Leidse binnenstad beter bereikbaar door Centrumroute

R-netbussen van lijn 400 rijden sinds zondag 8 januari over de nieuwe route van station Leiden Lammenschans via de Jan van Houtbrug, Hooigracht, Langegracht en het Schuttersveld naar station Leiden Centraal. Zo zorgt snel en comfortabel openbaar vervoer voor een bereikbare binnenstad.

Goed openbaar vervoer zorgt ervoor dat minder mensen de auto pakken en dat is fijn voor de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van de binnenstad. Met de Centrumroute wordt de binnenstad nog beter toegankelijk vanuit verschillende richtingen. Zo zijn er haltes bijgekomen aan het begin van de Haarlemmerstraat (halte Pelikaan) en bij de kruising van de Hogewoerd en de Sint Jorissteeg (halte Hogewoerd). Ook wordt de Langegracht goed bereikbaar met het openbaar vervoer (halte Energiepark). Dit is niet alleen fijn voor de bewoners van de binnenstad, de hele regio plukt er de vruchten van.

Samenwerking

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: De provincie Zuid-Holland werkt aan duurzaam, veilig en slim openbaar vervoer. Daar hebben we voor de Centrumroute samen met de gemeente en de vervoerders aan gewerkt. Goed voor de inwoners van Leiden en essentieel voor de bereikbaarheid van de hele regio.

Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën): “Super om het nieuwe jaar te starten met de opening van de Centrumroute. Overdag kun je iedere 8 minuten een R-netbus pakken waarmee je snel en comfortabel tussen Zoetermeer en Leiden kunt reizen. Vanuit alle richtingen is de binnenstad nu goed bereikbaar. En nu lijn 400 en ook lijn 45 over de Langegracht en Hooigracht rijden en niet meer door de Breestraat en Stationsweg, gaan er over de Breestraat en de Stationsweg zo’n 40 procent minder bussen. Dat is goed voor de veiligheid van fietsers en voetgangers.”

Centrumroute

De afgelopen jaren is de Centrumroute van gevel tot gevel opnieuw ingericht samen met inwoners, ondernemers en andere betrokken partijen. De route is ingericht voor een snelle doorstroming van het openbaar vervoer. Op de Centrumroute gaat het openbaar vervoer vóór op de auto en krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte door bijvoorbeeld bredere fietspaden en stoepen. De afgelopen jaren zijn de 4 tracédelen (Jan van Hout, Hooigracht, Langegracht en Schuttersveld) opnieuw ingericht.

Naast dat de route geschikt is gemaakt voor onder andere de R-netbussen, is ook de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd. Zo is het wegdek en straatmeubilair vernieuwd, zijn gevaarlijke situaties met laden en lossen aangepakt en is de verkeersveiligheid tussen kruisende fiets- en voetgangersroutes verbeterd. Tot slot is er in het ontwerp veel oog geweest voor klimaatadaptatie en biodiversiteit, bijvoorbeeld door het toevoegen van meer bomen en beplanting. De komende jaren hoopt de provincie Zuid-Holland R-net alleen maar verder uit te breiden zodat iedereen op een snelle, veilige en duurzame manier door de Randstad kan reizen. Daarom verbeteren we de bereikbaarheid en investeren we in R-net: het kwaliteitsmerk voor hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *