Subsidie van €4,8 miljoen voor innovatieve starters in Zuid-Holland

Er komt €4,8 miljoen beschikbaar voor Zuid-Hollandse innovatieve startende ondernemers om hun innovatie te testen en vervolgstappen te zetten met hun bedrijf. Gedeputeerde Meindert Stolk (Economie en Innovatie) reikte de eerste €350.000 uit aan het Delftse Valley Optics. Zij brengen hiermee hun software voor optische systemen, onder meer gebruikt in de ruimtevaartsector, een stap verder naar de markt.

Deze zogeheten VroegeFaseFinanciering – in de vorm van een lening – kwam voorheen beschikbaar via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De regeling is bedoeld voor bedrijven die hun innovatieve, vaak technische oplossingen willen testen om zo de werking te kunnen bewijzen. Dat is nodig om andere investeerders of potentiële klanten te vinden en volgende stappen te zetten in de ontwikkeling van een product. Vanaf dit jaar zal het Zuid-Hollandse fonds UNIIQ de regeling uitvoeren voor onze provincie; dichtbij de bedrijven en dus gemakkelijker bereikbaar en met kennis van andere regelingen en activiteiten in de regio. De provincie Zuid-Holland draagt €2 miljoen bij aan het fonds. Andere investeerders zijn gemeente Den Haag en het ministerie van EZK. Ondernemers kunnen maximaal €350.000 aanvragen.

Maatschappelijke uitdagingen

Gedeputeerde Meindert Stolk reikte de eerste €350.000 uit aan Valley Optics uit Delft. Dit bedrijf ontwikkelt software voor de productie van optische systemen, deze worden bijvoorbeeld gebruikt in de ruimtevaart. Op hun innovatieve platform kunnen alle betrokkenen hierbij gemakkelijk en overzichtelijk samenwerken. Daardoor kan bijvoorbeeld een satelliet zo effectief, klein, licht en goedkoop mogelijk ontworpen worden. Met het geld kunnen ze de werking van dit platform testen.

Stolk: “Innovatie is van belang voor de grote vraagstukken waarvoor we staan: circulair, digitalisering en duurzaamheid. Maar innoveren betekent ook risico nemen, logisch dat niet alle financiers dan durven bij te dragen. Daarom is dit fonds de uitkomst voor innovatieve starters. Als overheid stellen we hen zo in staat om hun innovatieve idee verder te ontwikkelen. Zo helpen we hen verder, met het vooruitzicht dat dit nieuwe oplossingen oplevert waar de hele maatschappij wat aan heeft.”

Over UNIIQ

UNIIQ is in 2016 opgericht door de universiteiten in de provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland. Hans Dreijkluft, fondsmanager van UNIIQ: “Als Fondsmanager werk ik graag met gedreven ondernemers. Ondersteunen bij het opbouwen van een nieuw bedrijf is misschien wel het mooiste dat er is. We zijn ontzettend dankbaar dat we deze regeling als UNIIQ mogen uitvoeren. Door deze fondsuitbreiding kunnen we in Zuid-Holland nog meer ondernemers helpen dan voorheen.” De afgelopen jaren heeft UNIIQ in bijna 50 bedrijven geïnvesteerd. Het doel is steeds om een markt te creëren voor de technologie van deze bedrijven. Het fonds heeft al ruim €100 miljoen aan vervolgfinanciering gerealiseerd voor bedrijven.

Bron:
Provincie Zuid-Holland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.