Deelnemers positief over ‘Landbouwdag’ van Hoogheemraadschap van Rijnland

Ruim 70 agrarische ondernemers kwamen naar de ‘Landbouwdag’ van het hoogheemraadschap van Rijnland. De bijeenkomst stond in het teken van Oogsten en Zaaien. Oogsten door terug te kijken wat er met elkaar bereikt is op het gebied van waterkwaliteit en waterkwantiteit. Zaaien door vooruit te kijken op uitdagingen die er nog zijn.

Het oogsten werd symbolisch gedaan door hoogheemraad Waldo von Faber, voorzitter Boerennatuur Alex Datema en een aantal aanwezige agrariërs. Landbouwproducten zoals aardappelen, uien, bieten, bollen, tomaten, struiken, olifantsgras en melk, bijeengehouden door wiepen, werden met een touw binnengehaald.

Waldo von Faber was blij met de opkomst van de landbouwdag: “De samenwerking tussen het hoogheemraadschap van Rijnland en de agrarische sector is goed. Er is tijdens de dag stevig gediscussieerd met de insteek om elkaar te vinden en samen te zoeken naar oplossingen.”

Samen leren

Tijdens workshops van de landbouwdag stond van elkaar leren centraal. De deelnemers gingen met elkaar in gesprek over onder andere de laatste ontwikkelingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), het meten van de waterkwaliteit door Rijnland, andere manieren van slootschonen en over bodemdaling en klimaatverandering.

En­thou­si­as­te deel­ne­mers

De deelnemers waren positief over de landbouwdag. Ze zien de gemeenschappelijke belangen en het belang van samenwerking: “Er is een gedeeld toekomstbeeld nodig. Een beeld waar we allemaal naar toe kunnen werken waar we elkaar bij kunnen steunen, ieder vanuit eigen rol, taak en mogelijkheden.”

Land­bouw­por­taal

Tijdens de landbouwdag werd ook aandacht besteed aan het landbouwportaal, hét platform gericht op verbetering van de water- en bodemkwaliteit bij agrarische bedrijven. Ondernemers kunnen via het portaal eenvoudig een afspraak maken voor een gratis coach die langskomt en advies geeft over mogelijke verbeteringen en het doen van een subsidieaanvraag. Sinds de start in januari 2022 hebben al meer dan 100 ondernemers gebruik gemaakt van het landbouwportaal. Meer informatie over het landbouwportaal is te vinden op www.landbouwportaalrijnland.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *