Herhaling

Op 24 december vorig jaar werden we met zijn allen verrast door de Hoge Raad. De wijze waarop belasting in box 3 werd geheven kon niet door de beugel. Dat leidde tot (kerst)feest in het land en hoofdbrekens en veel gesputter bij de Belastingdienst. Na lang denken is de overheid met een nieuwe regeling voor box 3 gekomen. De zogenaamde herstelwet. Nu zal ik u niet met de details vermoeien, maar het is er niet eenvoudiger op geworden. Want de herstelwet is voor de toekomst ook wet geworden. Ook is het er voor veel belastingplichtigen niet voordeliger op geworden. Met een beetje pech ben je op 1 januari a.s. 1,9744% van je vermogen kwijt aan een box 3 aanslag.

Dat is een percentage dat niet lager is, maar hoger is dan de vorig jaar door de Hoge Raad gewraakte regeling. Is daar dan niet wat aan te doen hoor ik u denken? Uiteraard. Maak vooral bezwaar tegen elke aanslag inkomstenbelasting met daarin belasting over box 3. De messen worden namelijk geslepen, de vraag is daarbij of de nieuwe regeling wel het noodzakelijke rechtsherstel biedt. Maar ja, bezwaar is ook een herhaling van zetten. Nu met de vraag of voor het verleden met de herstelwet wel voldoende herstel wordt geboden. De Belastingdienst zit er geharnast in. Een bezwaar zal zonder pardon worden afgewezen. Het wordt (uiteraard) procederen tot de laatste snik. Maar zonder bezwaar doe je niet mee, want “uit zichzelf” herstelt de Belastingdienst op dit punt niets. Want de belastingplichtigen die geen bezwaar hadden gemaakt, worden niet gecompenseerd. De verwachting is dan ook dat alle bezwaren op één hoop worden gegooid en dat er paar zaken worden uitgevochten.

En voor de toekomstige aanslag inkomstenbelasting 2023 dan? Is daar niet aan te doen? Ja, daar zal ook vast tegen geprocedeerd gaan worden, maar wellicht is voorkomen beter dan genezen. Een herhaalbezoek aan je belastingadviseur is dan ook aan te raden als je beschikt over (veel) vermogen in box 3. De kan je verhelderende inzichten geven hoe box 3 nu werkt. De ultieme oplossing verklap ik alvast, zorg dat je geen vermogen hebt in box 3. Hoe dan? Daar herhaal ik de oude oplossing voor het betalen van belasting in box 3 van vóór 24 december vorig jaar. Een BV als oplossing voor al je problemen.

HARALD VERBEEK
ABIN accountants en adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *