Energierijk wonen van start in Hooghkamer Voorhout

In de nieuwe wijk Hooghkamer Voorhout maken EF-Concepts, Mercedes-Benz en Van der Hulst Bouwbedrijf energierijk wonen mogelijk. Woensdag 17 november jl. gaven Carla Breuer, burgemeester van Teylingen en Joep Rats, directeur Beleid & Vereniging van Bouwend Nederland, het startsein met de onthulling van de batterij-gedreven snellader, ook wel de zogeheten buurtbatterij. De woningen wekken op jaarbasis meer energie op dan ze verbruiken. De batterij in de wijk slaat de opgewekte zonnestroom op en geeft het af aan de elektrische deelauto’s. Hiermee spelen de organisaties in op de energietransitie en veranderende mobiliteitsbehoeften. Een primeur voor Nederland!

Onthulling buurtbatterij-snellader met Yvonne van der Hulst (links op foto) en burgemeester Carla Breuer (rechts op foto)

Met het doorknippen van het lint en de lovende woorden over het concept lanceerden de burgemeester Carla Breuer en Joep Rats energierijk wonen in Hooghkamer Voorhout. Via een videoboodschap bracht ook Constantijn van Oranje zijn felicitaties over: ‘Dit is de toekomst voor het decentraal opwekken en beschikbaar stellen van energie op een manier dat onze energie infrastructuur dit aan kan.’ Adriaan Harthoorn, directeur van EF-Concepts vertelt: ‘Dit is een basis voor de energietransitie en die is nodig. De fluctuatie in vraag en beschikbaarheid van natuurlijke energiebronnen als zon en wind zorgen voor pieken en dalen op het energienetwerk. En dat energienetwerk moet juist in balans zijn om goed te kunnen functioneren.’

In Hooghkamer in Voorhout gebeurt precies dit. Van der Hulst Bouwbedrijf uit Lisse heeft hier 17 duurzame Plus-op-de-Meter woningen gerealiseerd. De daken zijn voorzien van veel zonnepanelen, wat maakt dat ze over het jaar gezien méér zonnestroom opwekken dan ze gebruiken. De woningen zijn onderling verbonden in een smart grid en kunnen door een slim energiemanagementsysteem van EF-Concepts energie uitwisselen. Het surplus aan opgewekte zonnestroom leveren de woningen aan de batterij-gedreven snellader. Deze doet dienst als buffer en opslag en geeft de opgeslagen energie af aan de twee elektrische deelauto’s van Mercedes-Benz. De EQA deelauto’s staan op een centrale plek in de wijk en hebben met de buurtbatterij dus ook hun eigen snellaadstation.

Maarten van den Oetelaar, Manager Online-2-Offline Operations Benelux van Mercedes-Benz Nederland, over het nieuwbouwproject: ‘Dit innovatieve concept sluit naadloos aan bij onze visie op intelligente en duurzame mobiliteit. Met deze samenwerking speelt Mercedes-Benz in op de noodzakelijke energietransitie. Als het gaat om CO2-neutraliteit, kijken we niet alleen naar onze producten, maar naar de hele waardeketen – dus ook de gebruiksfase. Het is niet altijd duidelijk waar de energie voor het laden van EV’s vandaan komt. Vandaar dat al onze EQ-modellen standaard worden voorzien van 200.000 kilometer groen laden.
Hierbij kunnen we verzekeren dat een gelijke hoeveelheid van de benodigde energie lokaal op duurzame wijze wordt opgewekt en wordt toegevoegd aan het netwerk. Dit project biedt ons de kans op kleine schaal nog een stap verder te gaan: we laden de auto’s direct met duurzaam opgewekte energie op het moment dat het (meer dan) voldoende beschikbaar is. Dat is het ultieme doel.’ Landelijk inzetbaar voor iedere nieuwbouwwijk

De energiemanagementsoftware van EF-Concepts stuurt de energiestromen in de wijk en zorgt hiermee voor balans in het netwerk. Energiemanagementsoftware die adviseert en kijkt wanneer energie beschikbaar, goedkoop en duur is. En bepaalt wanneer energie geparkeerd wordt in de buurtbatterij, in de twee elektrische deelauto’s van Mercedes-Benz, de woningen zelf wordt ingebracht, of wordt verkocht aan de markt.

‘Dit concept is te kopiëren voor iedere nieuwbouwwijk in Nederland’, aldus Yvonne van der Hulst, directeur Van der Hulst Bouwbedrijf. ‘Een nieuwbouwwijk die on hold staat door problemen op het net? Zet er batterij-gedreven snelladers neer in combinatie met de slimme energiemanagementsoftware van EF-Concepts en je hebt een oplossing voor het netprobleem. De kracht van een slimme wijk als deze is dat het bufferen van zonne-energie helpt om piekbelasting in het elektriciteitsnet af te vlakken. Dit is uniek en een primeur voor Nederland. Met dit concept hebben we het antwoord op de energie- en mobiliteitstransitie. Hoe gaaf is dat!’

Van der Hulst bouwbedrijf
Akervoorderlaan 6, Lisse
T 0252 210 031
E [email protected]
I www.vanderhulstbouwbedrijf.nl


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.