Werkgeluk

Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de werknemers liever meer werkgeluk heeft dan een hoger salaris. Dat is mooi om te weten als werkgever, toch? De vraag is: hoe kan ik invloed hebben op werkgeluk.

Werkgeluk kent vijf essentiële onderdelen:

  • Betekenisvol werk
  • Ondersteunend management
  • Een prettige werkomgeving
  • De kans om te groeien
  • Vertrouwen in leiderschap

Onlangs stelden wij onze medewerkers de vraag: vind je dat je betekenisvol werk verricht? Daar werd volmondig Ja! op geantwoord. Er kwamen mooie voorbeelden: ondersteuning van bedrijven bij de aanvraag én vaststelling van NOW en TVL, gesprekken met ondernemers waarbij je op basis van prognoses inzicht kunt geven bij belangrijke investeringen (waardoor mensen weer rustig kunnen slapen) en ons werk voor stichtingen die actief zijn op het gebied van maatschappelijke ondersteuning. Wat mij betreft gaat het hierbij niet alleen over degene die een handtekening zet onder een verklaring, maar óók over de mensen die daarbij op welke manier dan ook ondersteunen. Dat is niet alleen de assistent-accountant, het is ook degene die een steentje bijdraagt door anderen te faciliteren. Degene die zorgt voor de koffie en degene die zorgt voor een prettige werkomgeving (van schoonmaker tot planten-watergever). 

Dat laatste wordt nog wel eens vergeten. Onlangs woonde ik een lezing bij van Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Hij heeft een eigen schoonmaakbedrijf en vertelde dat zijn werk pas gezien wordt als het niet goed gedaan is. Dat is jammer. Door een compliment uit te spreken aan de achter-de-schermen-werkers laat je zien aandacht te hebben voor wat de ander doet. Want wat je aandacht geeft groeit. Laat je je waardering blijken voor wat anderen doen? Dan krijg je dat ook terug. In inzet, waardering en respect. Daarmee tik je wat mij betreft meerdere facetten van werkgeluk aan: ondersteunend management door oog te hebben voor de ander en een prettige werkomgeving (door gezien te worden). 

Wie geef jij vandaag een compliment en zo wat extra werkgeluk?

Peter de Boer
Accountant, Partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.