Op scherp zetten

Herken je dit, een teamlid presteert niet optimaal en als leidinggevende wil je daar iets mee. Louis van Gaal maakt dit ook mee met spelers die te weinig bij hun club spelen maar ook een prachtige staat van dienst hebben. Georginio Wijnaldum is zo’n speler die vele jaren onomstreden was bij zijn club Liverpool en bij het Nederlands Elftal. 

Zijn keuze voor PSG is niet goed uitgepakt en dat kost hem momenteel ook zijn plek in Oranje. Van Gaal was niet tevreden over hem de laatste keren dat hij hem wel selecteerde en daarmee zijn vertrouwen uitsprak. In de pers heeft Van Gaal zich nogal kritisch uitgelaten. Het doel is volgens mij om Wijnaldum wakker te schudden dat hij voor zichzelf een keuze moet maken om zo alsnog te worden geselecteerd voor het WK in november. Dat kan een andere club zijn maar ook zorgen dat ze niet om je heen kunnen.

De reactie van de spelersgroep op de openlijke kritiek van de bondscoach is dan ook uitdaging voor hem. Hoe gaan de andere spelers er mee om. Een speler als Memphis heeft zich heel nadrukkelijk uitgesproken en ook anderen hebben er iets over gezegd. Wat doet dit met Wijnaldum en wat denken collega’s van hem die misschien later ook in een zelfde situatie kunnen komen. Allemaal zaken die het optimaal presteren kunnen beïnvloeden. Wanneer de wedstrijd tegen 

België die glansrijk werd gewonnen graadmeter is dan heeft Van Gaal het goed gedaan. Maar geldt dit ook voor de lange termijn?

Als ondernemer heb je ook te maken met medewerkers die al dan niet tijdelijk minder presteren. Publiekelijk je mening geven lijkt mij in zo’n geval niet de oplossing. Wat doet dat namelijk met de rest van het team? Die zullen denken als mijn collega dat overkomt dan kan het mij ook gebeuren. Intern bespreken is een betere oplossing met als doel de oorzaak boven tafel te krijgen. Samen stappen zetten om weer te komen tot mooie prestaties.

PETER DE BOER
Accountant, Partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *