Europees netwerk bezoekt Zuid-Hollandse innovatieve land- en tuinbouwsector

Meer dan 60 partners van NEFERTITI, een Europees netwerk voor land- en tuinbouw, zijn van 5 tot en met 7 april afgereisd naar Zuid-Holland. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Europese samenwerkingsverband hebben de partners kennisgemaakt met de manier waarop we in onze regio de land- en tuinbouw innoveren.

Excursies, kennis delen en samenwerken

Via 3 excursies zetten Zuid-Hollandse ondernemers en overheden land- en tuinbouw op de kaart en deelden we kennis over de manier waarop we hier zijn georganiseerd. Zo stond er een excursie op het programma naar het World Horti Center en Maarel Orchids in het glastuinbouwcluster Greenport West-Holland. Een andere excursie ging naar een biologisch akkerbouwbedrijf BI-JOVIRA  in Ooltgensplaat, waar wordt gewerkt aan innovatieve strokenteelt. De derde excursie ging naar veehouderij De Vries in Stolwijk. Op de boerderij op natte veengrond worden 130 koeien gehouden, waarbij mineralenbeheer en integratie van de natuur een belangrijke uitdaging is.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst hebben de partners ook de behaalde resultaten van de diverse werkgroepen met elkaar besproken, de toekomstige agenda opgesteld en kennis gedeeld. En ze zijn in gesprek gegaan over het duurzaam blijven inzetten van het NEFERTITI netwerk binnen Europa en het blijven organiseren van een gezamenlijke lobby richting de Europese Commissie. Dit is belangrijk dat kansen, mogelijkheden en problemen regio’s en landsgrenzen overstijgen. Door gezamenlijk op te trekken rondom onderwerpen als circulaire economie, watermanagement, biodiversiteit, technologische ontwikkelingen en beperking van gewasbeschermingsmiddelen komen we gezamenlijk tot een sterker en breder gedragen verhaal voor de Europese Commissie.

Nederlandse manier van samenwerken op de kaart gezet

Het netwerk NEFERTITI is gericht op het delen van kennis en inzet van demonstratieplekken. Binnen het netwerk coördineert de provincie het werkpakket ‘politieke dialoog en duurzaamheid van het netwerk’. In het kader daarvan hebben we begin 2022 een onderzoek opgeleverd waarin naar voren komt hoe door 20 EU-landen én NEFERTITI-partners de land- en tuinbouw worden bestuurd. Dat onderzoek gaat ook in op de visie van deze landen op publieke en private demonstratieboerderijen.

Wat opviel uit het onderzoek is dat Nederlandse tuinders, boeren, kennisinstellingen en overheden samenwerken op een gezamenlijke locatie, zoals een campus of fieldlab. In andere landen werken de boeren en tuinders vaak alleen op hun eigen terrein met anderen samen. De Europese Commissie is hierin geïnteresseerd en heeft gevraagd om voor alle landen uit te zoeken of zij daar ook werken of willen gaan werken met campussen en fieldlabs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *