Noordwijkse restaurants tonen gastronomie van de toekomst

Kennismaken met de gastronomie van de toekomst, dat kan in 9 Noordwijkse restaurants. De Noordwijkse chefs laten zich inspireren door lokale en duurzaam geteelde seizoensproducten, op de menukaart herkenbaar aan het stempel van ‘De Tuin van Holland – Proeftuin Noordwijk’.

Roberto ter Hark, wethouder gemeente Noordwijk, gaf het officiële startsein voor Proeftuin Noordwijk, een initiatief van Noordwijk Marketing, de provincie Zuid-Holland en Koninklijke Horeca afdeling Noordwijk.

Deelnemers zijn Beachclub O., De Baak Seaside, Grand Hotel Huis ter Duin, Nomade Beach House, Van der Valk Palace Hotel, Restaurant Latour Restaurant Onder de Linde, Van der Valk Palace Hotel, Villa de Duinen en Zorghotel De Kim.

Lokaal en duurzaam genieten bij Proeftuin Noordwijk

Proeftuin Noordwijk is het resultaat van een samenwerking binnen de Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’. Daarin werkt een brede coalitie van chefs, boeren, artsen en ketenpartners toe naar een hedendaagse, gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen. Daarmee willen ze bijdragen aan toekomstbestendige oplossingen voor de agrarische sector. Duidelijk is dat structurele oplossingen inzet vragen van de hele keten – van boer tot bord.
Gedeputeerde Meindert Stolk (Economie en innovatie): “Zuid-Holland staat voor grote opgaven die om een integrale aanpak vragen: een transitie naar meer lokaal en plantaardig voedsel en het verbeteren van de gezondheid van de agrarische sector, van onze bodem, ons water én van onszelf. Zo’n complex proces gaat niet vanzelf, maar het kán wel. We zetten stappen in de juiste richting door met elkaar te kijken naar wat wél kan. Zo wordt zichtbaar waar kansen en knelpunten liggen.”

Handvatten voor gezonde duurzame keuzes

In samenwerking met Dutch Cuisine zijn uitgangspunten ontwikkeld die de chef-koks in de keuken handvatten geven om te komen tot gezonde, duurzame keuzes. De Noordwijkse chefs geven met hun gerechten een culinair perspectief op het voedselsysteem van de toekomst. Bij elk deelnemend restaurant staan een of meer gerechten met het stempel van De Tuin van Holland op de menukaart.

Stephan Stokkermans, voorzitter Koninklijke Horeca Noordwijk: ‘Ik ben enorm trots op het ondernemerschap, de creativiteit van onze restaurants en chefs en de energie en het aanjagen en verbinden vanuit Noordwijk Marketing. Want zo hebben we er samen voor gezorgd dat Noordwijk voorop loopt in De Tuin van Holland en dat Proeftuin Noordwijk concreet van start gaat.”

Keten van teler tot keuken

Om te komen tot een robuuste landbouw voor de toekomst is een duurzaam verdienmodel voor producenten essentieel. De Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’ zet zich daarom in om hoogwaardige, duurzame producten uit de regio te verbinden aan hotels, restaurants, cateraars en werklocaties. Veel logistieke ketens zijn niet of nauwelijks ingericht op producten van dichtbij. Een soepele keten van teler tot keuken is echter noodzakelijk om de vraag naar duurzame producten uit het seizoen te vergroten. In Proeftuin Noordwijk faciliteren horecagroothandels Rungis en Horesca Horescavo de inkoop en staan garant voor de beschikbaarheid van duurzaam geteelde seizoensproducten en ingrediënten van lokale producenten.

Gezondheid en genieten hand in hand

Proeftuin Noordwijk draagt ook bij aan de ontwikkeling van de gezonde en energieke regio en Noordwijk heilzame badplaats. Directeur-bestuurder Noordwijk Marketing Quirine Kamphuisen: “Met Proeftuin Noordwijk zetten we een prachtige concrete stap in de ontwikkeling van Noordwijk als dé plaats waar gezondheid en genieten hand in hand gaan. De koks laten hiermee zien hoe lekker gezond eten kan zijn en wie weet kunnen ze daarmee de bewoners en bezoekers inspireren om er ook zelf mee aan de slag te gaan.”

De Tuin van Holland: vergeten voedselrevolutie als inspiratiebron
Inspiratiebron voor De Tuin van Holland is het historische verhaal van een vergeten 17e-eeuwse voedselrevolutie in onze regio. Artsen en wetenschappers begonnen het belang van gezond eten te beseffen. Groenten en fruit kregen een belangrijke rol op het menu. Rauw en gefermenteerd kwam in de mode en er werd veel minder suiker gebruikt. Deze vergeten voedselrevolutie legde de basis voor het karakteristieke Hollandse polderlandschap en de moderne land- en tuinbouw in de regio.

Groene Cirkels

De Tuin van Holland is een van de Groene Cirkels, die in Zuid-Holland en Noord Brabant actief zijn. Groene Cirkels is een uniek en uitgebreid netwerk waarin innovatieve bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties op basis van gelijkwaardigheid samenwerken aan een gedeelde droom. Ook de natuur is daarbij een gelijkwaardige partner. Doel is natuur en economie beter in balans te brengen en actief bij te dragen aan een betere leefomgeving, een circulaire economie en een gezonde toekomst.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *