Het Ambacht: Notarissen John Kroes en Harriët Bijl

‘Het is allemaal veel ingewikkelder geworden’

John Kroes is 35 jaar werkzaam in het ambt van notaris, zijn collega Harriët Bijl 25 jaar. De twee vennoten van Kroes en Partners, met vestigingen in Alphen aan den Rijn en Ter Aar en zo’n vijftig medewerkers, hebben dus samen een schat aan ervaring. Hoe zijn zij in het notariaat terechtgekomen en wat is er veranderd in de loop van de jaren? Een interview.  

Hoe zijn jullie in het ambt van notaris terechtgekomen? 

John Kroes: “Ik ben in 1987 begonnen bij een kantoor in Hazerswoude. In 1997 ben ik samen met een partner een eigen kantoor begonnen met twee locaties, in Alphen en Aarlanderveen en later Alphen en Ter Aar. Toen mijn compagnon in 2000 plotseling overleed ben ik alleen verder gegaan, totdat in 2013 Harriët erbij kwam.”

Harriët Bijl: “Ik ben in 1997 afgestudeerd en vervolgens bij een klein kantoor begonnen als kandidaat-notaris. In 2008 ben ik notaris geworden bij een groot kantoor: TK in Leiden, waarvoor ik een vestiging in Alphen heb opgezet. In 2013 ging ik een kop koffie drinken met John, waarna we samen verder zijn gegaan. Sindsdien is ons kantoor qua personeelsbestand verdubbeld.”

Hoe verklaren jullie die groei?

John: “Steeds meer notarissen stoppen, terwijl het werk en de werkdruk toenemen. Dat is een landelijke trend. Er zijn nog 1200 notarissen over op een bevolkingsaantal van bijna 18 miljoen. Ze zijn het zat om zoveel risico te nemen en veel verantwoordelijkheid te dragen, want je wordt als notaris wel aansprakelijk gesteld als een zaak niet blijkt te kloppen. Vroeger had ieder dorp een notaris. Die tijd is over. Daardoor zijn onze agenda’s vol en moeten mensen, net als bij een ziekenhuis of een tandarts, wachten tot ze aan de beurt zijn. We hebben het hele jaar door pieken en in december een extra piek tot in de Himalaya omdat mensen nog snel zaken willen regelen, zoals de jubelton of doordat de overdrachtsbelasting gaat stijgen in het nieuwe jaar.”

Wat is Kroes en Partners voor een notariskantoor?

John Kroes: “Met vijftig mensen zijn we een groot kantoor, ook landelijk gezien. Op maatschappelijk gebied dragen we graag ons steentje bij en daarom sponsoren we veel activiteiten. Ons werkgebied is het Groene Hart. Voorbij de A4 en de A44 begint een andere wereld. We doen alle activiteiten die bij een notaris horen. Ik doe familierecht, testamenten, huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten, hypotheken, estate-planning.”

Harriët Bijl: “We hebben de taken verdeeld. Ik doe de zakelijke markt, met als specialisaties ondernemingsrecht, zoals bijvoorbeeld fusies, splitsingen en bedrijfsovernames, en commercieel vastgoed, zoals bijvoorbeeld het adviseren van projectontwikkelaars bij nieuwbouwprojecten. Soms overlappen zaken elkaar, bijvoorbeeld als een ondernemer een testament wil laten maken. Dan doen John en ik het samen. We zijn laagdrempelig, hebben alles in huis en kunnen iedereen bedienen, dus zowel zakelijke klanten als particulieren. Dat niet iedere notaris dit kan, blijkt uit het feit dat collega-notarissen cliënten soms naar ons doorverwijzen. We weten van veel dingen veel af en dat maakt ons werk heel leuk.”

Is het ambt erg veranderd?

John: “Het is allemaal veel ingewikkelder geworden, denk aan regels op het gebied van privacy die steeds strenger worden, en de regels voor financiële constructies, waaraan veel haken en ogen zitten. Waar je vroeger kon volstaan met een memo waarin stond ‘hierbij doe ik u toekomen conform afspraak’, heb je nu een document van zes pagina’s nodig. Je regelde de overdracht van een bedrijf met een paar telefoontjes, nu ben je maanden bezig, ook omdat je afhankelijk bent van andere partijen.”

Harriët: “Het is niet zoals mensen soms denken: dat is makkelijk verdienen, je trekt een modelakte uit de kast en past het een beetje aan. Maar zo is het niet, we moeten zaken echt uitzoeken en we jagen klanten echt niet op kosten. Je bent zo een halve dag bezig om de beloofde rechtszekerheid en kwaliteit te bieden; facetten waar de notaris in Nederland nog steeds bekend om staat. Daar komt bij dat we ook een poortwachtersrol hebben. De overheid eist van ons dat we ongebruikelijke transacties  melden en daar gaat veel onbezoldigde tijd in zitten.”

John: “Wat ook veranderd is, is dat de mensen veel mondiger zijn geworden. De bejegening is anders. Mensen denken dat ze het zelf wel weten omdat ze het hebben opgezocht op internet. Er kwam bij mij een vrouw met een document dat ze van internet had geplukt, waarin precies stond hoe het zat. Toen ik het goed bekeek, bleek het een stuk van een Belgische site en daar zit de wet net iets anders in elkaar. We vergelijken onze rol altijd met die van een boswachter. We wijzen mensen de weg in een woud van regels.” 

Tot slot: wat is het mooie van het ambt van notaris?

Harriët: “Je helpt mensen tijdens mijlpalen in hun leven – trouwen, geboortes, de aankoop van een huis en overlijden – en daar krijg je vaak waardering voor in de vorm van een kaartje met kerst, een fles wijn of een bos bloemen. Je bent een soort huisarts op juridisch gebied. 

Natuurlijk wordt er ook weleens geklaagd maar de klagers zijn gelukkig echt in de minderheid.” John: “Het leuke van een dorpsnotaris is dat je langdurige relaties opbouwt. Ik doe inmiddels zaken met de derde generatie. Notaris ben je 24 uur per dag en zeven dagen per week. Op de vreemdste tijden word je plotseling opgeroepen om bijvoorbeeld een testament op te maken of aan te passen. Je komt in ziekenhuizen en zit aan het sterfbed van mensen die op het laatste moment nog wat willen wijzigen. Ondanks deze trieste omstandigheden is dat toch ook wel weer mooi.”

Kroes en Partners Notarissen & Adviseurs
Prins Bernhardlaan 4
2405 VZ Alphen aan den Rijn
Aardamseweg 73a
2461 CB Ter Aar
T 0172 52 19 21
E [email protected]
I www.kroesenpartners.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *