Gemeente Alphen plant Klimaatbos langs N11

Gemeente Alphen aan den Rijn investeert in een groene en gezonde leefomgeving. Groen biedt ruimte voor ontspanning en bewegen, draagt bij aan biodiversiteit (meer planten en beesten, zoals insecten en vlinders) en helpt klimaatverandering tegen te gaan. Daarom start de gemeente in het najaar met de aanplant van een klimaatbos. Met de aanplant van het klimaatbos plant de gemeente een hoop nieuwe bomen tegelijkertijd. De groenstrook langs de N11, aan de zuidrand van de wijk Kerk en Zanen, is gekozen als meest geschikte locatie. In het klimaatbos planten we bomen die extra goed tegen droogte kunnen, meer CO2 opvangen, en weerbaarder zijn tegen de meest voorkomende ziektes en plagen. Het gaat om minimaal 500 bomen.
Wethouder Relus Breeuwsma: “Het klimaatbos is één van de projecten die we in de komende jaren aanpakken om onze gemeente te vergroenen en in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het andere soort bomen zorgt ervoor dat we lang van dit gebied kunnen genieten. Het is namelijk een fijne plek binnen onze gemeente waar mensen buiten kunnen recreëren.”

Vervangen bomen dit najaar

“Alle bomen in onze gemeente zijn belangrijk. Helaas komt het voor dat bomen ziek worden en/of afsterven. Het weer verandert en extremere weersomstandigheden veroorzaken steeds vaker schade aan bomen. Wanneer deze bomen zorgen voor onveilige situaties, moet de gemeente ze snoeien, en in het ergste geval kappen. Daardoor is een achterstand ontstaan op de normale werkzaamheden.”

Dit najaar maakt de gemeente een inhaalslag met het onderhoud – en dus ook met het kappen – van bomen. Door de hele gemeente worden bomen gekapt die zijn aangetast door ziekte, die afgestorven zijn, of die om een andere reden voor onveilige situaties zorgen. Gekapte bomen plant de gemeente altijd terug, bij voorkeur op dezelfde plek. Waar dat niet kan, zoekt de gemeente een andere plek, zoals nu met de bomen die we aanplanten in het klimaatbos. Daarnaast zet de gemeente de komende jaren blijvend in op het planten van extra bomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *