Opening Limes Bubble Barrier in Katwijk

Het hoogheemraadschap van Rijnland is trotse partner van een unieke en brede samenwerking om plastic afval uit de Oude Rijn te halen voordat het in zee terecht komt. De onlangs geopende Limes Bubble Barrier ligt voor gemaal Katwijk en voorkomt daarmee de uitstroom van plastic naar zee.

Claar-Els van Delft, de voorzitter van stichting Coast Busters, nodigde wethouder Jacco Knape van de gemeente Katwijk uit om te helpen met plastic ‘jutten’. ‘Wat is begonnen als een wandeling op het strand heeft geleid tot de eerste Bubble Barrier in een riviermonding richting zee’, aldus Jacco Knape. Hoogheemraad Waldo von Faber is er trots op dat het is gelukt om op best korte termijn dit hoogtepunt te realiseren: “Rijnlander Johan Oosterbaan was al vanaf het eerste moment betrokken en heeft zich enorm ingezet om dit voor elkaar te krijgen, evenals Ruth Richardson en Menno Bakker.”

Wat is een Bubble Barrier?

De Limes Bubble Barrier is een bellenscherm. Vlak voor het gemaal in de Rijn ligt een buis op de bodem met gaatjes, hier wordt lucht door geblazen. Het bellenscherm drijft dat vervolgens naar een opvangbak aan de waterkant, waar het plastic uit het water wordt verwijderd. Op die manier voorkomen we dat dit plastic de Noordzee bereikt en draagt het op een positieve manier bij aan schoon en gezond water. Zo hebben planten en dieren geen last van plastics en kunnen ze zich volop ontwikkelen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit.

Samen tegen plastic in het water

Zoals de Romeinen niet verder kwamen dan de Limes, gaat plastic niet verder dan de Limes Bubble Barrier. De provincie Zuid-Holland, het samenwerkingsverband Holland Rijnland, de gemeente Katwijk, Coast Busters, The Great Bubble Barrier en Rijnland bliezen met behulp van twee Romeinen leven in de Bubble Barrier. Andere partners zijn de gemeenten Alphen aan de Rijn, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoeterwoude, Kaag en Braassem, Utrecht en Woerden. Plasticvervuiling uit de hele bovenstroomse regio wordt hier gestopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *