Waterrecreatie populair in Zuid-Holland

Recent maakten NBTC en Waterrecreatie Nederland de resultaten van een nieuw watersportonderzoek bekend. Doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in het aantal Nederlanders dat aan een vorm van watersport doet in eigen land. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van alle Nederlanders in 2021 een vorm van watersport heeft beoefend. Maar ook dat Zuid-Holland de best bezochte provincie is en de meeste watersporters van Nederland heeft.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Mooie cijfers die natuurlijk deels zijn te verklaren omdat wij als provincie de meeste inwoners hebben. Maar we zijn ook een provincie die liefhebbers van waterrecreatie veel te bieden heeft. In totaal heeft Zuid-Holland ruim 1000 kilometer aan vaarverbindingen. Dit biedt een wereld aan recreatiemogelijkheden: van zwemmen tot zeilen, van vissen tot kitesurfen en van duiken tot (sloep)varen.”

Uniek aanbod

Als deltaprovincie bestaat het oppervlak in Zuid-Holland voor ongeveer één zesde uit water: plassen, meren, rivieren, kanalen, vaarten en sloten. Dit biedt een wereld aan recreatiemogelijkheden: van zwemmen tot zeilen, van vissen tot kitesurfen en van duiken tot (sloep)varen. Jeannette Baljeu: “Het onderzoek laat zien dat Zuid-Holland voor alle vormen van waterrecreatie voorziet in een behoefte en dat mensen onze provincie weten te vinden. Je ziet daardoor ook geen activiteiten of sporten met een uitschieter naar boven of naar beneden. Hierin zijn we redelijk uniek ten opzichte van andere provincies.” Zuid-Holland scoort, ten opzichte van andere provincies, het hoogst (qua bezoekersaantallen) op het gebied van roeien en (kite)surfen. Het meest wordt er gesurft aan de Noordzeekust.

Watersport trekt jong publiek aan

Kijken we naar de cijfers over heel Nederland, dan zien we dat de meeste watersporten populair zijn onder jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Dit geldt met name voor surfen (65%). Daarnaast zijn waterskiën en suppen ook zeer populair onder de jongeren (resp. 62% en 51%). Marleen Maarleveld, directeur Waterrecreatie Nederland: “Mooi om te zien dat de jongeren het water weten te vinden voor sport en ontspanning. We zien dat watersport eigenlijk bij alle leeftijdsgroepen populair is, ook de nieuwe watersportvormen. Ten opzichte van het onderzoek in 2013 is het aandeel van jongeren bij de meeste watersportvormen gestegen.”

Corona maakt watersport nog populairder

Corona heeft een extra impuls gegeven aan het beoefenen van watersport. Zo’n 15 procent van alle ondervraagden geeft aan sinds de coronaperiode voor het eerst aan watersport te hebben gedaan. “Naast de impact van corona merken we dat er ook steeds meer soorten relatief nieuwe watersporten bijkomen, zoals suppen of sloepvaren. Nederlanders hebben het water tijdens de pandemie als het ware herontdekt en zochten massaal de groenblauwe omgeving op om te bewegen maar ook om te ontspannen. Nederland is wat dat betreft uniek; bijna overal is het water dichtbij.”

Veiligheid op het water

Wat ook opvalt in het onderzoek is dat verreweg de meeste watersporters (73%) niet in het bezit zijn van een vaarbewijs of een specifieke watersportcursus heeft gevolgd. En dat tegelijkertijd, mede door corona, het aantal mensen dat zich op het water begeeft is toegenomen. Waterveiligheid is daarom een belangrijk aandachtspunt voor de provincie Zuid-Holland. Baljeu: “De waterrecreatie in Zuid-Holland kenmerkt zich vooral door dagtochten. Steeds meer mensen huren een boot voor een dagje varen. Dit is natuurlijk hartstikke mooi, maar zorgt ook voor meer mensen die niet bekend zijn met de vaarregels. Dit leidt nog wel eens tot gevaarlijke situaties. Onze vaarweginspecteurs zijn daarom zichtbaar aanwezig op onze wateren en geven informatie aan vaarweggebruikers. En natuurlijk grijpen ze bij ongewenst gedrag in.”

Het Watersportonderzoek 2021 is uitgevoerd met financiële bijdragen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en meerdere provincies, waaronder de provincie Zuid-Holland. Bekijk het rapport Watersportonderzoek 2021.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *