschiedenis zich. Bij de aanvang van WOII was koningin Wilhelmina een van de eersten die ons land ontvluchtte. Ook nu was het in figuurlijke zin de kapitein die zo’n beetje als eerste het zinkende schip verliet. Dit keer was het onze ambassadeur Caecilia Wijgers die oor die er direct vandoor ging en iedereen verbijsterd achterliet. Terwijl demissionair minister van Defensie Bijleveld meedeelde onze ambassade in Kabul zo lang mogelijk open te houden, haalde haar demissionair collega Kaag deze laffe dame namelijk als eerste terug. Mede daardoor liet Nederland toch weer bijna een nieuw Srebrenica ontstaan. Kaag had zelfs de moed te melden dat we in Aghanistan met succes 20 jaar vrede hebben bewerkstelligd. Persoonlijk ging ik ervan over mijn nek (excusez le mot) toen ik mensen, aan vliegtuigen hangend, zag proberen te vluchten. Mensen in doodsnood. Niet om aan te zien waren de beelden van ouders die baby’s over de hekken bij het vliegveld gooiden, in de hoop dat die het er nog ergens levend vanaf zouden brengen.

Ook wij zijn niet veilig in Nederland, maar leven in de waan dat zoiets hier niet kan gebeuren. Op de NAVO hoeven we echter niet meer te rekenen. Omdat Europa zich niet aan de afgesproken bijdragen hield, is het nu Amerika voor de Amerikanen geworden. EU-buitenlandchef Josep Borrell pleit daarom voor een Europees leger van 50.000 mannen en vrouwen. Een lachertje natuurlijk, want een miljoen te weinig naar mijn idee. Ik ben geen complotdenker, maar stel dat bijvoorbeeld China, dat al veel in Europa, en nog meer in Amerika heeft opgekocht, op de wereldmacht uit is, en doelbewust het Covid-virus vanuit een laboratorium heeft gelanceerd? Dit inclusief een vaccin voor de machtshebbers.  Of gewoon Turkijke – dat binnen de NAVO na Amerika over het grootste leger beschikt – samen met Rusland. Alleen al ons landje kan sowieso tegen een aanval door wie dan ook, weinig of niets beginnen met een legertje dat niet eens voldoende materieel heeft om schietoef-eningen te houden en alle tanks al tijden geleden heeft verkocht. Een situatie die lijkt op de grap over de Belgische luchtmacht, die tijdens de laatste oorlog niet vloog, omdat de piloot ziek was. Word wakker nieuw kabinet, steek de koppen niet langer in het zand. Zwakheid lokt uit. Probeer de NAVO weer nieuw leven in te blazen!!!

Menno Smitsloo
Reacties: [email protected]
Twitter: @mennosmitsloo

Geef een reactie