Verdel ICT & Media bouwt Tech Campus De School in voormalig Bonaventuracollege, Roelofarendsveen

Barry Verdel is al tweeëntwintig jaar bezig om in Roelofarendsveen een sterke community te bouwen die lokale en regionale bedrijven ondersteunt met slimme ICT & media. Die community bestaat nu vooral uit de medewerkers en de klanten van zijn bedrijf. Maar op 1 januari 2023 opent hij Tech Campus De School en wordt de community in één klap een hotspot van kenniswerkers in de regio. ‘Wij faciliteren innovatie, kennisontwikkeling en kennisdelen van verscheiden bedrijven en hun netwerk onder één dak. En wij stellen alle faciliteiten ook nog beschikbaar aan maatschappelijke doelen.’

‘Tech Campus De School wordt straks gebruikt door drie bedrijven, de openbare bibliotheek, een verhuurder van flexwerkplekken en de bewoners van 27 appartementen. De toneelzaal is voor iedereen beschikbaar en in het Makerlab kun je werk komen maken van je hobby. Wij gaan de voormalige school een centrale rol geven in de gemeenschap. Zo kan ik iets terugdoen voor de plaats en de regio van de klanten die ons bedrijf groot hebben gemaakt.’

Bouwen om te kunnen blijven groeien

Het (ver)bouwproject van Tech Campus De School komt helemaal uit de koker van Verdel, die – eerlijk gezegd – al een tijdje op zoek was naar nieuwe huisvesting voor zijn groeiende bedrijf. ‘Ons team bestaat inmiddels uit bijna 60 mensen. Op het Veenderveld zijn wij verdeeld over twee locaties en hoewel de teamgeest groot is, is dat geen ideale situatie. Sinds 2017 zoeken wij een plek waar wij met zijn allen kunnen samenwerken.’ Voor die nieuwe huisvesting hadden ze ook wensen over de inrichting: ‘Geen traditioneel kantoor, niet één grote kantoor- tuin, maar verschillende inspirerende ruimtes voor stil werk, teamwerk, overleg, presentaties en ontspanning. Dan zoek je dus veel vierkante meters, terwijl nieuwbouw hier in de gemeente niet mogelijk is.’

Twee jaar geleden kreeg Verdel de tip dat het Bonaventuracollege leeg zou komen. ‘Dat hebben wij met beide handen aangegrepen: de school is groot genoeg om al onze eigen wensen in mogelijk te maken. Er is bovendien voldoende ruimte voor onze extra wens om er met partners een bijzonder invulling aan te geven. Onder de naam Tech Campus De School gaan wij samen werken aan onze groei.’

Bouwen voor de toekomst – technisch en sociaal

‘Alles dat automatisch kan werken, zal automatisch werken in het gebouw. Alle ruimtes worden uitgerust met goede presentatie- en brainstorm faciliteiten. De installaties van het pand zelf – verlichting, verwarming – en de communicatie netwerken worden het neusje van de zalm.’ Dat past bij de filosofie van maximaal samenwerken. Het past ook bij de vooruitgangsgedachte van de partners om elkaar verder te helpen met automatisering. ‘Om daar nog verder mee te experimenteren en innoveren richten wij zelfs een ‘Makerlab’ in met VR, AR, robots en 3D-printers, waar wijzelf, klanten en belangstellenden terecht kunnen.’

De bouw van 27 appartementen voor sociale jongerenhuisvesting rondt het project af. ‘Wij vinden dat de locatie en de ruimte zich uitstekend lenen voor extra woningen voor deze groep in de gemeente. Die nieuwe bewoners betrekken wij straks ook bij De School: zij kunnen gebruik maken van alle faciliteiten. Hun aanwezigheid zal de community nóg levendiger maken.’

‘Ik geloof dat ondernemers samen succesvoller zijn dan alleen’

Verdel bouwt al twintig jaar aan zijn bedrijf, het team en de bedrijfsvoering van zijn klanten. ‘Ik ben er steeds meer van overtuigd dat ondernemingen niet in hun eentje succesvol kunnen zijn. Als je er goed over nadenkt dan zie je dat ondernemers, klanten, leveranciers en hun omgeving één groot netwerk vormen.’ Als ICT-en mediaondernemer is hij zich extra bewust van dat netwerk. ‘Wij automatiseren al die onderlinge verbanden en zorgen dat processen op rolletjes blijven lopen. Dat doen wij lang niet meer op afstand van de klant, maar zeker ook in innige samenwerking met (teams van) de klant. Tech Campus De School biedt ruimte voor dat soort teamwerk.’

Tech Campus De School is ook een samenwerkingsverband. ‘Wij hebben dit project opgepakt met een aantal partners uit de buurt, met ieder hun eigen inbreng. Zij hebben van het begin af aan met ons meegedacht.’ CoolProfs, collega IT-ers, neemt een serie klaslokalen in gebruik, voor eigen kantoorruimte en om er samen met klanten aan projecten te werken of hen trainingen te geven. BITS workspace verhuurt flexwerkplekken in de grote kantoortuin op de begane grond van de school. FlowerWatch, adviseurs in de sierteelt, zal gebruik maken van alle faciliteiten om bijvoorbeeld hybride (online en offline) trainingen of webinars te organiseren. ‘Samen creëren wij een smeltkroes waar initiatieven samenkomen en je goede contacten kunt opdoen.’

Nablijven was nog nooit zo leuk

‘Wij gaan een actieve rol spelen bij onderlinge ontmoetingen!’ Verdel neemt de maatschappelijke functie en het onderlinge contact serieus. ‘Onderdeel van het project is dat wij straks een gastvrouw in de school hebben rondlopen. Die zal voor alle gasten – spontane binnenlopers, klanten van de bedrijven en gebruikers van de openbare ruimtes – het eerste aanspreekpunt worden.’ De gastvrouw wijst de weg en beantwoordt vragen. Bovendien organiseert zij de wekelijkse vrijdagmiddagborrel die voor iedere aanwezige toegankelijk is. ‘Zo wordt de sfeer in het pand ook na kantoortijd plezieriger, bijvoorbeeld voor een trainingsprogramma voor de jeugd of om in het Makerlab te blijven experimenteren. En samen borrelen, koffiedrinken en lunchen is ook een belangrijke basis voor de ontmoetingen.’ Dat allemaal onder het motto ‘nablijven was nog nooit zo leuk’.

Verdel ICT & Media blijft zelfstandig

‘In de afgelopen jaren is een flink aantal regionale ICT dienstverleners opgegaan in een groter geheel. Dat gaan wij niet doen.’ Ook Barry Verdel werd – en wordt nog steeds – benaderd. ‘ Ik snap het verdienmodel: gooi ze bij elkaar, snijdt alle dubbele functies eruit en verkoop het geheel later weer verder. Maar waar blijft dan de klant? Daar geloof ik dus niet in.’ Barry herhaalt nog eens: ‘Wij zijn succesvol, omdat wij onze klanten succesvol maken, niet omdat wij geld aan ze verdienen. Dat betekent ook dat je altijd voor ze klaar staat, dat je met ze meeleeft en dat je ze zelfs een andere dienstverlener aanraadt voor dingen die je niet zelf kunt. Zo vorm je samen een evenwichtig netwerk waarin je elkaar overeind houdt. In het belang van onze klanten blijven wij zelfstandig.’ Die zelfstandigheid is ook in het belang van de medewerkers. ‘Onze ‘Verdellers’ werken intensief samen met opdrachtgevers en weten zich door hen gewaardeerd. Die waardering en die nieuwe manier van samenwerken krijgt vorm in Tech Campus De School.’

Lokale bouwer Van der Geest bouwt maximaal duurzaam

Ook voor de bouwwerkzaamheden zelf schakelde Verdel plaatselijke partners in. ‘Voor ons project volkomen logisch om met bekenden in zee te gaan. Daarom vroegen wij VRP architecten uit Roelofarendsveen erbij voor het ontwerp en Bouwbedrijf Van der Geest uit Oud Ade voor de bouw. De uitwerking van onze ideeën hebben wij echt met zijn allen gedaan.’Bob Brugman van Van der Geest beaamt: ‘Verdel heeft ons er vanaf dag twee bij betrokken. Dat maakt het project voor ons ook echt speciaal: in een hecht bouwteam maximaal samenwerken voor de        beste oplossingen. En wij hebben ook weer lokale onderaannemers erbij gehaald.’‘Wij hebben het hele pand gestript. Daar was in de loop der jaren toch erg veel aan ver- en bijgebouwd, dus daar kwam van alles tevoorschijn. Wij pakken vloeren, muren en plafonds helemaal aan en vernieuwen ook alle installaties.’ Van der Geest heeft toch zoveel mogelijk materialen hergebruikt. ‘Losse materialen als  armaturen en een vrijwel nieuwe ventilatie-installatie bijvoorbeeld. Slim hergebruik hoort tegenwoordig gewoon bij verbouwingen.’ De duurzame aanpak van de bouw blijft niet beperkt tot circulariteit in materialen: met onder meer 350 zonnepanelen en een sedumdak gaat het pand op voor een BREEAM-certificaat.

Architect ontwerpt flinke transformatie

De voormalige school wordt flink aangepakt. De gymzaal en de bijbehorende laagbouw zijn gesloopt om plaats te maken voor de 27 appartementen en een binnentuin. Verder wordt het hele pand aangepast aan de wensen van deze tijd. Voor de aula komt een hoge glazen pui, waardoor een serreachtige ruimte ontstaat. De lokalen worden kantoorruimtes voor 4 tot 8 werkplekken. Er komt een mediatheek voor flexplekken, een Makerlab, elf thema-tische ruimtes, een hang-out voor ontspanning en tenslotte een grote multifunctionele zaal voor evenementen van de gebruikers én van cultuur en maatschappelijke organisaties uit de gemeente.

Architect Maria Haag van VRP architecten: ‘Wij worden heel erg blij van dit soort projecten!’ Het bureau uit Roelofarendsveen is thuis in projecten in middelgrote gemeenten. ‘Daar liggen veel van dit soort opgaven, waarbij voor een flink pand met een gemeenschapsbelang (of een ‘inbrei’-locatie) iets ontwikkeld moet worden. Bij Tech Campus De School zijn wij er samen goed in geslaagd alle functies van wonen, werken en maatschappelijk gebruik samen te brengen. Zo’n school leent zich daar ook prima voor.’

Verdel ICT & Media
Veenderveld 32 , ROELOFARENDSVEEN
T 071 331 0184 
E [email protected]
I www.verdel.nl 

Techcampus De School
T 0628 422 745 
E [email protected]
I www.deschool.tech

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *