Versluis over duurzaamheid in mkb

Verlagen van de CO2-uitstoot: elke ondernemer houdt zich hiermee bezig, zeker nu vanaf 1 januari 2023 elk bedrijf met een kantoorpand groter dan 100 m2, minstens energielabel C moet hebben. Naar schatting voldoet de helft van alle bedrijven hier nog niet aan. Een interview met bouwadviesbedrijf Versluis in Sassenheim over verduurzamen van bedrijfspanden.

Voldoen aan energielabel C betekent dat een kantoorgebouw maximaal 225 kilowattuur per vierkante meter per jaar aan energie mag verbruiken. Is dat na 1 januari 2023 niet het geval, dan mag het pand niet meer als kantoor worden gebruikt. 

“Het probleem is dat veel ondernemers helemaal geen inzicht hebben in hun verbruik en het energielabel dat ze hebben”, vertelt Sandra Heuer, adviseur duurzame oplossingen bij Versluis. “Doe dus eerst een energielabelcheck, en schrik niet als jouw kantoor energielabel G scoort. Soms kun je zonder al te grote ingrepen de sprong maken naar energielabel C. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonne-panelen, betere isolatie of het installeren van regeltechniek in combinatie met led-verlichting die automatisch dempt zodra er meer zonlicht naar binnen valt.”  

Terugverdienen

De nieuwe wetgeving is niet de enige reden waarom investeren in duurzaamheid nodig is. Sandra Heuer: “Een goed energielabel is een visitekaartje voor je onderneming. Daarnaast verdienen de investeringen zichzelf vaak binnen afzienbare tijd (binnen vijf jaar) terug.” 

Sinds 1 oktober kunnen mkb-ondernemers subsidie krijgen voor het laten opstellen van een adviesrapport door een adviseur en voor ondersteuning bij de uitvoering door een adviseur. Versluis kan helpen met de subsidieaanvraag, het adviesrapport en de financiering, en ondernemers ondersteunen bij de daadwerkelijke verduurzaming. 

Compensatie CO2-uitstoot

“Een rapport bevat meestal aanbevelingen voor het duurzamer maken van je pand, maar er zijn veel meer mogelijkheden om duurzaam te opereren”, voegt algemeen directeur Albert Versluis toe. “Een voorbeeld: niet altijd is verduurzaming van je pand direct mogelijk en je kunt ook niet alles tegelijk doen. Dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld je wagenpark binnen vier jaar te vervangen door elektrische auto’s, of om certificaten te kopen waarmee je je CO2-uitstoot afkoopt. Een keer extra op de fiets is natuurlijk ook goed voor het milieu en voor jezelf. Verduurzaming is iets waar je naartoe groeit en dat je geleidelijk moet doen als onderdeel van een groter plan. Niet iedereen is even ver, afhankelijk van onder andere de bedrijfsprocessen en de hoeveelheid warmte die hiermee gepaard gaat. Bij elk bedrijf is het anders en dus moet je maatwerk leveren om de bedrijven op gang te helpen.” 

Echte gesprekspartner

“Zelf doen we het ook geleidelijk”, legt Sandra Heuer uit. “Omdat we in een huurpand zitten, kunnen we niet zelf zonnepanelen op het dak leggen, dus kiezen we voor elektrische auto’s, in afwachting van het moment dat we wel zelf stroom kunnen opwekken. Practice what you preach, zeggen we. Zo laten we zien aan onze opdrachtgevers dat we er zelf ook op deze manier mee bezig zijn, en dat we herkennen waar zij tegenaan lopen. Daarmee ben je een echte gesprekspartner voor je opdrachtgever.” 

Profiel Versluis

Bouwadviesbureau Versluis heeft zich sinds de oprichting in 2002 gespecialiseerd in het begeleiden van bedrijven en organisaties die een nieuw pand willen laten bouwen of die onderhouds- en renovatiewerkzaamheden overwegen. Ook advies over de financiering hiervan en de coördinatie van de werkzaamheden zijn onderdeel van de dienstverlening van Versluis.

Klanten van Versluis zijn onder andere onderwijsinstellingen, woning-bouwcorporaties, verenigingen van eigenaren en bedrijven in het mkb. Ook het begeleiden van individuele bewoners bij grootschalige renovatie- en duurzaamheidsprojecten is een specialiteit van het Sassenheimse bedrijf, dat ruim dertig medewerkers telt. Mensgerichtheid, slimheid, ambitie en plezier zijn de elementen waarmee Versluis zich onderscheidt.

Versluis
Wattstraat 16
2171 TR Sassenheim
T 0252 34 36 40
E [email protected]
I www.versluisgroep.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.