19 sollicitanten voor burgemeesterschap Leiderdorp

Voor het burgemeesterschap van Leiderdorp hebben 19 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting november 2023 in functie treden.

De sollicitanten – 7 vrouwen en 12 mannen – variëren in leeftijd van 36 tot 60 jaar. Van de 19 sollicitanten hebben er 10 een achtergrond in het openbaar bestuur. De overige sollicitanten komen uit het bedrijfsleven of anderszins.

Smit maakt de komende periode de dossiers compleet, onder meer door referenties op te vragen, en voert daarna gesprekken met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, een afvaardiging van de gemeenteraad, over zijn bevindingen. De commissaris streeft naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de profielschets die de gemeenteraad heeft vastgesteld. De gemeenteraad zal vervolgens twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

De vacature is ontstaan nadat burgemeester Laila Driessen-Jansen aankondigde afscheid te willen nemen als burgemeester op haar zeventigste verjaardag op 7 november 2023. In goed overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad heeft de commissaris van de Koning de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd om de zoektocht naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester in het voorjaar van 2023 te starten. Laila Driessen-Jansen blijft op haar post tot de nieuwe kroonbenoemde burgemeester in functie treedt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *