De ondernemers en bestuurders die in bijzondere tijden presteerden…

De economie beleeft gouden tijden. Horeca, vervoer, handel maar ook de industrie, de zorg, onderwijs en de overheid dragen allemaal bij aan de door het Centraal Bureau voor de Statistiek geconstateerde economische groei. De Leidse regio en omgeving doen daar niet voor onder. De aanwezigheid van veel kennisbedrijven lijkt daarbij als een gaspedaal te werken in het jaar dat het ergste coronaleed is geleden. 

Ook voor bestuurders waren het spannende tijden. Zij moesten de coronamaatregelen handhaven maar tegelijkertijd hard werken aan belangrijke dossiers als woningbouw, klimaat en het verdelen van de altijd schaarse ruimte. Dat gebeurde voor en achter de schermen. We maakten, samen met onze tipgevers, aan het einde van 2021 de balans op en keken naar ondernemers en bestuurders die in bijzondere tijden presteerden op het gebied van milieu, innovatie, maatschappelijke betrokkenheid of creativiteit. Kortom, de toppers anno 2021.

Top 3

Op de eerste plaats een echt Katwijks bedrijf: het visbedrijf Parlevliet & Van der Plas met aan het hoofd Diek Parlevliet. Een bedrijf dat wereldwijd opereert en met 8.000 medewerkers de grootste visverwerker van West-Europa is. Het familiebedrijf heeft door de jaren heen talloze bedrijven opgekocht en behoort nu tot de top 25 van de wereld. En dan gaat het allang niet meer alleen over de haringhandel. Diek Parlevliet leidt niet alleen het in Valkenburg gevestigde bedrijf maar zat ook aan tafel bij de Brexit onderhandelingen. Daar werd de schade voor de Europese vissers (en dus ook voor P&P) beperkt en mag er nog aardig gevist worden in Britse wateren. Mede dankzij een Katwijker die Boris Johnson te slim af was. P&P heeft als motto ‘het kapitaal laten we in de zee maar onze klanten genieten van de rente’. Ook investeert het bedrijf in het Limes Bubble Barrier, een bellenscherm in de monding van de Rijn bij Katwijk. Daar wordt plastic en andere rommel opgevangen voor het in de zee belandt. Ook stapte het bedrijf over naar duurzaam kartonnen verpakkingen voor op de schepen. 

Op nummer twee Bart van Zijll Langhout die de Janssen Campus in Leiden onder zijn hoede heeft. Hiertoe behoren verschillende bedrijven zoals Janssen Biologics, Janssen Vaccines & Prevention en de onderzoeksgroep World Without Disease Accelerator. Een kopstuk als hoogleraar en viroloog Hanneke Schuitemaker was de laatste maanden het gezicht van het tweede bedrijf dat zich nadrukkelijk mengde in de race voor het beste coronavaccin. Het vaccin van Janssen werd dé vaccinatie voor jongeren die één prik tegen het COVID-19 virus wilden halen. Alleen wel jammer dat het even een slechte naam kreeg omdat de rijksoverheid vergat te melden dat je niet gelijk na een prik met Janssen mocht gaan dansen. 

Op nummer drie Bram Mol en Charles de Boer van Hotels van Oranje. Jarenlang vochten ze voor een vergunning om hun hotels aan de Noordwijkse boulevard te mogen vernieuwen en uitbreiden. Nu zijn de 70 superdeluxe appartementen en penthouses in de verkoop voor prijzen die voor de gemiddelde regiogenoot onhaalbaar zijn (tussen de 1,5 en 7,5 miljoen euro). Bij de presentatie van het promotieboek was al twintig procent verkocht. De hotel- en horecabranche heeft het niet gemakkelijk gehad dus de twee Noordwijkers hebben wel lef om, nu de vergunning binnen is, door te zetten.

Top tien

Op de vierde plek een stijger: Sijmen de Vries, voorzitter raad van bestuur en managementteam Pharming Leiden. Het bedrijf doet proeven om hun medicijn Ruconest in te zetten voor de bestrijding van covid-19. Er wordt gekeken of de ontstekingsremmer kan helpen tegen ernstige longontstekingen bij coronapatiënten in ziekenhuizen. De proef in de VS was veelbelovend, in Zwitserland viel het resultaat tegen. Pharming zoekt verder ondanks de grootschalige vaccinatiecampagnes. Het idee is dat ook na vaccinatie patiënten met onderliggend lijden noggeraakt kunnen worden door het virus. Ook zijn er ongevaccineerden en mensen met een zwak immuunsysteem. Wordt vervolgd dus want de voorbereidingen voor de nieuwe studie zijn in volle gang. 

Op plek 5 Yvonne van der Hulst van het gelijknamige bouwbedrijf. Deze vrouw staat haar mannetje in de bouwwereld en is voorzitter van Bouwend Nederland, afdeling Duin- en Rijnstreek. Yvonne is een voorloper in duurzaam bouwen van plus op de meter woningen. Ze ontving talloze prijzen, was vorig jaar genomineerd als Bouwvrouw 2020 en kreeg recent voor de derde en laatste fase van de Voorhoutse wijk Hooghkamer het duurzaamheidspredicaat NL Gebiedslabel. Nog steeds een voorbeeld voor andere bouwbedrijven met haar toekomstvisie.

Ze wordt op de voet gevolgd door theaterdirecteur Harry de Bruin van Soldaat van Oranje. Deze kaskraker met al drie miljoen bezoekers is opnieuw begonnen met een verse crew. Opnieuw verlengd zullen we maar zeggen. Een wonderbaarlijke succesformule die nog lang niet is uitgewerkt.

Op plek zeven staat Cor Heemskerk van Heemskerk Fresh & Easy, Rijnsburg. Weer zo’n familiebedrijf dat blijft groeien. In 2019 werd de highcareruimte uitgebreid met duizend vierkante meter om aan de toenemende vraag naar lunchsalades te kunnen voldoen. En ook dit jaar is er niet stilgezeten, want in september is de productie gestart in het nieuwbouwpand en is er maar liefst 7600 m2 bedrijfsoppervlakte toegevoegd. Het bedrijf levert iedere week 3,5 miljoen verse producten aan de retail- en fastfoodketen. Niet slecht voor een bedrijf dat ooit begon met soepgroenten. 

Ook Menno Smitsloo handhaaft zich in de top tien. De vastgoedman heeft overal zijn lijntjes en schroomt niet om zijn mening te geven als hem iets niet aanstaat. Zo waste hij via zijn column in dit blad de Leidse burgemeester Henri Lenferink de oren omdat hij te weinig voor de ondernemers heeft gedaan en doet. 

Daarna de hoogste nieuwkomer Hugo de Koning van YoungCapital. Een geboren en getogen Alphenaar die met twee vrienden een bedrijf heeft opgezet dat is uitgegroeid tot een grote speler in de uitzendwereld. Jong talent maar ook veel studenten vinden via zijn bedrijf een werkplek. YoungCapital heeft 28 vestigingen in Nederland, vier vestigingen in Duitsland en dagelijks zijn er 20.000kandidaten aan het werk. Niet gek voor een onderneming dat op een Alphens zolderkamertje is begonnen. 

Tot slot het Noordwijkse ondernemers- echtpaar Stephan en Marianne Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin. Ook voor deze ondernemers was het overleven in coronatijden maar dat weerhield Stephan Stokkermans niet om zich in te zetten voor een retail- en horecavisie in Noordwijk. Geen ondernemer die zich opsluit in zijn directiekamer dus net nog in de top tien. 

Elk jaar zijn er weer nieuwe gezichten in deze lijst. Na Hugo de Koning komen we Michel Kappen van Scotch Whisky International tegen op de 13e plek. Kappen belegt in Schotse whisky en heeft een Zagatti Whisky Museum. Zijn inspanningen voor de goudgele drank werd beloond met de Schotse titel Keeper of the Quaich waarmee hij definitief toetreedt tot het internationale gezelschap van whiskykenners en whiskypromotors. Kappen heeft buiten zijn hoofdkantoor aan de Sassenheimse Industriekade vestigingen in meerdere landen. 

Op plek 16 staan Bob Meijer en Johan Klerks van de Brasserie Groep. Het duo heeft al jaren verschillende restaurants in Leiden, Leiderdorp en Valkenburg en zou ook het voormalige HSL-informatiecentrum overnemen van de gemeente Leiderdorp. Dat laatste houden de horecamannen, die eerder plannen ontvouwden voor een café-restaurant met vlinder- en moestuin, nog even aan. Wel investeerde het duo tijdens de coronacrisis flink in de bestaande restaurants. Zo toverden zij hun Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse meer om tot een hippe plek met hun minikasjes die niet alleen populair zijn in coronatijden. 

Nog een nieuwkomer op 18 uit de horeca is Singha Witteman van de Rebel Horeca Groep. Deze horecaman heeft inmiddels 300 man in dienst en exploiteert horecazaken als het Leidse Einstein, Buddhas, Het Pakhuis, Aperitivo, Van Buuren en sinds juli ook de beroemde Bruine Boon. Ook in Den Haag en Amsterdam heeft Witteman horeca. 

Ook Barry Verdel van Verdel ICT & Media uit Roelofarensveen is nieuw. Of beter gezegd terug op 19. Barry werkt aan kantoorruimte, appartementen voor starters, ’s avonds ruimte voor vereni-gingen in de oude Bonaventuraschool in Roelofarendsveen. Altijd actief deze Veense ondernemer. Een plekje lager op nummer 20 komt Wouter Bruins van In Ovo binnen. Deze ondernemer is terug in Leiden waar hij ooit begon. Bruins bedacht, samen met Wil Stutterheim, een methode om al in een kippenei het geslacht te herkennen. Daarmee wordt voorkomen dat miljoenen haantjes worden gedood. Sinds september draait zijn machine Ella op een grote kippenfokkerij. Bruins kreeg dit jaar een plekje op de Food100, de lijst met honderd mensen die zich inzetten voor een betere en duurzame voedselproductie. Hierna staat Wim van der Plas van Floral Trade Groep in Rijnsburg op de 21-ste plek. Het bedrijf bestond dit jaar vijftig jaar en heeft zich ontwikkeld tot een grote speler op de bloemenmarkt. Wim en zijn familie zijn nog lang niet klaar want stilstaand water gaat stinken, is hier het adagium. Weer zo’n bedrijf dat klein begon maar door noest werken en slim ondernemen een grote speler in de bloemenwereld is geworden.  

Op plek 22 komt Jasper Neuteboom van Inventeers binnen. Neuteboom bedacht een opbergdoosje waarin je mondkapjes opbergt en desinfecteert met UV-licht. Maar nog belangrijker is dat hij een samenwerking aanging met de Hogeschool Leiden en MBO Rijnland om extra stageplekken te vinden voor slimme Leidse studenten. Bij Inventeers Academy werken studenten aan problemen voor bedrijven uit de Leidse regio. Drie keer winst dus zo’n plan. 

Op plek 24 Britta en Diederik van Egmond van het gelijknamige architectenbureau. Britta timmert aan de weg via het televisieprogramma De Perfecte Verbouwing, hield zich ook bezig met de Noordwijkse wijk Duineveld, het appartementengebouw Zee & Duin en ze is betrokken bij de nieuwbouw van Hotels van Oranje. Geen armoedige projecten dus. 

Tot slot op plek 25 nog een vrouw namelijk Thalita van der Valk van het Palace Hotel in Noordwijk. Sinds 6 augustus maakt het hotel deel uit van het Van der Valk concern en aan Thalita de taak hier iets moois van te maken nu Paul Brandjes definitief zijn handen van het hotel heeft afgetrokken. 

Stijgers

Naast Diek Parlevliet, Sijmen de Vries en Harry de Bruin steeg Ali Niknam van het Leidse bedrijf TransIP maar vooral de onlinebank Bunq op onze lijst. Na een investering van een Britse investeringsmaatschappij is dit bedrijf meer dan een miljard waard en is Niknam miljardair, meldde Quote. De in Canada geboren ondernemer begon in Leiden met het technologiebedrijf TransIP. Vervolgens richtte hij The Datacenter Group op waarna hij in 2012 Bunq begon. 

Dat Niknam niet bovenaan staat, komt omdat de woonplaats van Niknam, logischerwijs, niet bekend is. Maar dat het bedrijf Leidse roots heeft, staat wel vast. Ook Dennis van der Werff van de Van der Werff Groep steeg een paar plekken. Dit aannemersbedrijf dat onder meer betrokken was bij het Rijksmuseum maar ook het gebruik van glasbeton in het groene hart introduceerde, zet zijn netwerk tegenwoordig in voor Alphen als bestuurslid van de Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn. 

Zakkers

Gezakt op de lijst is Franco Ongaro van Estec. Niet omdat Estec geen factor meer van belang is of dat geen spannende projecten meer op het programma staan maar rondom Estec komt de campus maar traag van de grond. Dat is ook de reden dat Esther Peters dit jaar van de lijst is verdwenen. We willen eerst eens resultaten zien.  Frans Schohaus van Van der Valk Hotel Leiden is wat gezakt. Schohaus wil al jaren verkassen maar dat is in coronatijden natuurlijk lastig. Maar verder is het wel een ondernemer die zich inzet voor onder meer het Leids Stimuleringsfonds. 

Ook Machiel van der Schoot van SERA Software is wat gezakt. Nog steeds een ondernemer met lef die geen blad voor de mond neemt maar echt nieuwe plannen horen we niet zoveel meer. Monique en Jack Veldman van Archeon zijn eveneens afgedaald tot de onderste regionen. De gemeente Alphen zette een streep door de uitbreidingsplannen van Archeon en in maart stapte het bestuur van Stichting Museumpark Archeon op. Het vizier blijft gericht op een Romeins Scheepvaart- museum maar voorlopig staat er nog niks. 

Eruit

Met veel nieuwkomers in de lijst zijn er ook ondernemers die zijn gesneuveld. Niet omdat ze het niet goed doen maar vaak omdat er weinig nieuwe ontwikkelingen zijn te melden. En daar kijken we natuurlijk wel naar. Zo is Quint Menken van Menken Salades uit de lijst. Het bedrijf breidde een jaar geleden flink uit maar nu is het even stil. Niet erg maar dus ook geen vermelding in onze lijst meer.  Ook Marco Beijersbergen van Cosine is gesneuveld. Ook een topbedrijf dat zelfs aan het uitbreiden is naar een tweede locatie in verband met de bouw van de toekomstige röntgentelescoop van de Europese Ruimtevaartorganisatie die rond 2031 wordt gelanceerd en de miniruimtecamera HyperScout. We gaan van dit bedrijf vast nog meer horen. 

Datzelfde geldt voor Bart Siemerink van Keukenhof dat voor de tweede jaar niet open mocht. Keukenhof deed mee aan proefopenstellingen en Bart liet overal horen dat zijn Keukenhof toch echt een veilige bezoekplek is. Het mocht allemaal niet baten dus is het nu wachten op seizoen 2022.  Ook Roger Maessen van Maessen Tenten is van de lijst. Het bedrijf maakte vorig jaar een knappe switch van evenementententen naar horeca overkappingen. Daarmee overleefde het een lastige coronatijd.  

En Anton Verschelling van In den Doofpot uit Leiden ziet zijn plek overgenomen door nieuwe horecamannen. Haasnoot Bruggen onder leiding van Hyuk Brands is eveneens van de lijst maar bouwt rustig door aan tientallen bruggen in Nederland. Mark Los van De Kler Boekhandels wordt ook niet meer vermeld. Uit bronnen horen we dat hij nog steeds wil expanderen dus dat wachten we af. Simon Pennings, de bollenteler die in 2020 een bezoekerscentrum opende en zijn nek uitstak met zijn kritiek op de toeristenhordes die de bollenvelden plattrapten, is ook eruit. Hij mocht zijn Tulip Experience Amsterdam voorzichtig openen. Hopelijk kan hij in 2022 een echte start maken aan de Delfweg in Noordwijkerhout. En dan Onno van de Stolpe natuurlijk die in september stopte bij biotechbedrijf Galapagos.

Bestuurders

Terug van weggeweest op de eerste plek Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center. Waarom? Naturalis werd dit jaar uitgeroepen tot Europees museum van 2021 en versloeg Museum De Lakenhal en het LAM in Lisse voor deze prestigieuze prijs. Naturalis ontving ook de jaarlijkse Bankgiro Loterij Museumprijs met 47 procent van alle stemmen. Het Leidse museum liet hiermee het filmmuseum Eye en het Haagse Mauritshuis ver achter zich voor de prijs van een ton. Naturalis kijkt ook nog ver over de grens en ontwierp een museum voor Kenia: Ngaren, the museum of humankind dat in 2026 open gaat. Van Huis, die eerder zijn sporen verdiende bij het museum Beeld en Geluid, kan wat. Dat hij een flinke zak ter beschikking had door de samenvoeging van verschillende topinstituten op het gebied van biodiversiteit doet daar niets aan af. Overigens is Naturalis naast museum ook een topinstituut op wetenschappelijk gebied. Op sommige delen is het onderzoek van wereldklasse, luidde het oordeel van een externe visitatiecommissie deze zomer. 

Op de tweede plek staat Sjaak de Gouw van GGD Hollands Midden. De Gouw was vorig jaar veel in het nieuws omdat het testen en vaccineren, belangrijk in de strijd tegen het coronavirus, moeizaam van de grond kwam. Ondanks alle kritiek kregen de GGD’s de inenting- en testcapaciteit toch op de rails. En al lopen de besmettingscijfers op dit moment weer op, dat het niet uit de hand loopt komt zeker mede door de inspanningen van De Gouw en zijn mensen.

Op de derde plek Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, voorzitter van de Veiligheidsregio en voorzitter van het dagelijks bestuur van Holland Rijnland. Lenferink begon op 15 mei aan zijn vierde termijn en is de langst zittende burgemeester van Nederland. Hij kreeg de Scaligerpening van de Universiteit Leiden voor zijn inzet voor de universiteit. De burgemeester is geliefd onder de Leidenaars maar krijgt ook flink wat kritiek omdat hij te weinig voor die Leidse ondernemers doet. Ook moet Lenferink zich meer met de regio bemoeien want Leiden heeft de regio nodig en vice versa. Lenferink heeft nog zes jaar om hier iets aan te doen.

Top tien

Op de vierde plek staat Oegstgeestenaar Jaap van Dissel. Hoogleraar aan het LUMC, directeur RIVM en het gezicht van de Outbreak Management Team (OMT). Hij is een vaste gast op het Catshuis om te overleggen over welke maatregelen nodig zijn om de coronapandemie in te dammen. Van Dissel kreeg veel ellende over zich heen van virusontkenners. Voor Van Dissel telden alleen de wetenschappelijke feiten om Nederland uit de corona ellende te halen en te houden. Een plek in de toptien hoort daar dus zeker bij.

Hij wordt op de hielen gezeten door Douwe Biesma, bestuursvoorzitter LUMC, Leiden. Het LUMC speelde een belangrijke rol bij het bestrijden van de coronacrisis waarbij niet Biesma maar ook cardioloog en bestuurslid Martijn Schalij een prominente rol speelde. Het LUMC is betrokken bij veel baanbrekend onderzoek. Zo kreeg het dit jaar geld uit het Nationaal Groeifonds voor het stamcel- en orgaan-op-chip onderzoek, belangrijk bijvoorbeeld voor het genezen van Diabetes Type 1. Deze patiënten zitten te springen om nieuwe werkende eilandjes van Langerhans.

Na deze mannen uit de medische wereld een heel ander soort bestuurder namelijk Jaap Smit, de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Smit bemoeit zich als Rijksheer met het stikstofdossier maar veel resultaat levert dat nog niet op. Verder is hij tijdelijk voorzitter van de Economic Board Zuid-Holland en houdt zich bezig met digitalisering, de energietransitie en de circulaire economie. Smit is ook een commissaris die gemeenten geen fusies door de strot duwt. Dat valt te prijzen maar een klein duwtje geven in de Leidse regio is misschien geen gek idee. En wellicht moet hij ook eens een blik werpen op het politieke slagveld in Noordwijk. Staat bestuurlijke integriteit en zuiverheid van het politieke spel niet op zijn aandachtslijstje? 

Op de zevende plek een nieuwkomer namelijk Diederik Samsom. De vroegere voorman van de PvdA is tegenwoordig kabinetschef van zijn partijgenoot en eurocommissaris Frans Timmermans. Samsom is begaan met het klimaat en zit dus helemaal op zijn plek. Dit is een Leidenaar die impact heeft op Europees niveau want van de Green Deal van Europa gaat iedereen wat merken. Maar wie nog de bosbranden in Griekenland, de recordtemperaturen in Zuid-Europa en de overstromingen in Duitsland, België en Nederland op het netvlies heeft staan, kan daar alleen maar achterstaan. 

Liesbeth Spies, de burgemeester van Alphen die bekend staat dat haar blik niet ophoudt bij de gemeentegrens, blijft een beetje achter. Spies kwam dit jaar vooral in het nieuws omdat zij leiding gaf aan een evaluatiecommissie die zich bezig hield met de nederlaag van het CDA bij de laatste Kamerverkiezingen. Spies deed echter wel meer. Zo was ze onder meer voorzitter van de stuurgroep Regionale Energie Strategie (RES). Alleen was het allemaal wat minder zichtbaar dus zakt ze een paar plekjes. 

Op plek 9 staan Hester Bijl en Annetje Ottow van de Universiteit Leiden. Samen volgen ze Carel Stolker op die bij Dies Natalis terugtrad als rector magnificus en voorzitter van het college van bestuur. Bijl vervult nu die eerste functie en Ottow de tweede. Natuurlijk zijn ze nog nieuw maar ze verdienen alvast krediet voor hun beslissing om te stoppen met de plannen voor de huizensloop op het Doelencomplex. Daar zou een campus geesteswetenschappen moeten komen. Wellicht speelde ook de gestegen grondprijs een rol maar de twee topvrouwen scoren hiermee wel hun eerste punten. Ook werd in oktober in Leiden-Noord Leren met de stad/ Op locatie geopend. Een poging om studenten iets voor de stad te laten doen, verdient ook lof. 

Martijn Bulthuis, directeur van Leiden & Partners (tot oktober Leiden Marketing) handhaaft zich op plek 10. Bulthuis wil laten zien dat zijn organisatie meer doet dan alleen toeristen trekken. Tegelijkertijd kwam hij dit jaar met het plan dat Leiden zich minder moet richten op dagjesmensen en watertoerisme maar meer op langer verblijvende toeristen. Ook staat Leiden European City of Science voor de deur dus we zijn benieuwd.

Nieuw

Ook op de bestuurderslijst hebben we heel wat nieuwe gezichten buiten Diederik Samsom, Hester Bijl en Annetje Ottow. Rogier van der Sande, de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland, is de hoogst genoteerde met plek 11. Hij staat voor de taak om de gevolgen van de klimaatcrisis op te vangen. Rijnland bouwt aan piekbergingen, is bezig om medicijnresten uit rioolwater te halen en is betrokken bij het eerder genoemde bellenscherm bij de monding van de Rijn. 

Nieuw is ook Jan Anthonie Bruijn (12), hoogleraar Immunopathologie en voorzitter van de Eerste Kamer. Ook de Leidse wethouder Fleur Spijker (16) staat op de lijst voor haar enorme inzet voor de woningbouw. Dat ze daarmee niet altijd geliefd is onder meer bij ondernemers, neemt ze op de koop toe. Alleen dat Warmtenet lijkt niet van de grond te komen. Van Irene Pronk (23), de nieuwe directeur van de Leidse Stadspodia na het vertrek van de inmiddels gepensioneerde Nanette Ris, en Tanja Elsgeest (24) van Museum De Lakenhal verwachten we veel. De Leidse Podia moeten opnieuw op de kaart worden gezet na een langdurige sluiting in coronatijden en tuindersdochter Elsgeest moet invulling gaan geven aan Museum De Lakenhal. Hoe ze het doen, wachten we af. 

Tot slot op plek 25 een jonkie, Bas Knapp. Met een opa die al jaren meedraait in de eerst Noordwijkerhoutse en nu Noordwijkse politiek, heeft Bas een plek gevonden in het bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland en is zelfs loco-dijkgraaf. Hij gaf zijn raadszetel in de Noordwijkse politiek er voor op.

Stijgers

Naast nieuwkomers zijn er ook de stijgers op de lijst. De Leidse wethouder Ashley North (17) bijvoorbeeld die zich inzet om de auto de binnenstad uit te krijgen. Niet erg geliefd bij ondernemers die vrezen dat hun klanten wegblijven maar wel iemand die doet wat hij zegt. Ook Martijn van Pelt, voorzitter VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland stijgt een plekje van 19 naar 18. Van Pelt had door de coronacrisis geen gemakkelijke start maar inmiddels ligt er een uitvoeringsplan van de regionale strategie bedrijventerreinen. Hij was betrokken bij het Stagepact071 en het Regionaal Manifest over hoe het verder moet in Holland Rijnland. Hij pleit voor regionale samenwerking op allerlei gebieden en bestuurders weten hem te vinden. Zelf is hij niet zo zichtbaar en laat het op de trom slaan meer over aan Nico Tates, de voorman van Ondernemend Leiden. Ook de Noordwijkse wethouder Roberto ter Hark stijgt nu er eindelijk zicht komt op nieuwbouw langs de Noordwijkse kust. Het bouwbedrijf Adriaan van Erk is eigenaar van gronden van de Bever Holding, c.q. vastgoedmagnaat Ronnie van de Putte, en heeft de eerste plannen gepresenteerd. Ook Gerard Mostert stijgt een plekje nu de woningbouw op Valkenhorst in zicht komt. De Katwijkse SGP-wethouder zet zich in voor de Katwijkse huizenzoekers en wil, in navolging van de grote steden, beleggers de pas afsnijden. We zijn benieuwd naar zijn concrete acties. 

Zakkers en afvallers

Niet leuk natuurlijk maar met nieuwkomers en stijgers heb je ook zakkers en afvallers op de lijst. Bastiaan de Roo van PLNT staat lager genoteerd want van hem wordt weinig meer vernomen. Wethouder Yvonne van Delft treft hetzelfde lot. Weliswaar ligt er nu een uitvoeringsplan van de regionale strategie bedrijventerreinen en is ze actief bij Economie071, bij veel ondernemers heerst toch het gevoel dat ze niet op kan tegen collega-wethouder Fleur Spijker. Meta Knol zien we helemaal niet terug. Ze ging weg bij Museum De Lakenhal om Leiden European City of Science vorm te geven. Alleen hebben we daar nog niets van gezien. Carel Stolker, de oud-rector magnificus van de Universiteit Leiden, is met emeritaat. Gerda van den Berg van woningbouwvereniging De Sleutels en voorvechter voor de sociale woningbouw op het Doelencomplex, is met pensioen. Wethouder Paul Dirkse is ook van de lijst want hij gaat stoppen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Weliswaar vindt hij zelf dat het besturen hem goed afgaat en inderdaad, de bouw van de ijshal en zwembad is nu echt begonnen. Maar echt vlot ging het allemaal niet en ook in Roomburg liep niet alles op rolletjes. Esther Peters van Space Campus Noordwijk is geschrapt want ook daar is weinig vooruitgang zichtbaar. Rik Kamps van de 3 Oktober Vereeniging en Willem Heemskerk van het Bloemencorso Bollenstreek en voorzitter Bedrijfsleven Duin- en Bollenstreek moesten wijken, net zoals gedeputeerde Floor Vermeulen. De laatste is burgemeester in Wageningen geworden.

ONDERNEMERS

1 (5) Diek Parlevliet, Parlevliet & Van der Plas, Katwijk.

2 (1) Bart van Zijll Langhout, Hoofd Janssen Campus, Leiden.

3 (15) Bram Mol en Charles de Boer, Hotels van Oranje, Noordwijk.

4 (17) Sijmen de Vries, voorzitter raad van bestuur en managementteam Pharming Leiden

5 (2) Yvonne van der Hulst, Van der Hulst Bouwbedrijf bv, Lisse.

6 (10) Harry de Bruin, Theaterhangaar, Katwijk.

7 (3) Cor Heemskerk, Heemskerk Fresh & Easy, Rijnsburg.

8 (8) Menno Smitsloo, Smitsloo Groep, Oegstgeest.

9 (-) Hugo de Koning, Young Capital, Alphen aan den Rijn. 

10 (6) Stephan en Marianne Stokkermans, Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk. 

11 (7) Frans Schohaus, directeur Van der Valk Hotel Leiden.

12 (6) Franco Ongaro, Estec, Noordwijk.

13 (-) Michel Kappen, Scotch Whisky Int. Sassenheim.

14 (21) Ali Niknam, Bunq en TransIP, Leiden.

15 (11) Machiel van der Schoot, SERA Software, Alphen aan den Rijn

16 (-) Bob Meijer en Johan Klerks, Brasserie Groep, Leiden.

17 (24) Dennis van der Werff, Van der Werff Infra, Alphen aan de Rijn

18 (-) Singha Witteman, Rebel Horeca Groep, Leiden.

19 (-) Barry Verdel,  Verdel ICT & Media, Roelofarensveen.

20 (-) Wouter Bruins, In Ovo, Leiden.

21 (-) Wim van der Plas, Floral Trade Groep, Rijnsburg.

22 (-) Jasper Neuteboom, Inventeers, Leiden

23 (20) Monique en Jack Veldman, Archeon, Alphen a/d Rijn.

24 (-) Britta en Diederik van Egmond, Van Egmond Architecten, Noordwijk. 

25 (-) Thalita van der Valk, Palace Hotel Noordwijk.

BESTUURDERS

1 (6) Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center, Leiden.

2 (4) Sjaak de Gouw, GGD Hollands Midden, Leiden.

3 (1) Henri Lenferink, burgemeester Leiden.

4 (2) Jaap van Dissel, directeur RIVM en hoogleraar LUMC, Oegstgeest.

5 (3) Douwe Biesma, bestuursvoorzitter LUMC, Leiden.

6 (5) Jaap Smit, commissaris van de koning Zuid-Holland.

7 (-) Diederik Samsom, kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans, Leiden.

8 (8) Liesbeth Spies, burgemeester Alphen aan den Rijn. 

9 (-) Hester Bijl en Annetje Ottow, Universiteit Leiden. 

10 (10) Martijn Bulthuis, directeur Leiden & Partners, Leiden.

11 (- ) Rogier van der Sande, Dijkgraaf Hoogheemraadschap van Rijnland, Leiden 

12 (-) Jan Anthonie Bruijn, voorzitter Eerste Kamer, Wassenaar.

13 (13) Amito Haarhuis, Museum Boerhaave Leiden.

14 (14) Ida Haisma, Bio Science Park Leiden.

15 (15) Onno Zwart, directeur Greenport Ontwikkelingsmaatschappij Bollenstreek. 

16 (-) Fleur Spijker, wethouder Leiden.

17 (22) Ashley North, wethouder Leiden.

18 (19) Martijn van Pelt, Voorzitter VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland, Leiden. 

19 (25) Roberto ter Hark, wethouder Noordwijk.

20 (21) Gerard Mostert, wethouder Katwijk.

21 (17) Yvonne van Delft, wethouder Leiden.

22 (18) Bastiaan de Roo, directeur PLNT (Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap), Leiden.

23 (-) Irene Pronk, directeur Leidse Stadspodia, Leiden.

24 (-) Tanja Elsgeest, directeur Lakenhal, Leiden.

25 (-) Bas Knapp, hoogheemraad Rijnland, Noordwijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.