Managing director Grand Hotel Huis ter Duin Stephan Stokkermans over 2023

‘Iedereen moet zich bewust zijn van het belang van duurzaamheid’

“Nu we uit de coronacrisis zijn, hebben we gelukkig weer een normale bedrijfsvoering, al hebben we wel te maken met de economische dynamiek van de energiecrisis”, zegt Stephan Stokkermans, managing director van Grand Hotel Huis ter Duin. “Maar omdat we investeren in duurzaamheid, zien we 2023 toch met vertrouwen tegemoet.”

“Natuurlijk hebben we te maken met kostenstijgingen als gevolg van de gestegen energieprijzen”, kijkt hoteldirecteur Stephan Stokkermans vooruit op het nieuwe jaar. “De verwachting is ook dat de consument komend jaar minder geld te besteden heeft door de hogere rekeningen die ze krijgen. Maar we gaan niet meehuilen met de wolven in het bos. We moeten anders kijken naar onze bedrijfsvoering om een weg te vinden uit de energiecrisis en daarvoor geven de zeventien duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties ons handvatten.”

Europese top

Om de VN-doelen in praktijk te brengen, is Huis ter Duin als eerste hotelbedrijf in Nederland een partnership aangegaan met It Must Be Now, een internationaal platform voor hotels en resorts in het hogere segment die samen werken aan duurzaamheid. “Het lidmaatschap biedt ons inzicht in de vraag hoe ver we zijn op het gebied van duurzaamheid”, verduidelijkt Stokkermans. “Het verduurzamen van ons hotel is een continu proces van kijken op welke terreinen we kunnen verbeteren. In 2025 willen we in de Europese top de ranglijst van duurzame hotels staan.” 

Om die top te bereiken wil Huis ter Duin zich op tal van terreinen verbeteren. Dat varieert van het beperken van de CO2-uitstoot tot het installeren van warmtepompen en laadpalen. “Zowel onze gasten als onze eigen medewerkers willen we bewust maken van het belang van duurzaamheid.” Om aan te tonen dat het hotel stappen zet op dit gebied, werkt Huis ter Duin samen met de certificeringsorganisatie EarthCheck, dat de inspanningen meet en beloont met certificaten. In 2018 kreeg het Noordwijkse hotel een zilveren certificering van de auditors en dat kan in 2023 een gouden certificaat worden als blijkt dat er voldoende voortgang is geboekt. 

Kuuroord

Het streven naar duurzaamheid past ook goed bij de status van Noordwijk kuuroord, vindt Stokkermans. “Ondernemers en burgers moeten zich ervan bewust zijn dat we hier in de Bollenstreek op een unieke plek zitten met de zee en veel frisse lucht. Dat moeten we koesteren en vasthouden. En dat begint in de eigen lokale en regionale economie. Dus bestel niet op Amazon.com maar doe zaken met het bedrijfsleven dichtbij. Dat heeft genoeg te bieden en het is bovendien duurzamer.”

Stephan Stokkermans, afsluitend: “Tegelijkertijd moeten we het leven wel blijven vieren. Dat kan hier in Huis ter Duin. We bieden aan elke gast, zowel zakelijk als particulier, een totaalplaatje met vier restaurantconcepten, beginnend bij een kopje koffie in onze lounge tot een heerlijk diner in ons sterrenrestaurant Latour. We beseffen dat elke gast zijn euro zeker nu maar één keer kan uitgeven, maar we streven ernaar dat dat hier gebeurt.”

Zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen VN

In 2015 hebben de 193 landen van de Verenigde Naties ingestemd met 17 ontwikkelingsdoelstellingen (zie afbeelding). Deze doelen moeten de wereld in 2030 tot een betere plek maken. In dat jaar moeten drie van de grootste problemen van deze tijd aangepakt zijn: armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Ook voor de periode 2000-2015 waren er dit soort doelen. Dit heeft er voor gezorgd dat de armoede in de wereld met de helft afnam en dat het percentage kinderen dat basisonderwijs krijgt, steeg met 90 procent.

Grand Hotel Huis ter Duin heeft zich geconformeerd aan deze doelen. De afgelopen jaren heeft dit geleid tot concrete activiteiten. 

Doel 3: Goede gezondheid en welzijn

Huis ter Duin is partner van stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON). In het assortiment van het hotel is speciaal hiervoor suikervrije patisserie opgenomen. Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting DON.

Doel 6: Schoon drinkwater en sanitair

Huis ter Duin is partner van Made Blue, een stichting die schoondrinkwatervoorzieningen stimuleert en het bewustzijn vergroot van de watervoetafdruk van organisaties en consumenten. Van elke verkochte liter Made Blue-drinkwater vloeit een deel terug naar watervoorzieningen in ontwikkelingslanden.

Doel 7: Duurzame en betaalbare energie

Huis ter Duin vernieuwt de ruim 80 hotelkamers in het oude deel van het gebouw. Onder andere komen daar warmtepompen. Als dat is afgerond, in de loop van 2023, worden alle hotelkamers duurzaam verwarmd en gekoeld, waarmee een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan CO2-neutraal opereren. 

Doel 10: Ongelijkheid verminderen

Voor zowel gasten als medewerkers wil het hotel een veilige omgeving creëren. Huis ter Duin is daarom lid van de Preferred Pride en de International Gay & Lesbian Travel Association (IGLTA).

Doel 12: Duurzame consumptie en productie

Huis ter Duin onderzoekt hoe de menukaarten van de restaurants kunnen worden uitgebreid met vegan en vegetarische gerechten. Andere acties zijn: een speciale composteermachine waarmee voedselafval wordt gerecycled tot compost, gebruik van duurzaam geproduceerd toiletpapier, gebruik en inzameling van statiegeldflesjes en verkoop van duurzaam geproduceerde koffie. 

Doel 13: Klimaatverandering aanpakken

Om het gebruik van duurzame brandstoffen te stimuleren, heeft Huis ter Duin op het parkeerterrein twintig laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst. Verder vervangt het hotel het eigen wagenpark door elektrische auto’s en compenseert het de CO2-uitstoot van het eigen benzinegebruik. Ook stimuleert het hotelgasten om verantwoord om te gaan met de kamerschoonmaak, bijvoorbeeld door af te zien van de schoonmaak.

Doel 14: Leven in het water

Op de terrassen wordt geen gebruik meer gemaakt van plastic rietjes, melkcups en ander plastic dat weg kan waaien. Ook stimuleert Huis ter Duin het inzamelen van afval op het strand door hotelgasten.

Zie voor meer informatie: huisterduin.com/sustainability

Grand Hotel Huis ter Duin
Koningin Astrid Boulevard 5
2202 BK Noordwijk
T 071 361 92 20
I www.huisterduin.com
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *