Gert de Ruijter traint al vijftien jaar bedrijfshulpverleners 

Een reanimatie op een steiger in de bouw of bij een cliënt op een tandartsstoel. Een beginnende brand blussen in een fabriekshal of een slagaderlijke bloeding stelpen bij een schilder die zich heeft gesneden aan een gebroken glasplaat. Het komt vaker voor dan je lief is. Gert de Ruijter van De Ruijter Reanimatie- en AED-Onderwijs leert aan medewerkers van bedrijven wat je in zulke gevallen moet doen.

Gert de Ruijter zit al meer dan 35 jaar als chauffeur op de ambulance en is al 30 jaar verbonden aan de vrijwillige brandweer van Valkenburg. Als iemand dus weet hoe je moet handelen bij ongevallen, brand en ander leed is hij het wel. Gewapend met deze praktijkkennis begon hij zo’n twintig jaar geleden in zijn vrijetijd met het geven van trainingen aan medewerkers van bedrijven, scholen, verenigingen en zorginstellingen. Hij leerde hen reanimeren, beginnende brandje blussen en gebouwen ontruimen. Ook biedt Gert een specifieke training aan voor medewerkers van onder andere beveiligingsbedrijven over hoe ze een bloeding moeten stoppen. 

“In het begin kreeg ik voor het verzorgen van een training een boekenbon of een fles wijn, maar op een gegeven moment werd mijn drankkast te klein”, zegt Gert met een knipoog. “Daarom heb ik een nummer van de Kamer van Koophandel aangevraagd. Min of meer bij toeval ben ik zo in het vak van trainer-instructeur gerold. Sinds 2007 doe ik dit onder mijn bedrijfsnaam De Ruijter Reanimatie- en AED-Onderwijs.”

Acute hulpverlening

Naast zijn werk als ambulancechauffeur geeft Gert de Ruijter inmiddels al vijftien jaar trainingen, vaak trainingen die verplicht worden gesteld vanwege de arbo-wet en voor werkzaamheden waar de Arbeidsinspectie op toeziet. Gert: “Ik organiseer zo’n 80 tot 100 trainingsdagen per jaar. Bij grote groepen doe ik dit samen met andere instructeurs die ik inhuur, en die verstand hebben van acute hulpverlening. Zij zitten net als ik op de ambulance, werken in een ziekenhuis of bij de brandweer.” 

“Wij kunnen medewerkers vertellen wat je gaat meemaken, in welke valkuilen je kunt stappen en welke handvatten er zijn om te helpen”, gaat Gert verder. “Daarbij werken we met casussen uit de praktijk. We leren mensen hoe ze in die situaties moeten handelen. Dat begint met niet bang zijn en voorkomen dat je wegrent bij een noodgeval. Die trainingen geven we aan beginnende bedrijfshulpverleners en aan gevorderde bhv’ers die een herhaalcursus nodig hebben.” Elke cursist ontvangt na het succesvol volgen van een training een certificaat. 

Gevaarlijke stoffen

“Ieder bedrijf moet aan de regels voldoen, dus er is veel vraag naar dit soort cursussen”, legt Gert de Ruijter uit. “Toen ik in 2007 begon was het crisis, maar het is meteen vanaf het begin gaan lopen. Dankzij mond-tot-mondreclame krijg ik allerlei verzoeken, vaak van bouw- en bouwgerelateerde bedrijven maar ook van hoveniersbedrijven, scholen, kinderdagverblijven, huisartsen, verenigingen en alles wat daar tussen zit. Meestal gaat het om in-company-trainingen, liefst op de werkplek zelf om de training zo realistisch mogelijk te maken, maar ik kan ook zelf voor een locatie zorgen. Ik zorg, behalve voor de training zelf, ook voor het trainingsmateriaal, zoals medische instrumenten, verband, helmen en oefenpoppen. Ook maak ik plannen en ontruimingsplattegronden.”

“Elke training is anders, want er is een groot verschil tussen bijvoorbeeld een klein bedrijf waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen en een kantoor waar twaalf medewerkers achter een laptop zitten”, gaat Gert enthousiast verder. “Bij elk bedrijf zijn de gevaren anders. Daar stem ik de training op af. Soms zien mensen het als een verplichting maar aan het eind hebben ze toch veel geleerd, kennis die je trouwens ook thuis kunt toepassen. Soms is het echt een zaak van leven of dood.” 

Onwel

Aan het eind van het interview, wanneer we samen naar buiten lopen, komen we de eigenaar van een grondwerkersbedrijf tegen die Gert recentelijk eerste hulp verleende nadat hij onwel was geworden na een ongeluk. Het toeval wil dat Gert bij datzelfde bedrijf een training had gegeven aan de medewerkers van het bedrijf. “Goed dat je die cursus hebt gevolgd”, zegt Gert lachend tegen een van hen. “Nu wist je wat je moest doen, al had je je baas wel een dekentje mogen geven toen hij op straat lag…”

De Ruijter Reanimatie- en AED-Onderwijs
Hoofdstraat 111
2235 CE Valkenburg
T 06-38 53 76 21
E www.drrao.nl
I [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *