Effect ICT Solutions bestaat 30 jaar

In september was het dertig jaar geleden dat Henk Nachtegaal startte met een eigen ICT-onderneming, eerst onder de naam My Way Systems dat in 2003 werd omgedoopt in Effect ICT Solutions. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen drie decennia? Een interview.

Hoe is het begonnen? 

“Toen ik begon werd er nog gewerkt met het tekstverwerkingsprogramma WordPerfect. Als je dat product kende, wist je alles bij wijze van spreken. Later kwamen hier de boekhoudprogramma’s Exact en Grote Beer bij en telebankiersystemen. Onder andere accountants en banken schakelden ons in om deze programma’s te installeren en aan elkaar te koppelen bij bedrijven. We organiseerden in die tijd seminars waar honderden mensen op afkwamen. Zo kwamen wij aan nieuwe klanten. De meeste automatiseringsbedrijven waren in die tijd van negen tot vijf open, maar dat was lastig bij storingen. Ik ben sinds de start in 1991 altijd bereikbaar.”  

En hoe ging het verder?

“Rond 2000 begon het slechter te gaan met de dot.com-economie. Vlak daarvoor was ik samengegaan met een zakenpartner die zich plotseling terugtrok. Mede hierdoor gingen van de vier bedrijven die ik had, er een aantal failliet. Mijnvertrouwen in mensen werd daardoor beschadigd en ik ging door een diep dal. Maar ik heb mezelf opgericht en geleerd dat ik scherper moet toezien op de totale bedrijfsvoering. Ik ben in 2001 doorgegaan als zelfstandig consultant, maar mede op verzoek van klanten die mij trouw waren gebleven, heb ik in 2003 mijn oorspronkelijke bedrijf voortgezet onder een nieuwe naam: Effect ICT Solutions.” 

“Zo begon in 2003 een nieuwe journey, met een nieuw businessmodel gebaseerd op goede service tegen een vaste prijs. Hierdoor weten ondernemers precies waar ze financieel gezien aan toe zijn. Dat was redelijk revolutionair. Daarna kwamen er weer nieuwe klanten. Hieruit is de huidige dienst Total Care voortgekomen: de levering van producten en diensten in abonnementsvorm en daarnaast projecten. In eerste instantie werkte ik met een flexibele schil van freelancers. Maar dat was te kwetsbaar, zowel voor mezelf als voor klanten. Daarom ben ik op zoek gegaan naar vaste medewerkers.” 

“In 2008 ben ik verhuisd naar de Losplaatsweg in Noordwijk-Binnen. We hebben nu twaalf mensen in vaste dienst en we groeien door. Ons klantenbestand varieert van een lokale studio tot een internationaal opererend bedrijf met 500 werkplekken. Een van de technische hoogstandjes is zorgen dat honderden architecten altijd en overal veilig op afstand kunnen werken.”

Tot slot: hoe ziet je bedrijf er over vijf jaar uit?

“De toekomst is moeilijk te voorspellen. Die is afhankelijk van de wereld om je heen en de vraag hoe flexibel je bent. Als je twee jaar geleden had gezegd dat niemand zijn huis meer uit zou mogen, had niemand je geloofd. Door corona hebben we op IT-gebied een enorme sprong voorwaarts gemaakt met onder andere massaal thuiswerken. Wat je nu ziet, is dat klanten altijd en overal veilig willen werken. Met die digitale transformatie helpen we hun. Mijn belangrijkste doel is om klanten volledig te ondersteunen op automatiseringsgebied: ‘Eén aanspreekpunt voor al uw ICT’. Mijn team bestaat uit ervaren professionals waarin ik investeer in kwaliteit, vakkennis en trainingen van zowel hard als soft skills, zoals klantgerichtheid en communicatie.”

Effect ICT Solutions
Losplaatsweg 24-26
2201 CV Noordwijk
T 071 711 46 41
E [email protected]
I www.effect-ict.nl

Geef een reactie