Bloemencorso Bollenstreek opgenomen in register Immaterieel Erfgoed Nederland

Het Bloemencorso van de Bollenstreek wordt bijgeschreven in het register van Immaterieel Erfgoed Nederland. “Een geweldige pluim voor onze 1.500 vrijwilligers,” zegt corsovoorzitter Willem Heemskerk, die zelf ook vrijwilliger is. 

“Dankzij hun nooit aflatende inzet de afgelopen 75 jaar zijn zij een echte erfgoedgemeenschap geworden met een zorgtaak die traditie naar de toekomst veilig stellen. Dat het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland dit in ons 75e jubileumjaar officieel toekent, maakt ons extra blij en trots. Geweldig dat wij met ons met hyacinten, tulpen en narcissen opgetuigde corso onze nationale identiteit weten te versterken en daarmee een visitekaartje voor het bloembollenvak zijn”, aldus Heemskerk. 

De bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland vindt begin december plaats. Namens de 1.500 corsovrijwilligers zullen Willem Heemskerk en penningmeester Marcel van Schaik de inventarislijst ondertekenen, samen met Marco van Baalen, directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. 

Het Bloemencorso van de Bollenstreek kan zich hiermee geen mooiere start van haar 75ste jubileumeditie wensen. “De toetsingscommissie vindt dat het Bloemencorso van de Bollenstreek een geweldige organisatie heeft en duidelijk heeft laten zien dit met behoud van kernwaarden toekomst wil geven”, schrijft Van Baalen aan het corsobestuur. “Sinds 1947 is het Bloemencorso Bollenstreek geëvolueerd tot een route van ruim 40 kilometer. Het wordt mogelijk gemaakt door zo’n 1.500 vrijwilligers, waarvan een deel vrijwel hele jaar door bij het corso betrokken is. Het zo vroeg mogelijk door middel van educatie, spel en participatie overdragen van de ins en outs van het corso op de jeugd draagt bij aan de borging van het erfgoed. Als tip wil de commissie meegevende culturele waarde van het corso en de bijdrage aan culturele identiteit van de streek nog meer uit te dragen. Door het gebruik van bloembollen behoort men met dit erfgoed tot de top 5 van de Nederlandse identiteit.”

“Wat zou ik nu graag samen met onze vrijwilligers het glas willen heffen op deze prachtige waardering,” zegt Willem Heemskerk. “Alleen laat de huidige situatie dit niet toe. Desalniettemin spreek ik mijn grote dank uit aan de vrijwilligers uit onze zeven corsogemeenten en daarbuiten. Dus lang leve het Bloemencorso Bollenstreek! Vrijwilligers zijn onze trots en voor het continueren van het corso in de toekomst ongelooflijkbelangrijk. Hun enorme betrokkenheid is niet in woorden uit te drukken. Het is bijzonder eervol om dit te kunnen belonen met de status van Immaterieel Erfgoed.”

De bijschrijving van het Bloemencorso Bollenstreek is een middel om te helpen bij de borging van het erfgoed. Hiermee start een nieuwe fase van erfgoedzorg, geheel volgens de richtlijnen van het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het Kenniscentrum helpt daarbij, onder andere met het evalueren van de vorderingen van de erfgoedzorg elke drie jaar.

Het bloemencorso werd de afgelopen twee jaar afgelast vanwege het coronavirus. De organisatie hoopt dat de 75e jubileumversie in 2022 weer met veel publiek gevierd kan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.