Avifauna in Alphen aan den Rijn breidt uit met Zuid-Amerikaans leefgebied

In Avifauna wordt hard gewerkt om een gloednieuw gebied klaar te maken voor het verblijf van bijzondere dieren. Achter het Nuboso apeneiland, midden in het voor iedere Alphenaar bekende vogelpark, komt een Argentijns Cerrado. Voordat de zomervakantie begint moet dit nieuwe gebied klaar zijn.

Een Argentijnse Cerrado is een woest en ruig Zuid-Amerikaans gebied en wordt ook wel pampa of vlakte genoemd. Al is de Cerrado in Vogelpark Avifauna allesbehalve vlak. Het gebied was voorheen namelijk de Uilenberg, wat al een verhoogd gebied was. Voorheen stonden daar oude volières, maar al een hele tijd waren daar geen uilen meer. Daarom besloot Avifauna dit gebied te gaan vernieuwen.

Vogels gecombineerd met zoogdieren

Omdat het Nuboso eiland al een Zuid-Amerikaans gebied is en Avifauna op zoek was naar een nieuw leefgebied voor de Darwin nandoe’s, was de keuze om het Zuid-Amerikaans gebied door te trekken snel gemaakt. De Darwin Nandoe is een middelgrote loopvogel die niet kan vliegen. Deze diersoort leeft in de natuur samen met onder ander de vicuña’s en mara’s. Vicuña’s zijn sierlijke dieren en de kleinste van alle kameelachtigen. De grote mara, ook wel Pampahaas genoemd, is een cavia-achtig knaagdier en het snelste knaagdier ter wereld.

Avifauna is al heel lang veel meer dan alleen een vogelpark. “Vogels leven in de natuur ook niet alleen met vogels. We hebben ingezet op de combinatie. Dat begon met de halfapen en later volgde de dwergapen op het Nuboso eiland, en de rode panda’s samen met de kraanvogels. Die combinatie maakt het hartstikke leuk”, vertelt Pamela Stolze, woordvoerder van Avifauna. In de Argentijnse Cerrado van Avifauna zullen dieren dus ook hun leefgebied delen.

Een combinatie van verschillende dieren dus. “Het wordt weer een ongelooflijk bijzonder gebied. Er worden allerlei vogels gecombineerd met zoogdieren, wat het tot een bijzonder stukje Zuid-Amerikaanse vlakte maakt.” Maar dat is nog niet alles. “Er komt een heel spectaculaire diersoort, namelijk reuzemiereneters.” De Darwin nandoe is al aanwezig, maar de andere dieren die op dit stukje Avifauna zullen gaan wonen komen naar het park via uitwisselingsprogramma’s die Avifauna heeft met andere dierentuinen.

Zoo designer

Over hoe de Cerrado eruit komt te zien is goed nagedacht door een professionele zoo designer. “Over alles wordt nagedacht. Van vragen als ‘is het goed voor de dieren’ tot aan ‘wat is het beste zicht voor de bezoeker’. Het is veel werk, maar het resultaat is prachtig. Het is een heel bijzondere vernieuwing.”

Door de hoogteverschillen die al in het gebied zijn waren er veel mogelijkheden. Uiteindelijk is ervoor gekozen om een lange vlonder door het gebied neer te liggen waarover je als bezoeker zijnde zo het gebied in kunt wandelen. En er zijn straks twee watervallen. Stolze legt enthousiast uit: “Omdat je met hoogte kunt werken kan het water tussen de rotsen door langs de vlonder waar je op kunt lopen.” En die rotsen die zijn niet zomaar even neergelegd. “De zoo designer heeft, met de dieren in gedachte, precies nagedacht over wat de beste plek is voor elke steen.”

Voor de zomervakantie open

Er wordt nog steeds hard gewerkt aan dit nieuwe gebied, maar Avifauna hoopt dat het gebied nog vóór de zomervakantie open kan voor bezoekers. “Het is echt wel spectaculair. We kunnen eigenlijk niet wachten. Het is heel gaaf dat we op deze manier themagebieden kunnen maken, zodat het voor bezoekers ook even helemaal voelt alsof ze op een Argentijnse vlakte/pampa/cerrado zijn. Dat gevoel willen we op onze bezoekers overbrengen. En als ik de ontwikkelingen zo zie gaat dat helemaal goedkomen!”

Bron: Avifauna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *